HARDWARE REVIEW | Turtle Beach Pure SEL - Burst II Air - Stealth 500 - Atlas Air
Van fabrikant Turtle Beach kregen we de mogelijkheid om enkele nieuwigheden in hun assortiment van 2024 uit te proberen. De Pure SEL en Burst II Air hebben een adviesprijs van respectievelijk 39,99 euro en 109,99 euro, terwijl de Stealth 500 en Atlas Air een adviesprijs hebben van respectievelijk 89,99 euro en 179,99 euro.
Inhoud en technische informatie
Beide muizen hebben we in het zwart gekregen, maar zijn ook beschikbaar in het wit. De headsets zijn enkel beschikbaar in het zwart.
Inhoud
Pure SEL
- Turtle Beach Pure SEL
- Snelstartgids
Burst II Air
- Turtle Beach Burst II Air
- Draadloze USB-A zender
- PhantomFlex USB-C naar USB-A oplaadkabel
- USB-A naar USB-C Zenderadapter
- Extra schaatsen & griptape
- Snelstartgids
Stealth 500
- Turtle Beach Stealth 500 draadloze gamingheadset
- USB draadloze zender
- 0,7m oplaadkabel (USB-A naar USB-C)
- Snelstartgids
Atlas Air
- Turtle Beach Atlas Air Draadloze Open Back Gaming Headset
- USB-A draadloze zender
- Verwijderbare microfoon en windscherm
- 1,8m oplaadkabel (USB-A naar USB-C)
- 1,8m 3,5 mm audiokabel
- Draagtas
- Snelstartgids
Van dichterbij bekeken
Pure SEL
Burst II Air
Stealth 500
Atlas Air
Software
Voor alle vier van de accessoires heeft Turtle Beach ondersteuning in hun software, genaamd Swarm II. Bij de headsets krijg je de keuze om de audio te finetunen met de equalizer, maar je kan er ook enkele presets selecteren. De microfoon is ook te configuren, maar je moet niet teveel opties verwachten.
De opties bij de twee muizen zijn dan weer wat anders. Zo kan je de DPI veranderen, maar ook de presets aanpassen naar een DPI value die meer bij jouw persoonlijke voorkeur ligt. De polling rate is aanpasbaar in vier opties en er is ook wat extra informatie over de accessoires te vinden. Functies zijn ook toe te kennen aan de verschillende knoppen, net zoals hot keys.
Ervaring
Pure SEL
De Pure SEL is een stuk goedkoper dan de andere muis die we hebben geprobeerd en dan vind je uiteraard enkele compromissen om de prijs te drukken. Om te beginnen komt de muis met een kabel die voor onze setup net wat te kort was om alles aangenaam te kunnen gebruiken. Belangrijk detail is misschien ook het ontbreken van RGB. Gelukkig vind je wel de belangrijkste knoppen terug. Zo krijgen we ook een back en forward naast een DPI switcher die hier aan de zijkant zit. Voor ons een uitstekende positie, zodat je niet per ongeluk kan switchen in het heetst van de strijd.
De verschillende switches in de muis zijn voor ons meer dan voldoende. Bij het indrukken geven ze voldoening en je krijgt ook een mooie feedback. Ze voelen ook stevig aan zonder echt mushy aan te voelen. De knoppen aan de zijkant leveren op elke positie hetzelfde gevoel wanneer je deze indrukt. De muis is een beetje zwaarder dan de Burst II Air, maar dit valt te verwaarlozen door de kabel die eerder voor een spanning zorgt bij het gebruik.
Burst II Air
De bouwkwaliteit van de Burst II Air is uitstekend. Er wordt gewerkt met goede materialen en de skates onderaan de muis waren voor ons perfect om op ons stoffen muismatje te gebruiken. Ook leuk om te zien dat we extra items kregen voor op de muis te zetten. Zo hadden we stickers om iets meer grip aan de muis te geven en dit hebben we dan ook gedaan. Je krijgt een sticker met rubberen afwerking voor de zijkanten en de linker en rechter muisknop. Wij hebben eentje gekleefd op de linker muisknop. Het vangt ook een beetje de oliën van de huid op al moeten we zeggen dat we hier weinig last van hadden. Op de andere plekken viel ons dit niet meteen op wat een voordeel is.
Er is natuurlijk wel wat plastiek aanwezig, maar dit is van een degelijke kwaliteit. Her en der vind je wat open ruimtes, maar nog steeds afgescheiden zodat vuil geen vrij spel krijgt. Deze wijzigingen en keuzes zorgen ervoor dat je een zeer lichte muis krijgt, want met een gewicht van 46 gram is dit een van de lichtste die we ooit hebben getest. Je voelt het dan ook meteen wanneer je de muis voor de eerste maal opneemt en gebruikt.
In games hebben we nooit een probleem ondervonden dat een input niet werd geregistreerd en persoonlijk zijn we er ook fan van dat de DPI switch aan de zijkant van de muis staat, want zo kan je er niet per ongeluk op klikken.
De switches die worden gebruikt voor de muis zijn uitstekend. Zo hadden we geen last van mushy keys en al zeker niet aan de zijkant. Het enige minpuntje hierbij is dat ze wel wat lawaai maken wanneer je met de muis klikt.
Over de batterij zijn we ook positief. Zo konden wel enkele dagen met intensief gebruik verder zonder te moeten opladen.
Stealth 500
De Stealth 500 is vervaardigd van plastiek, maar dat is geen minpunt bij deze headset die gelukkig stevig genoeg aanvoelt. De kussentjes op de ear cups zijn uit synthetisch leer wat in de zomer al eens kan zorgen voor zwetende oren door het gebrek aan ventilatie. De hoofdband is een soort elastieken band die niet voor ongemak zorgde. We hebben wel wat schrik dat deze stretch bij veel en lang gebruik op termijn minder wordt.
