LEGO en Mojang werkten ooit aan een LEGO-versie van Minecraft
Ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van LEGO in videogames heeft het bedrijf een podcastreeks genaamd Bits 'n Bricks gelanceerd. In de eerste aflevering komt al meteen een leuk weetje naar boven, namelijk dat LEGO en Mojang ooit hebben samengewerkt voor de ontwikkeling van een LEGO-versie van Minecraft.
De game in kwestie zou Brickcraft heten en de ontwikkeling begon in 2011, toen Minecraft zijn finale release naderde en het duidelijk werd dat men potentieel goud in handen had. Minecraft wekte de interesse van LEGO, waarmee Minecraft sowieso al vaak vergeleken werd, en van het ene kwam het andere.
De bedoeling was eigenlijk simpel: Brickcraft zou gewoon Minecraft zijn, maar dan met LEGO-bouwstenen. Dat maakte Brickcraft echter meteen ook een stuk ingewikkelder, want waar de bouwstenen in Minecraft allemaal even groot zijn, zijn er bij LEGO veel verschillende blokjes om mee aan de slag te gaan.
Brickcraft zou technisch dus wat ingewikkelder in elkaar zitten, maar dat zou qua bouwmogelijkheden ook meer opties bieden. Markus "Notch" Persson, de bedenker van Minecraft, ontwikkelde zelf een prototype van Brickcraft, iets waarvan hij in 2011 trouwens ook een vage screenshot deelde. Het project stond toen intern bekend als Project Rex Know Do, een verwijzing naar de Napoleon Dynamite film, mocht je het willen weten.
Op zich leek alles goed te gaan, tot het project werd geannuleerd. Niet door LEGO, maar wel door Mojang zelf. Notch en Mojang vonden de communicatie met LEGO erg stroef verlopen en bovendien viel er vaak weinig vooruitgang te boeken omdat LEGO blijkbaar altijd wel opmerkingen had of ideeën afkeurde zonder dan te zeggen wat men wél wilde. Het project was voor Mojang al die moeite niet waard.
Een voorbeeld dat gegeven wordt, is dat Mojang graag de optie had gehad om LEGO-blokjes in Brickcraft te voorzien van krassen, omdat LEGO-blokjes dat in het echt ook kunnen hebben. Daar kon volgens LEGO echter geen sprake van zijn, want de blokjes moesten altijd perfect ogen.
Uiteindelijk geven insiders van destijds nu aan dat LEGO daar mogelijk te streng is geweest om onbenulligheden die er niet echt toe deden, waardoor het grote succes dat Brickcraft had kunnen zijn er nooit is gekomen.
Toen het Brickcraft project door Mojang geannuleerd werd, overwoog LEGO blijkbaar om de studio te kopen, waardoor het hen simpelweg kon opdragen om Brickcraft effectief te ontwikkelen. Op dat moment echter was Minecraft nog niet het absolute topsucces dat het nu is en dat in combinatie met de interesse van Microsoft, dat Mojang uiteindelijk zou kopen voor 2,5 miljard dollar, maakte dat LEGO zijn overnameplannen weer opborg. Ironisch genoeg is het nu LEGO dat sets maakt gebaseerd op Minecraft.
zou maar blokkig geweest zijn.
Geplaatst op 2020-12-12 05:33:10