REVIEW | Days Gone Remastered was misschien niet helemaal nodig
Remasters en remakes zijn niet meer weg te denken uit het huidige gaminglandschap en vaak worden ze op gejuich onthaald door fans. Soms wordt echter de vraag gesteld of een remaster van een game wel nodig is, zoals bij deze Days Gone, die pas in 2019 verscheen en nu dus al een opgepoetste versie krijgt.
Days Gone is dus van 2019 en werd toen op wat gemengde reacties onthaald. In onze review haalde het slechts 66%, maar doorheen de jaren is de game wel een beetje uitgegroeid tot een cultgame die volgens velen schromelijk onderschat is. Een remaster is dan de perfecte manier om de game toch nog bij het grote publiek te krijgen.
Aangezien het hier over een remaster gaat, moet je op vlak van inhoud niets nieuws verwachten. Wie Days Gone daarom eerder al goed vond – of net niet – zal nu dus zeker en vast niet van gedachten veranderen.
Visueel zijn er natuurlijk wel upgrades gebeurd. Wie op PS5 speelt kan kiezen tussen tussen Performance (1440p, 60fps) en Quality Mode (4K, 30fps), terwijl je op PS5 Pro de Enhanced Mode (1584p, 60fps) hebt
Wij speelden op PS5 Pro en moeten zeggen dat Days Gone Remastered er goed uit zien, maar ons ook niet omver heeft geblazen. Ja, er is wat meer aandacht voor schaduwen en belichting enzovoort, maar het is bijvoorbeeld niet dat de gezichten er nu fantastisch uitzien en ook is er nog steeds sprake van pop-ins en aanverwanten.
Dat zie je misschien allemaal net een beetje door de vingers, omdat Days Gone Remastered echt wel heel vlot aan 60fps draait en daardoor vloeiender dan ooit speelt. Bij de originele versie was dat alles behalve het geval.
Toch vinden we deze remaster alles samen best mager. Ja, alles ziet er (iets) beter uit. Ja, er is implementatie van de DualSense functies. En ja, de framerate is heel stabiel. Maar volgens ons hadden er toch nog flink wat quality of life verbeteringen in kunnen zitten. Een auto-pickup voor items bijvoorbeeld of toch al minstens een optie om dat sneller te laten gaan dan nu het geval is. Er zijn wel een aantal toegankelijkheidsopties toegevoegd, maar ook daar hebben we al beter gezien bij andere games.
Days Gone Remastered heeft wel nog een aantal nieuwe modi toegevoegd. Beide spreken ze redelijk voor zich. In de Permadeath modus moet je extreem voorzichtig zijn, want een keer sterven beteken het einde van je game. In de Speedrun mode moet je dan weer zo snel mogelijk missies tot een einde brengen.
De enige echte interessante nieuwe mode is de Horde Assault mode, waarin je eindeloos wordt aangevallen door freakers. De bedoeling is natuurlijk om het zo lang mogelijk vol te houden en alle mogelijke tools die je ter beschikking krijgt in te zetten. Hou je het 30 minuten vol, dan wordt de Ultimate Horde op je afgestuurd die niet zal stoppen tot jij het loodje legt.
De Horde Assault mode zit goed in elkaar, met ook nog eens het gebruik van Injectors die de game gemakkelijker of moeilijker kunnen maken, en is volgens ons dan ook de grote reden waarom we deze Days Gone Remastered hebben gekregen. Heb je het origineel, dan is deze mode misschien wel de €10 van de upgrade waard.
Days Gone Remastered doet weinig wereldschokkends en is alles beschouwd best een teleurstellende upgrade. Alles ziet er wel een beetje mooier uit, maar op vlak van quality of life is er best weinig aangepakt. Wie toch een reden wil om terug te keren naar de game, die doet dat het beste voor de Horde Assault mode.
- Horde Assault
- Weinig echte upgrades
Al lang aan het twijfelen om deze aan te kopen en deze review voedt alleen maar mijn twijfel.
Er is teveel andere games die net meer de moeite zijn.
Had het een fysieke release, dan was het al aangekocht geweest.
Geplaatst op 2025-05-02 07:36:01
Ik had het spel al geprobeerd bij release en later nog eens vorig jaar, maar beide keren na een uur afgehaakt. Nu met de "remaster" toch een nieuwe poging gewaagd en het uiteindelijk uitgespeeld. Visueel opgepoetst, ja — maar het blijft aanvoelen als dezelfde soep in een net iets mooiere kom.
De verhaallijnen zijn rommelig: ze lopen door elkaar en houden totaal geen rekening met eerdere gebeurtenissen. Een concreet voorbeeld: je voltooit een missie, belt je companion en zegt:
“Hey Coop, ik heb persoon X gevonden en verslagen.”
Reactie: “Hey Deek, ik ben wat licht in mijn hoofd.”
“Oke Coop, ga maar slapen.”
— en letterlijk twee seconden later:
“Hey Coop, heb je dit kamp al gevonden??”
#Facepalm
Of dit: je rondt een missie af, rijdt terug naar het kamp, niemand zegt iets, geen dialoog, niks. Je loopt naar de relevante persoon toe — weer niks. Pas als je het kamp verlaat:
“Hey Deek, kom eens langs.”
Waarom niet vijf minuten eerder toen ik letterlijk voor je neus stond?
Het verhaal an sich is leuk, maar dit soort momenten halen je continu uit de beleving. Misschien ben ik verwend door moderne games die hier wél strak mee omgaan, maar dit voelde voor mij als een enorme kater. Als je hem nog wilt aanschaffen, wacht dan op een flinke korting.
Geplaatst op 2025-05-02 09:48:04