De headset kan je aansluiten met zowel bluetooth als wireless met een receiver. Dit heeft een voordeel dat je twee toestellen tegelijk kan aansluiten, bijvoorbeeld een console en een smartphone. Op de headset vind je ook twee volumeknoppen om dit te regelen. Zo kan je het volume van de game (desktop of console) iets lager zetten dan dat van de gsm als je die gebruikt voor een call. Meer en meer zien we deze optie komen bij headsets en dat vinden we een aangename toevoeging. De bluetooth deed in combinatie met onze pc wel wat moeilijk. Zo konden we connecteren, maar hadden we geen stabiel signaal, met de audio die om de zoveel seconden weg viel en dan al haperend terugkwam.
Verder heb je een aan/uitknop voor de headset en een wissel tussen bluetooth en wireless. Je kan ook eenvoudig tussen verschillende presets wisselen met de mode-knop.
Op vlak van audio hebben we een beetje gemengde gevoelens. Zo konden we wel de verschillende stijlen muziek aanhoren, maar het klonk niet hetzelfde als bij andere headsets. We misten een beetje meer helderheid in de hogere frequenties. Het is wel vergelijkbaar met andere headsets in dit prijssegment.
Een fragment van de microfoon kan je hieronder beluisteren en zoals je hoort, is deze niet bepaald goed. Dit met dezelfde settings in de software zoals we die gebruikten voor de Atlas Air.
De microfoon kan je ook niet verwijderen, maar is wel eenvoudig omhoog te klikken wanneer je die niet wenst te gebruiken. Dan wordt er automatisch ook een mute geactiveerd, wat soms ook problemen kan opleveren wanneer je de microfoon weer wil gebruiken maar het systeem niet goed terug klikt, waardoor mute actief blijft.
Atlas Air
Het design van de Atlas Air mag er wel zijn. Zo ziet de headset er elegant uit zonder echt de ogen uit te steken met RGB kleurtjes, die simpelweg niet aanwezig zijn. Heb je geen nood aan een microfoon dan kan je deze eenvoudig weg nemen. De kussentjes op de ear cups zijn niet van leer, maar ook niet een dikke stof. Het lijkt erop dat er iets meer ventilatie kan gebeuren. Op de hoofdband vinden we geen kussentje terug, maar een net dat over de twee kanten is gespannen. Als eerste indruk lijkt die niet meteen comfortabel te zitten, maar in de praktijk was dit anders. We voelden de headset niet erg veel druk uitoefenen op ons hoofd en het netje zorgde nooit voor ongemak.
De batterij is trouwens ook goed en komt dicht in de buurt van de batterijduur die op de website vermeld staat. Het feit dat er ook geen RGB aanwezig is, is natuurlijk een pluspunt voor de batterijduur, maar ook voor een meer neutrale look als je daarvan houdt.
Op de headset vinden we niet al teveel knopjes terug. Zo hebben we een aan/uitknop, een knop om te wisselen tussen bluetooth en wireless en de bluetooth pair knop. De volume slider zit op de ear cup zelf en werkte voor ons goed. We konden wel niet wisselen tussen game en voice chat.
Over het geluid zijn we best tevreden, want de soorten muziek die we hebben uitgeprobeerd klonken goed. Elke frequentie kwam goed tot zijn recht en de bass was niet overdreven. De headset heeft een open design met als voordeel dat je wat omgevingsgeluid doorkrijgt, maar dit kan voor sommige gebruikers natuurlijk ook een nadeel zijn. Zo hoorden wij iets meer van onze desktop die naast ons staat.
De microfoon klinkt goed, al hebben we wel even iets in de software aangepast Een voorbeeld hoor je hieronder.
Conclusie
De Pure SEL was een aangename verrassing, want voor dit geld krijg je eigenlijk een zeer degelijke muis. Het enige minpuntje voor ons is de kabel, maar dat is voor andere gamers misschien een voordeel. Uiteraard krijg je niet dezelfde performance zoals bij de veel duurdere muizen, maar niettemin staat het stevig in de schoenen.
De Burst II Air is eentje om in de gaten te houden wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe draadloze muis. De batterij is goed, net zoals de switches die op de muis aanwezig zijn. Ook weinig boe of bah met RGB wat een plus is voor sommige gebruikers. De extra add-ons zien we ook graag. Zo heeft de grip op de linker knop ons al goed geholpen. Daarnaast is de muis ook nog eens erg licht zonder in te boeten op stevigheid.
De Stealth 500 was een teleurstelling op vlak van de microfoon, want we hadden dit resultaat niet verwacht. Op vlak van audio hebben we een beetje gemengde gevoelens met de Stealth 500, die de helft kost van de Atlas Air, maar dat hoor je ook in het geluid door de drivers. Wel een mooie plus is er door twee volumeknoppen te voorzien zodat je kan wisselen tussen game en voice chat wanneer je de twee connecties gebruikt, al werkte de bluetooth op onze desktop niet denderend.
De Atlas Air hebben we graag gebruikt gedurende onze test. De microfoon is van degelijke kwaliteitn al moesten we wel eerst iets aanpassen in de software. Het geluid dat door de drivers komt, is ook gewoon goed. Niet hoogstaand, maar voor de prijsklasse zeker oké. De batterij is eveneens in orde. We hebben niet niet te vaak moeten opladen en konden lange sessies doordoen zonder pijn aan het hoofd.