REVIEW | Age of Mythology: Retold raakt niet aan het speelplezier
In een ver verleden, toen de dieren nog spraken, was er eens Age of Mythology. Age of Empires, overgoten met een sausje van legendarische helden en mythologische monsters. 22 jaar, twee uitbreidingen en een Extended Edition later komt Xbox Game Studios nu met Age of Mythology: Retold op de proppen. Is deze hervertelling de moeite, of was de sage beter in de vergeetput gebleven?
Age of Mythology: Retold is een remaster, maar ontwikkelaars World’s Edge en Forgotten Empires hebben alles uit de originele game onder handen genomen. Van individuele eenheden en effecten tot menu’s en zelfs de muziek: alles is in een modern jasje gegoten. De graphics vallen wel wat tegen. Age of Mythology: Retold heeft wat meer details dan de originele release, maar voor een remaster uit 2024 valt het wel wat tegen.
Misschien wel de grootste verandering aan deze Retold-editie, is dat deze ook speelbaar is op de Xbox Series S en X. Ondenkbaar in 2002, maar vandaag zijn RTS games op een console geen nieuwigheid meer, mede dankzij originele Age of-ontwikkelaar Ensemble Studios. De besturing op console vergt wat tijd om aan te wennen, maar al gauw ben je ook op een vlotte manier bevelen aan het uitdelen.
Om al dat managen van je dorpelingen en krijgers wat te stroomlijnen, zijn er wat nieuwe systemen om je te helpen. Zo kan je al je dorpelingen automatisch laten verdelen tussen de verschillende grondstoffen die je moet verzamelen om je mythologisch leger uit te bouwen. Dat werkt goed, tot bepaalde grondstoffen op zijn en je inwoners ofwel blijven staan, ofwel allemaal naar een andere grondstof verhuizen om verder te werken. Afhankelijk van welke beschaving je aan het spelen bent, moet je ook nog eenheden toewijzen om de favor van je gekozen godheid te vergaren.
De oorspronkelijke vier beschavingen uit de originele game en de eerste uitbreiding zijn aanwezig in deze Age of Mythology: Retold. Je kan naar het slagveld trekken met de mythologische legers van de oude Grieken, de oude Egyptenaren, de Oudnoordse beschaving en de verzonnen Atlantische beschaving. De Chinese beschaving uit de tweede uitbreiding is nog vermist en wordt blijkbaar later nog toegevoegd. Ook is er nog een nieuwe uitbreiding op weg, met een nieuwe beschaving en campagne.
Er zijn drie speelbare campagnes: die uit de originele game, de Noords-geïnspireerde gratis minicampagne en het verhaal van de The Titans-uitbreiding. Alle drie de verhaallijnen zijn ook uitgerust met herwerkte tussenfilmpjes en stemmenwerk. Over dat laatste was veel te doen tijdens de pre-release bètaperiode, maar de ontwikkelaars hebben bepaalde stemacteurs vervangen of opnieuw laten opnemen om de kwaliteit te verbeteren. Verwacht geen Oscarwinnende prestaties, maar het is mooi om te zien dat een ontwikkelaar de zorgen van haar fanbase zo opvolgt.
Naast de campagne kan je ook Skirmishes spelen, tegen AI-tegenstanders of tegen echte spelers. Age of Mythology: Retold speelt grotendeels op dezelfde manier als de oorspronkelijke game, buiten de hierboven vermelde toevoegingen. Door alle verschillende beschavingen en goden waaruit je kan kiezen, is er heel wat variatie om je games zo ingewikkeld te maken als je zelf wil.
Er is heel veel nieuws in Age of Mythology: Retold, maar waar niet aan geraakt is, is het spelplezier. De game is een erg nostalgische ervaring voor veteranen en een aangename kennismaking voor nieuwe spelers. Wie weet inspireert het zelfs een nieuwe generatie jongeren om mythologische verhalen op te zoeken! Gameplay-gewijs is het nog steeds niet de meest diepgaande RTS, maar er is genoeg te doen en te ontdekken om dit avontuur toch aan te raden.
- Alles is gemoderniseerd...
- Klassieke AoM-gameplay is intact
- ... maar graphics vallen tegen
- Automatisering dorpelingen