Activision Blizzard wil weten hoe het met zwangerschap van werknemers gesteld is
Bij de Washington Post hebben ze een reportage gebracht waarin onthuld wordt dat Activision Blizzard graag weet hoe het met de zwangerschap van hun werknemers gesteld is. Enge spionage volgens de ene, een extra service waar zowel werknemer als werkgever beter van worden volgens de andere.
Concreet biedt Activision Blizzard werknemers al sinds 2014 aan om apps van Ovia Health te gebruiken. Ovia Health heeft verschillende apps die gebruikt kunnen worden voor familieplanning, waarbij data voor, tijdens en na de zwangerschap bijgehouden wordt om zo de "gezondheid" van het traject in kaart te brengen en te stimuleren.
Zo wordt via de apps heel wat data verzameld, van de maanden in aanloop naar een zwangerschap tot de eerste maanden van het moederschap. Die data biedt Ovia Health aan bedrijven aan, zodat zij tegen betaling informatie krijgen over hun werknemers. Die informatie is wel geanonimiseerd en op bepaalde manieren verwerkt, zodat er eerder inzicht wordt geboden in het geheel van de werknemers dan in individuele werknemers op zich.
Data kan dus niet teruggevoerd worden naar individuele werknemers, al is dat wel een vrees van tegenstanders. Volgens hen zou het wel degelijk mogelijk zijn om op basis van specifieke data te bepalen om wie het precies gaat.
De vraag is natuurlijk waar Activision Blizzard deze data voor gebruikt. Om te beginnen zijn er enkele algemene voordelen voor het bedrijf, zoals gewoon een beter inzicht krijgen in hoe het zit met zwangerschappen van werknemers. Zo kan men er bijvoorbeeld achter komen wanneer de meeste zwangerschappen plaatsvinden, zodat men daar rekening mee kan houden. Verder promoten de apps een gezonde zwangerschap, hetgeen uiteindelijk ook ten goede komt van het bedrijf.
Op zich nog niet zo erg dus, maar tegenstanders vrezen dat de data ook gebruikt kan worden door verzekeringsbedrijven, bijvoorbeeld om kosten op te schroeven of om verzekeringen te weigeren.
Langs de kant van Activision Blizzard benadrukken ze alleszins dat het gebruik van de apps volledig vrijwillig is. Werknemers krijgen wel een tegoedbon van één dollar per dag dat de app gebruikt wordt.
Om eerlijk te zijn stel ik mij bij sommige zinnen in dit artikel vragen...
1) "Die informatie is wel geanonimiseerd en op bepaalde manieren verwerkt, zodat er eerder inzicht wordt geboden in het geheel van de werknemers dan in individuele werknemers op zich.
Data kan dus niet teruggevoerd worden naar individuele werknemers, al is dat wel een vrees van tegenstanders. Volgens hen zou het wel degelijk mogelijk zijn om op basis van specifieke data te bepalen om wie het precies gaat."
Dit zal enkel mogelijk zijn in kleinere bedrijven, waar ze met niet teveel personen werken.
Bij grote bedrijven, gaat dit moeilijker gaan omdat er altijd wel iemand of meerdere personen zwanger zijn.
2) "Op zich nog niet zo erg dus, maar tegenstanders vrezen dat de data ook gebruikt kan worden door verzekeringsbedrijven, bijvoorbeeld om kosten op te schroeven of om verzekeringen te weigeren."
Ik werk zelf bij een verzekeringsmakelaar en bij het invullen van een medische vragenlijst, vragen ze bij vrouwen: "Is zij zwanger".
Veel mensen zijn "te gierig" om een hospitalisatieverzekering af te sluiten tot het moment dat ze die nodig hebben. En een verzekeringsmaatschappij betaald niet graag.
Indien kandidaat-verzekerden hierover liegen, kan de polis vernietigd worden (zonder terugbetaling van de premie) of kan de hospitalisatie niet terugbetaald worden.
Geplaatst op 2019-04-11 14:45:43
Punt 1 klopt niet. Er zijn problemen met grote datasets en anonimiseren ook. Dat staat in het algemeen nog niet helemaal op punt. Mensen die weten goed weten wie of wat ze zoeken kunnen er nog altijd veel info uit halen. De vraag blijft nog altijd: ''waarom hebben ze deze gegevens überhaupt nodig?'' Ze hebben het heel lang zonder gedaan, dus waarom moet deze data plots gegeven worden.
Geplaatst op 2019-04-11 16:07:24
Niks moet.. Het is vrijwillig.
Bedrijven kijken steeds meer naar de gezondheid van werknemers en bieden abonnementen voor sportscholen aan of programma's voor mensen met overgewicht.
Vind het niet vreemd dat ze zwangerschap dan ook beter in kaart willen brengen. Misschien kan die app ook wel in positieve zin bijdragen aan de zwangerschap door mensen beter te informeren of whatever.
Geplaatst op 2019-04-11 16:58:09