Gaming geschiedenis: van zeldzaam Game Boy accessoire tot Nokia 9000
Dankzij onderzoek van DidYouKnowGaming? is na 28 jaar een zeldzaam Game Boy accessoire teruggevonden. Het gaat om de WorkBoy, een accessoire dat je Game Boy in een PDA (Personal Digital Assistant, een kleine zakcomputer) kon omtoveren maar dat uiteindelijk nooit gelanceerd werd.
De WorkBoy werd ontwikkeld door Source Research and Development en geproduceerd door Fabtek Inc., zij het allemaal in samenwerking met Nintendo want het ging om een officieel accessoire voor de Game Boy.
De WorkBoy was in wezen een toetsenbord dat via de Link Cable aan de Game Boy gehangen kon worden en zo toegang gaf tot 12 apps, zoals een agenda, adressenboek en meer. Ook financiën konden bijgehouden worden. Zaken die tegenwoordig in elke smartphone zitten, maar die destijds nog redelijk uniek waren om in je broekzak te hebben zitten.
In 1992 werd de WorkBoy voor het eerst naar buiten gebracht, maar na een korte periode van intense aandacht in de media verdween het accessoire in de vergetelheid. De bedoeling was om de WorkBoy eind 1992 of begin 1993 te lanceren, maar dat is uiteindelijk nooit gebeurd.
De reden waarom de WorkBoy nooit gelanceerd werd, had voornamelijk met het prijskaartje te maken. Die zou 79 tot 89 dollar gaan kosten, maar dat was toen ook al de prijs van de Game Boy zelf. Bovendien stond de Game Boy op het punt om een prijsverlaging te krijgen, waardoor de WorkBoy tegenover de Game Boy erg duur zou uitvallen.
Hier kwam nog eens bij dat door een explosie in een Japanse fabriek de prijs voor D-RAM de hoogte in ging, waardoor het moeilijk werd de prijs van de WorkBoy tot op een deftig niveau te laten zakken.
Van de WorkBoy zouden wereldwijd slechts twee prototypes bestaan. Eentje ligt vermoedelijk veilig bij Nintendo en het andere werd gevonden bij de oprichter van Fabtek Inc., die het naar DidYouKnowGaming? stuurde.
Helaas kreeg men de WorkBoy niet meteen aan de praat, aangezien het accessoire blijkbaar ook nog een cartridge nodig had om te functioneren en die cartridge was nergens te vinden.
Toevallig was er enkele maanden geleden wel een groot lek van allerlei interne Nintendo data en daar bleek ook de software bij te zitten die nodig was om de WorkBoy te laten werken. Die software werd dan ook op een cartridge gezet zodat men effectief eens met de WorkBoy aan de slag kon.
Hoewel de WorkBoy zelf nooit het levenslicht zag, werd het ontwerp ervan wel gebruikt als basis en inspiratie voor andere toestellen, waarvan eentje uiteindelijk de Nokia 9000 (1996) werd.