De Nintendo Switch 2 getest: Een slimme stap vooruit
De originele Nintendo Switch verscheen in 2017 en gooide toen hoge ogen met zijn hybride ontwerp: een console voor thuis én onderweg. Ruim 150 miljoen verkochte exemplaren later is het tijd voor een opvolger. Enter de Nintendo Switch 2, een toestel dat op het eerste gezicht weinig radicaal nieuws lijkt te brengen, maar bij nadere inspectie juist uitblinkt in verfijning, prestaties en slimme vernieuwing. Toch blijft er een grote vraag: is dit het moment om de overstap te maken of kun je nog even wachten?
Een goed doordacht ontwerp
Wie de Switch 2 voor het eerst in handen heeft, merkt meteen dat het toestel groter is dan zijn voorganger. De console is breder, zwaarder en voelt simpelweg robuuster aan. Het 7,9-inch 1080p LCD-scherm biedt meer kijkruimte dan zowel de originele Switch (6,2 inch) als de OLED-variant (7 inch). Dit maakt vooral in handheld modus een duidelijk verschil: menu’s zijn overzichtelijker, tekst is beter leesbaar en grafische details komen beter tot hun recht.
De matte afwerking voelt degelijk aan en de vernieuwde kickstand is een duidelijke verbetering tegenover die van haar voorgangers. De kickstand voelt stabiel aan, is breed verstelbaar en stabiel. Zeer handig is een extra USB-C-poort aan de bovenkant van het toestel, waardoor je tijdens het gamen in de handheld modus tegelijk kunt laden en accessoires aansluiten. De keerzijde? De klassieke USB-A-poorten op het dock zijn verdwenen, wat minder flexibiliteit geeft bij het aansluiten van randapparatuur zoals bedrade controllers of capture cards. Dit is natuurlijk beperkt want toekomstgericht zullen de meeste toestellen wel USB-C gebruiken. Met een gewicht van 534 gram is de Switch 2 niet overdreven zwaar, maar voor jonge spelers of kleinere handen kan hij wat fors aanvoelen. Door de grootte van het scherm drukken de Joy-Con tijdens langere sessies soms oncomfortabel tegen je handpalmen wanneer je de switch vasthoudt tijdens het gamen.
Joy-Con 2.0: meer comfort en extra functies
De vernieuwde Joy-Con 2-controllers zijn misschien wel de meest geslaagde verbetering van het hele systeem. Ze klikken magnetisch op hun plek, glijden makkelijker los en zitten door hun grotere formaat en stevige knoppen prettiger in de hand. De schouderknoppen (ZL en ZR) zijn nu eindelijk fatsoenlijk te gebruiken, wat vooral bij spellen als Mario Kart en Super Smash Bros. het verschil maakt tussen ‘hobby’ en ‘competitief’.
Nieuw en verrassend leuk is de muismodus. Door een Joy-Con op een tafel te leggen met de camerazijde naar beneden, kun je de cursor bedienen zoals je dat op een laptop zou doen. In games als Fortnite levert dat precieze richt mogelijkheden op, maar ook in minigames of tekenopdrachten in de Welcome Tour werkt het verrassend intuïtief. Het is een zeer nuttige functie met veel potentieel, zolang game designers er voldoende aandacht aan besteden. Dit zal er vooral voor zorgen dat city builders en strategy games vlot hun weg naar de console zullen vinden.
We zijn zelfs van mening dat de muismodus geen gimmick is, het is gewoon oerdegelijk en hapert niet. Natuurlijk kun je het niet vergelijken met een gaming muis, maar voor de meeste games is dit ruim voldoende. Wil je toch meer, dan kun je gewoon je eigen USB-muis connecteren. Tenslotte is het ook voordelig dat je al je oude Joy-Cons en Pro Controllers nog steeds draadloos kunt gebruiken, wat goed nieuws is voor wie al flink in accessoires geïnvesteerd heeft.
Toekomstbestendig door sterkere hardware
Op technisch vlak maakt de Switch 2 eindelijk de sprong waar fans al jaren om vroegen. Dankzij een nieuwe Nvidia-chipset ondersteunt de console 4K-uitvoer op je tv en dat tot 120 frames per seconde. Dat verschil tegenover de vorige Switch is meteen merkbaar. Spellen starten sneller op, menu’s reageren vloeiender en games draaien soepeler. Zelfs zware titels als Cyberpunk 2077 en Street Fighter 6 spelen op indrukwekkende wijze op de Switch 2, met nauwelijks merkbare compromissen. Zeker in de docked modus zou je bijna vergeten dat je op een draagbare console speelt.
