REVIEW | Alan Wake II: Night Springs is compleet absurd
Alan Wake 2 was zonder twijfel één van de beste games van 2023. Het spel wist horrorelementen te combineren met een uniek verhaal en bizarre visuele effecten. In onze recensie beloonden we het spel met een mooie score van 93. Night Springs is de eerste van twee verwachte uitbreidingen. Zal deze uitbreiding je evenveel kippenvel bezorgen?
In de Alan Wake franchise kom je soms werkende televisies tegen die je een korte aflevering tonen van Night Springs. Deze serie is een parodie op het klassieke The Twilight Zone. Jongere gamers kunnen dit best vergelijken met bijvoorbeeld Black Mirror. In elke aflevering is er iets vreemds aan de hand in de wereld van het hoofdpersonage en die gaat dan op onderzoek uit. Vaak eindigt dit met een filosofische vraag over het leven. In deze uitbreiding doorloop je drie afleveringen van Night Springs die ongeveer een uur in beslag nemen. Je speelt telkens met een ander personage, die we kennen uit Remedy games en de afleveringen worden aan elkaar gepraat door Warlin Door, een antagonist uit het vorige spel.
We gaan niet dieper ingaan op de drie personages en verhaallijnen, aangezien het plot zoals altijd van groot belang is in deze franchise. Wel kunnen we je zeggen dat het over drie uiteenlopende figuren gaat die een mysterie doorlopen dat erg goed bij hun personage past. Elke aflevering heeft een unieke vibe. Dat uit zich in heel uiteenlopende muziekkeuzes, andere kleurenpatronen en flink wat variatie in dialoog. Ook hier is creative director Sam Lake duidelijk niet bang geweest om heel meta te gaan met het verhaal. Op pc werd dat dankzij features zoals NVIDIA DLSS 3.5 met Ray Reconstruction (een AI-systeem dat betere belichting moet zorgen), DLSS Frame Generation en Full Ray Tracing ook allemaal prachtig neergezet..
Remedy had duidelijk veel plezier in het maken van deze uitbreiding en staat toe om zelfs te experimenteren met verschillende game genres. Het ene moment bevind je je in een actievol avonturenspel in een donker bos, het andere in een 16-bit shooter in een bunker. Munitie vormt nooit een probleem aangezien je meteen enkele honderden kogels krijgt met een volautomatische shotgun, pistool of waarom geen heel resem flashbangs. Verder kun je je aan flink wat humor verwachten, zeker in het eerste verhaal getiteld ‘Number One Fan’, waarin Remedy de draak steekt met pulpromans. De zwakste link in de schakel is het tweede verhaal getiteld ‘North Star’. Deze voelt niet alleen korter aan, je moet meermaals backtracken naar eerder bezochte locaties.
Qua gameplay voelt Night Springs wel eerder beperkt aan vanwege het format. Aangezien je een vastgelegd verhaal volgt van een televisiereeks, is het ergens normaal dat je telkens maar één vastgelegde route kunt nemen. Geen wereld om te verkennen dus, enkel het vooraf geplande pad. Daarnaast worden vooral gameplay elementen van Alan Wake 2 overgenomen. Er zijn enkele puzzels om op te lossen, een heleboel agressieve schimmen om af te knallen en tal van leuke documenten om te lezen. Enkel het derde, sterkste verhaal genaamd ‘Time Breaker’ weet ten volle te breken met de gekende formule.
Alan Wake 2: Night Springs biedt drie unieke verhalen met gekende personages uit de franchise en is daarom een must have voor elke Alan Wake 2 liefhebber. De drie verhalen stellen telkens de vraag ‘Wat als…’ en het antwoord op die vraag is telkens even interessant en knotsgek. Uiteindelijk zul je drie tot vier uur zoet zijn met Night Springs en bleven we toch wat op onze honger zitten naar meer. Hopelijk kan de volgende expansie Lake House daar verandering in brengen.
- Compleet absurd
- Visuele pracht
- Goed geschreven
- Van korte duur
- Tweede verhaal