DIT IS BELGISCH | Torens bouwen in Does it Stack?
Tijdens GameForce werden er, met ondersteuning van het VAF, FLEGA en games.brussels, een aantal Belgische games voorgesteld. Omdat we weten dat jullie niet allemaal naar GameForce zijn kunnen komen, nemen we ze op 4Gamers nog even onder de loep. Deze keer bouwen we torentjes in Does it Stack ? van ontwikkelaar Cybernetic Walrus.
We hebben allemaal wel eens de filmpjes gezien op TikTok van één of andere artiest die de gekste dingen weet te balanceren. Met veel ongeloof kijk je toe hoe de man een fiets, een bowlingbal en een kerstboom balanceert op een flesje bier. De Antwerpse ontwikkelaar Cybernetic Walrus geeft je met ‘Does It Stack?’ de mogelijkheid om dit zelf eens uit te proberen. Uiteraard zonder een woonkamer vol scherven en een torenhoge familiale verzekering, maar gewoon veilig in virtual reality.
‘Does it Stack?’ plaatst je in een lege kamer met enkel een tafel en een reeks gebruiksvoorwerpen. Je krijgt de ene na de andere uitdaging voorgeschoteld. Het doel? Alles stapelen tot je een bepaalde hoogte hebt bereikt. Dat klinkt misschien niet erg uitdagend, maar al vanaf de eerste opdracht weet dit spel je van het tegendeel te bewijzen. Je zult meer dan eens falen in je missie. Omdat de opdrachten relatief kort zijn, blijf je na elke gefaalde poging achter met een gevoel dat je het volgende keer vast wel beter zult doen. Het helpt ook dat je de voorwerpen in volle frustratie door het hele level kunt gooien. Het is dus typisch zo’n spel waarbij je een level meteen herstart wanneer het fout gaat.
Voorwerpen hebben een bepaalde kleur. Belangrijk om te weten is dat geen twee objecten van dezelfde kleur elkaar mogen raken. Gebeurt dat toch, dan veroorzaken beide objecten een mini-explosie en vliegen ze door de ruimte heen. De toren die je tot op dat punt al had gebouwd, overleeft zo’n explosie niet vaak. De explosies vormen een leuke afleiding wanneer je faalt, die meteen je frustratie weet te relativeren. Al mocht het gerust allemaal wat grootser, met meer toeters en bellen. Wel grappig is dat het spel zich afspeelt in een museum en de bouwwerken die je maakt zouden inderdaad zo thuishoren in het S.M.A.K.
De gekozen voorwerpen zijn niet meteen de meest logische keuzes om te stapelen, wat de uitdaging alleen maar groter maakt. Je komt de gekste voorwerpen tegen zoals fietsen, aktetassen, bowlingballen of bestek. Het is dus maar de kunst om steeds een zo vlak mogelijke zijde te vinden waar je op kunt verder bouwen. Lukt dat niet, dan moet je voorwerpen naast elkaar leggen die samen een vlakte creëren. Niet echt vanzelfsprekend, zeker niet met ronde voorwerpen. Leuk gevonden zijn voorwerpen die uit verschillende kleuren bestaan, waardoor je bij moeilijkere uitdagingen echt aan het denken wordt gezet om toch maar die extra benodigde centimeters te behalen.
Ontwikkelaar Cybernetic Walrus heeft het zichzelf niet bepaald makkelijk gemaakt. Physics in virtual reality blijft een moeilijk punt. Zelfs de grootste games hebben hier moeite mee. Dat merk je door objecten die door elkaar heen clippen, van de map verdwijnen of niet opgepakt kunnen worden. Dit alles verliep bijzonder vlot in ‘Does it Stack’. Voorwerpen reageren erg goed op wat je probeert te doen en het balanceren voelt daarom best naturel. Enige minpunt hierin is dat objecten niet echt gewichtig aanvoelen. Een vork voelt bijvoorbeeld even zwaar aan als een badkuip. Als je dat beseft, stoort het niet tijdens het bouwen. Het doet alleen wat afbreuk aan het realisme en vooral je inschattingsvermogen.
‘Does it Stack?’ is een uitdagende game die het geduld van de speler op de proef stelt. Dit echter in de best mogelijk zin, doordat je bij een mislukte poging meteen opnieuw wil proberen. Werken met physics in virtual reality is geen makkelijke opdracht, maar Cybernetic Walrus lijkt goed op weg te zijn om te slagen in haar opzet. Het komt dus wel goed met de effectieve gameplay. Om het helemaal af te maken hadden we graag nog wat meer gekheid ervaren. Een kleine verhaallijn of verschillende ruimtes om in te balanceren zouden al heel wat toevoegen. Wij kijken alvast uit naar deze beloftevolle game van eigen bodem.