Pokémon GO developer Niantic voor de rechter wegens minderwaardige behandeling van vrouwen
Niantic, de studio die we vooral kennen van Pokémon GO, is voor de rechter gesleept door twee voormalige werknemers die de ontwikkelaar ervan beschuldigen vrouwen in het bedrijf systematisch minderwaardig te behandelen. Niantic zelf ontkent de beschuldigingen en zegt dat het voor iedereen een eerlijke en verwelkomende werkomgeving biedt.
De bal ging aan het rollen in juli, toen een ontslagen werknemer Niantic ervan beschuldigde een "jongensclub" te zijn. Ze zou zelf minder loon hebben gekregen dan mannelijke collega's, ondanks het feit dat ze een belangrijkere functie zou hebben gehad. Naar verluidt zou ze ook expliciet te horen hebben gekregen dat ze minder betaald wordt omdat ze de behandeling van vrouwen bij Niantic had aangeklaagd.
De ex-werknemer in kwestie wilde van de zaak een class-action lawsuit maken die alle vrouwelijke werknemers kon vertegenwoordigen, omdat Niantic vrouwen in het bedrijf systematisch minderwaardig zou behandelen. Gekleurde vrouwen zouden daarbij extra geviseerd worden. In september sloot een tweede ex-werknemer, zelf een gekleurde vrouw, zich bij de rechtszaak aan.
De aanklacht luidt dat Niantic mannelijke werknemers onterecht bevoordeelt tegenover vrouwelijke werknemers, en dat dit een voorkeursbehandeling is die zich doorheen het bedrijf heeft verspreid vanaf de top, met name CEO John Hanke en zijn Raad van Bestuur die uit zijn vriendjes zou bestaan.
De zaak komt nu voor een rechter, in eerste instantie om te bepalen of de zaak wel in een rechtbank uitgevochten kan worden. De twee ex-werknemers zijn bij Niantic namelijk akkoord gegaan met bepaalde voorwaarden, waaronder een voorwaarde die stelt dat geschillen buiten de rechtbank via zogenaamde "arbitrage" uitgeklaard worden.
Dat is dan ook de eis van Niantic, met name dat de zaak niet in de rechtbank maar daarbuiten wordt afgehandeld. Arbitrage is vaak minder transparant dan een rechtszaak en is daardoor een tactiek die veel bedrijven toepassen om geschillen te regelen, voornamelijk omdat ze zo minder duidelijk in een slecht daglicht gesteld kunnen worden naar de buitenwereld toe.
De ex-werknemers stellen echter dat de arbitrageregeling waar ze mee akkoord zijn gegaan toen ze bij Niantic werkten zelf zaken rond minderwaardige behandeling op basis van geslacht uitsluit, waardoor de zaak dus wel via een rechtbank gevoerd zou kunnen worden.