REVIEW | Tour de France 2020 wint geen gele trui
Op de echte Ronde van Frankrijk is het nog even wachten, maar op de consoles kan je wel al aan de slag met Tour de France 2020, het kleine broertje van Pro Cycling Manager 2020, waarin jij kan proberen om enkele van de grootste koersen ter wereld te winnen.
Dat Tour de France 2020 (TDF 2020) het kleine broertje is van Pro Cycling Manager 2020, mag je nogal letterlijk nemen. De game wordt door dezelfde ontwikkelaar gemaakt, maar kiest meer voor een arcade-invulling dan de pure simulatie.
Dat uit zich in verschillende zaken. Om te beginnen moet je minder bezig zijn met elk klein aspect van een team. Ja, je krijgt ook de mogelijkheid om een team te runnen, maar dan is het vooral zaak om goede resultaten neer te zetten, zodat je in de opeenvolgende seizoenen grotere koersen mag rijden en betere renners kunt binnenhalen. Je moet niet bezig zijn met sponsors en andere zaken.
Tijdens races krijg je dan weer net meer controle over je racers, waarbij je volledig zal kunnen bepalen hoe snel je rijdt en in welke positie en ga zo maar door. TDF 2020 wordt zo bijna meer een klassieke racegame dan een simulatie, met zijn beperkingen natuurlijk.
De grootste modi in TDF 2020 zijn Pro Team en Pro Leader. In die eerste neem je een team onder de arm en moet je zo goed mogelijk presteren om geld te verdienen. Dat geld kan je dan weer investeren in nieuwe renners om zo weer beter te presteren, tot je het beste team in de wereld hebt.
In Pro Leader begin je dan weer als jonge renner en is het je doel om een absolute wereldtopper te worden. Leuk hier is dat je ook gewoon nog de andere renners in je team kan besturen en je vooral in het begin niet heel de tijd moet toekijken hoe jij achteraan gelost wordt.
Beide modi spelen zo uiteindelijk ongeveer hetzelfde en het is dus aan jou om te zien of je liever een renner of een team ontwikkelt richting de top.
Wil je geen van beide doen en ga je liever aan de slag met de echte toppers, dan kan dat ook. Alle races in TDF 2020 kan je ook los spelen, al krijg je niet meteen toegang tot alle races. De Tour de France en Luik-Bastenaken-Luik (die nieuw is dit jaar) kan je wel meteen betwisten. Voor al de rest zal je eerst wat ervaring moeten verzamelen. Het leuke aan het rijden van losse races, is dat je meteen kan meedoen voor de overwinning, zonder dat je eerst heel veel tijd moet steken in de ontwikkeling van je team of je wielrenner.
TDF 2020 brengt naast Luik-Bastenaken-Luik nog enkele vernieuwingen met zich mee. Zo is er meer aandacht geschonken aan het tijdrijden, waar je nu rekening moet houden met je positie. In de tijdrijdershouding kan je harder rijden, maar is het moeilijk om bochten te nemen. Neem je een normale positie aan, dan kan je gemakkelijker door de bochten, maar ga je weer minder snel. Op het juiste moment wisselen tussen de twee kan je heel wat tijdswinst opleveren aan het einde van de rit.
Ook nieuw is de first-personcamera, waarmee je het gevoel moet krijgen alsof je echt in het peloton zit. Voor een stuk werkt dat ook perfect. Je krijgt een beter snelheidsgevoel en hebt meer het idee dat je zelf op de pedalen trapt. Langs de andere kant verlies je een deel overzicht en is het moeilijker om in de gaten te houden wanneer iemand een versnelling plaatst. Omdat de reactiesnelheid van je wielrenner niet altijd fenomenaal is, kan die halve seconde tijdverlies het verschil zijn tussen winst en verlies. Je zal dus zelf moeten kiezen of immersie belangrijker is dan winnen.
Grafisch is er voor de rest trouwens weinig veranderd ten opzichte van vorige jaren, maar toch dook er regelmatig een bug op waarbij de game even bleef haperen wanneer we wilden vooruit spoelen of net stopten met fast forward. Het is geen drama, maar het kwam toch net iets te vaak voor, waardoor het na een tijdje flink frustrerend werd.
Tour de France 2020 gooit je meteen in de actie en laat de kleine details over aan grote broer Pro Cycling Manager 2020. Het is daardoor meer een arcadegame dan een echte simulator, maar toch voldoende om het racegevoel weer te geven. De nieuwe camera is een leuk extraatje, maar kan wel eens betekenen dat je zomaar een race verliest.
- Nieuwe camera
- Snelle in de actie
- Bugs