Er zijn ook oudere games die profiteren van de upgrade. Sommige titels, zoals Pokémon Scarlet en Violet, krijgen gratis prestatieverbeteringen, terwijl andere zoals Zelda: Breath of the Wild en Tears of the Kingdom een optionele “Switch 2 Edition” bieden voor een meerprijs of via het Nintendo Switch Online + Uitbreidingspakket abonnement. De grote verschillen bestaan onder meer uit een hogere resolutie, kortere laadtijden en meer soepele animaties.
GameChat en GameShare: Nintendo wordt sociaal
Waar de oorspronkelijke Switch hopeloos achterloopt op het gebied van online communicatie (denk hierbij aan een aparte smartphone-app om met je vrienden te praten), maakt de Switch 2 dat ruimschoots goed met GameChat. Met één druk op de nieuwe C-knop open je een spraak- of videogesprek met maximaal 12 spelers, waarvan er vier tegelijk zichtbaar kunnen zijn via camera. Dat laatste is dan weer een ietwat vreemde beperking. De ingebouwde microfoon presteert opvallend goed, zelfs vanaf de zetel of met achtergrondgeluid. Er kan letterlijk iemand naast je aan het stofzuigen zijn en de Switch 2 filtert al die ruis er gewoon uit waardoor niemand er iets van merkt. Extra fijn: je hebt geen headset of gaming-microfoon nodig. En dankzij GameShare kun je zelfs een game laten meespelen met een vriend die hem zelf niet bezit. Dat werkt vloeiend bij titels zoals Super Mario 3D World. Voor gezinnen, vriendengroepen of streamers opent dit een hoop nieuwe mogelijkheden.
Batterijduur als pretbederver
Helaas is niet alles positief want de batterijduur van de Switch 2 is wel erg middelmatig. Tijdens een speelsessie Mario Kart World hield de accu het met moeite drie uur vol, wat minder lang is dan wanneer je een gelijkaardig intensieve game speelt op de Switch OLED. Dat is natuurlijk geen fijn nieuws voor wie de Switch 2 hoopt te spelen wanneer er geen stopcontact in de buurt is. Vooral grafisch zwaardere games vreten energie, maar ook bij het spelen van arcade games merkten we geen grote verbetering.
Het scherm, hoewel groter en scherper, is nog steeds een LCD-paneel en geen OLED. Dat betekent dat de kleuren wat vlakker ogen, vooral naast het sprankelende display van de Switch OLED. Buiten spelen is lastig bij mooi weer vanwege reflecties, tenzij je een matte screenprotector gebruikt. Men had mogelijk beter voor een mat scherm gekozen in plaats van een glanzende variant. We vragen ons daarnaast nog af waarom Nintendo blijft vasthouden aan het toch wel onhandige systeem van friend codes. Dit blijft toch aanvoelen als een verouderd gegeven uit lang vervlogen tijden.
Interne opslag is snel gevuld
Met 256 GB interne opslag maakt Nintendo eindelijk een flinke sprong ten opzichte van de 32 GB van het origineel. Toch is die ruimte snel vol: Cyberpunk 2077 neemt 60 GB in, Street Fighter 6 eist 50 GB op en als je je oude Switch-bibliotheek overzet, zit je relatief snel aan de limiet. De oplossing komt in de vorm van een microSD Express-kaart. Let op want gewone microSD’s werken niet meer optimaal en de nieuwe Express-kaarten zijn prijzig. Zo betaal je ongeveer 54,99 euro voor een kaart van 256 GB en 120 euro voor de variant van 1 TB. Toch zijn we blij dat Nintendo kiest voor deze Express kaarten die een snellere overzet van data garanderen zodat games vlotter worden geladen. Dit euvel valt dus te verhelpen, maar we hadden liever gezien dat de interne opslag nog wat groter was gemaakt.
Aanbod launch games blijft beperkt
De Switch 2 start met een degelijke selectie aan games. Mario Kart World is de ster van de show met races tot 24 spelers, een open wereld, nieuwe moves,... Het voelt als een echte evolutie van de klassieke franchise. Daarnaast zijn er verbeterde versies van Zelda, Pokémon en Super Mario 3D World die gebruikmaken van de nieuwe hardware.
