Football Manager 2012
De vorige edities van de Football Manager-serie kregen grote veranderingen te verduren, maar Football Manager 2012 lijkt geen groot nieuw wapenfeit te hebben. In plaats van één grote knaller heeft Sports Interactive ervoor gekozen om een aantal kleinere ergernissen aan te pakken. Een geslaagde keuze, zo blijkt.
Football Manager is al jaren een ongrijpbare vesting voor veel gamers. Als je niet bereid bent tijd te stoppen in de diepgaande simulatie, dan kun je beter niet beginnen. Ontwikkelaar Sports Interactive speelt hier op in door een aantal tutorials toe te voegen die nieuwelingen binnen de serie verslaafd moeten maken aan de drug die Football Manager heet. Op vrijwel elke vraag heeft de game nu een antwoord. Je hoeft enkel een trefwoord in het hulpscherm op te geven en de game schotelt je meteen tientallen vragen voor die je kan hebben. De antwoorden worden getoond door middel van interactieve tutorials die je klik voor klik laten zien hoe je bijvoorbeeld een transferbod moet uitbrengen, de contractonderhandelingen moet verzorgen of een tactiek creëert. Met welke vraag je ook zit, je komt altijd bij het juiste antwoord uit. Hierdoor ligt de instapdrempel bij Football Manager 2012 een stuk lager dan zijn voorgangers: een goede zaak. Voetballiefhebbers die het nooit hebben aangedurfd om de Football Manager-serie op te pakken hebben nu geen excuus meer.
Toegankelijk en diepgaand
Deze nieuwe toegankelijkheid heeft er echter niet voor gezorgd dat de diepgang is verdwenen uit de serie. Dankzij een aantal kleinere vernieuwingen gaat de game wederom een stap vooruit. Zo heeft de interface weer een aantal veranderingen ondergaan, waardoor het voor veteranen even zoeken zal zijn. Maar gelukkig went dit al snel.
Al gauw merk je dat er meer kleine veranderingen zijn doorgevoerd. Zo zijn scoutingsverslagen een stuk uitgebreider en nemen scouts nu hun kennis van competities en clubs mee. Hierdoor loont het om zo nu en dan eens een nieuwe scout binnen te halen. Daarnaast is er veel meer informatie terug te vinden op de spelers- en clubpagina’s en heeft ook de 3D-wedstrijdengine op het gebied van animaties een aantal goede ontwikkelingen doorgemaakt.
Nog zo’n kleine verandering is de manier waarop de contractonderhandelingen verlopen. Als je met een vanuit het bestuur opgelegd salarisplafond moet werken dan zorgde dat in de vorige delen nog wel eens voor problemen. Sommige zaakwaarnemers bleven structureel een hoger salaris vragen, ook als je ze tegemoet kwam met verschillende clausules. In Football Manager 2012 zet je tijdens de contractonderhandelingen het salaris op slot en de spelersmakelaar gaat vervolgens zelf kijken of er op een andere manier toch niet een overeenkomst valt te smeden. Spelers die voorheen onmogelijk te contracteren waren worden nu via creatieve contracten ineens wel haalbaar. Zo heeft een kleine (en vooral logische) aanpassing toch een grote impact op de manier waarop je de game speelt.
Een beetje menselijker
Ook in de gesprekken en omgang met spelers zijn een aantal logische veranderingen gemaakt. Vooral in de nuance is enorme vooruitgang geboekt. Tijdens teambesprekingen kun je spelers nu toespreken op een bepaalde toon (variërend van kalm tot agressief), waardoor dezelfde woorden op een andere toon voor een heel ander effect kunnen zorgen. Het is nu ook een stuk duidelijker hoe jouw spelers reageren op de speeches. Aan hun lichaamstaal valt af te lezen of ze gemotiveerd raken door jouw speech of alleen maar meer in de put raken. Gelukkig kun je een verkeerde reactie nog enigszins reparen met individuele gesprekjes of de spelers per linie toespreken. Amateurpsychologen kunnen zich nu ook uitleven in de game.
Mocht je echter keer op keer de verkeerde speeches houden en beginnen je spelers jou te haten, dan is het misschien tijd om je heil ergens anders te zoeken. Voorheen was je altijd gebonden aan de competities die je aan het begin van de game selecteerde. Nu kun je tijdens jouw loopbaan nieuwe competities aanvinken. Na tien seizoen uitgekeken op de Bundesliga? Geen probleem, dan vink je toch gewoon de Premier League aan en ga je daar aan de slag. Dit zorgt niet alleen voor meer flexibiliteit, maar ook voor kortere laadtijden. Een goede uitkomst voor de mensen met een iets mindere pc of laptop. Er zit echter wel een ‘maar’ aan deze nieuwe mogelijkheid: hij gaat pas in aan het einde van het seizoen. Als je dus in de winterstop besluit een nieuwe competitie toe te voegen, zul je helaas moeten wachten tot het seizoen ten einde is.
Klein gemis
Hoewel de nieuwe functionaliteiten de game fris en beter maken, hadden we graag gezien dat Sports Interactive ook wat had gedaan aan een aantal langlopende ergernissen. Zo zijn persconferenties nog altijd oersaai en krijg je elke keer dezelfde vragen. Het is dan ook niet verwonderlijk als de heren en dames van de pers op een gegeven moment alleen nog maar in contact komen met jouw assistent. Daarnaast zijn de trainingen nog altijd een heikel punt: ze zijn gewoon te ingewikkeld om een goedlopend schema in elkaar te knutselen. En als je wel uren hebt gezwoegd om een werkend schema te maken, dan heb je nooit echt het gevoel dat het wat oplevert. Toch weerhouden deze minpuntjes ons er niet van om dagen-, nee weken-, nee maandenlang te verdwalen in Football Manager 2012.
- Toegankelijker dankzij tutorials
- Contractonderhandelingen
- Teambesprekingen
- Het wisselen van competities tijdens je carrière zorgt voor flexibiliteit..
- Trainingen en persconferenties nog altijd niet aangepakt
- … maar is helaas alleen mogelijk aan het einde van het seizoen