Lootboxen opnieuw onder vuur nadat tiener 3000 euro uitgeeft in FIFA
In het Verenigd Koninkrijk zijn microtransacties en lootboxen in de mainstream media opnieuw onder vuur komen te liggen na het verhaal van de inmiddels 21-jarige Jonathan Peniket, die toen hij nog een tiener was omgerekend zo'n 3.300 euro heeft uitgegeven aan FIFA Ultimate Team. Het was geld dat hij voor zijn toekomst gekregen had van zijn ouders en grootouders.
Jonathan zegt dat het uiteindelijk zijn eigen beslissing was om het geld uit te geven, maar de manier waarop de in-game mechanics werken zijn volgens hem wel degelijk bedoeld om verslavend te zijn, iets waar zeker kwetsbare spelers gevoelig voor zijn. Jonathan gebruikte het openen van packs naar eigen zeggen als een verwerkingsmechanisme voor de gezondheidsproblemen van zijn moeder, die kanker had.
Hoewel ze bij EA nog steeds niet echt problemen zien in lootboxen en het concept in het verleden beschreven als "surprise mechanics", is de kans wel groter en groter aan het worden dat ze ook in het Verenigd Koninkrijk aan banden worden gelegd door ze voortaan effectief onder de gokwetgeving te laten vallen. Recent werden nieuwe stappen gezet in die richting, al moet de overheid de knoop finaal nog wel doorhakken.
Natuurlijk kun je een tiener gewoon 3300 euro geven en dan er volledig vanuit gaan dat deze alleen verstandige keuzes er mee maakt. Het is toch belachelijk dat hier de lootboxen de schuld krijgen?
Als het kind die 3300 euro aan alcohol en drugs had uitgegeven werd er minder om gejankt.
Geplaatst op 2020-07-10 16:50:11, bewerkt op 2020-07-10 17:29:39
Dat ze hem geld toevertrouwen op een moment dat hij geen verstandige keuzes kan maken, vind ik ook gewoon ontzettend dom.
But again, hij is lang niet de enige (en ja, ligt grotendeels aan de ouders)en voor mij persoonlijk mag die troep definitief uit games verdwijnen.
De gaming community heeft al meermaals bewezen dat ze de ontwikkelaars kunnen laten inzien dat die zooi niet thuishoort in games.
En ok, developers en uitgevers mogen geld verdienen, maar ik betaal liever 10€ meer voor een spel dan dat die rotzooi in men games terug te vinden.
Geplaatst op 2020-07-10 20:11:38
Punt is wel dat het eigenlijk automatisch gaat. Je ziet altijd anderen die beter zijn en dat wil jij ook. Doordat bedrijven het achter een paywall stoppen is het makkelijk voor een kinderbrein om een random nummertje op een website uit te geven aan dit soort shit. Geld heeft immers nog geen echte waarde, vooral voor een dertienjarige. Tuurlijk is het geven van 3300 euro aan een kind absurd maar het is ook absurd dat er voor ingame meuk geld wordt gevraagd. Hopelijk zijn er over 5 jaar geen microtransacties meer door dit soort gevallen.
Ikzelf heb als kind ook veel te veel zakgeld uitgegeven aan games waarbij je nooit het einde haalt. Het is gewoon te makkelijk om kinderen met dit soort shit te beïnvloeden. Bedrijven weten dit en kapitaliseren hierop wat gewoon een smerige tactiek is in mijn optiek.
Geplaatst op 2020-07-11 19:42:19