Dankzij Nintendo Online + Uitbreidingspakket krijg je toegang tot retro collecties van NES, SNES, Game Boy, N64, Sega én nu ook GameCube met onder andere Wind Waker en F-Zero GX. De komende maanden volgen nog Donkey Kong Bananza, Metroid Prime 4, Tony Hawk 3+4 en Star Wars Outlaws. Toch is het game-aanbod op dit moment vooral aantrekkelijk voor nieuwe spelers en Nintendo-fans. Voor wie al een PS5 of Xbox heeft, zijn titels als Cyberpunk en Yakuza 0 minder spannend, tenzij je ze graag onderweg speelt.
Prijs en beschikbaarheid: stevig en schaars
Met een prijskaartje van 469,99 euro is de Switch 2 fors duurder dan zijn voorganger. Games zijn ook duurder geworden met nieuwe first-party titels die standaard 70 à 80 euro kosten, een flinke sprong ten opzichte van de oude €59,99 standaard. Momenteel is er ook een probleem met leveringen. De console is bij veel winkels uitverkocht, met sporadische restocks. Wie er eentje wil bemachtigen, moet soms echt ouderwets gaan jagen op voorraad meldingen of bij de lokale winkel op goed geluk langsgaan. Nu is dat op zich niet zo vreemd wanneer je weet dat dit de snelst verkopende Nintendo console ooit is, maar het is jammer dat het aanbod momenteel nog niet aan de vraag voldoet.
De Nintendo Switch 2 is misschien niet de radicale vernieuwing waar sommigen op hoopten, maar het is wel een buitengewoon slimme, doordachte opvolger van één van de meest succesvolle consoles ooit. De verbeteringen zijn concreet, voelbaar en relevant. De hele ervaring is sneller, scherper, socialer en comfortabelergeworden. Voor wie nieuw is in de Switch-wereld is dit zonder twijfel dé versie om te kopen. Je krijgt toegang tot een heel rijke game bibliotheek, inclusief klassiekers en toekomstige toppers. Gezinnen en casual spelers zullen veel plezier beleven aan de flexibiliteit en toegankelijkheid van het systeem.
Voor fanatieke Nintendo-fans is de upgrade interessant, vooral als je veel online speelt of toe bent aan betere prestaties. De sociale functies, 4K-output en muismodus maken het verschil. Voor multiplatform-spelers is het minder urgent. Als je al een PS5 of Xbox hebt en de meeste third-party games daar al spelen, kun je gerust wachten tot het aanbod groeit en de prijs wat daalt.
De Switch 2 is geen revolutie, maar wél een meesterlijke evolutie met een paar verrassende wendingen en dat is natuurlijk precies wat je van Nintendo mag verwachten.
Ferme review als ge de USB-A poorten niet gevonden hebt op de Switch 2 dock hebt ge'm ook niet in uw handen gehad :D
Geplaatst op 2025-06-13 14:26:06
eigenaardig ;ik denk dat ze de usb poort aan de achterkant van de dock bedoelen
Geplaatst op 2025-06-14 13:01:00
1 van de 3 USB-A poorten is inderdaad vervangen door een USB-C poort maar deze dient momenteel voor de stroomtoevoer naar het dock. De reviewer gebruikt het woord poorten en niet poort dus ja... :D
Geplaatst op 2025-06-15 09:38:56
Ik denk dat vooral dezelfde sticks gebruiken als degene die zoveel problemen opleveren bij de Swich1 een onnodige fout is van Nintendo. Over de lange termijn zal dat ze ook meer geld kosten dan de besparing nu oplevert, maar daar zullen ze rekening mee hebben gehouden. Een nog hogere release prijs zal niet acceptabel zijn gevonden.
Verder ben ik zelf wat betreft upgrade alleen op zoek naar een Switch1 met krachtigere hardware, wat de Switch2 gewoon lijkt te zijn. Voor mij helemaal prima. De Switch komt hier toch niet uit de docking, dus het scherm en de batterij zijn voor mij niet belangrijk. En zaken als GameChat worden zo snel mogelijk uitgeschakeld. Er zal voor de handheld spelers ongetwijfeld weer een OLED variant komen met verbeterde batterijduur.
Verder is de Switch2 in Nederland redelijk gemakkelijk te bemachtigen en bij meerdere winkelketens gewoon voorradig. Ikzelf heb ervoor gekozen om nog even te wachten. De prijs zakt al, laagste wat ik ben tegen gekomen is inmiddels al €430, omdat kortingscodes van grotere online aanbieders ook gewoon werken op de Switch2.
Geplaatst op 2025-06-15 17:30:45