REVIEW | Lords of the Fallen is interessant maar weinig uniek
Een nieuwe week, een nieuwe Soulslike game. Zo lijkt het de afgelopen maanden wel. Het genre is populairder dan ooit en ditmaal is het de beurt aan Lords of the Fallen om je aandacht op te eisen. Dit is een reboot van het gelijknamige spel uit 2014, dat moeite had om een publiek te vinden. Ditmaal probeert ontwikkelaar CI Games het opnieuw door het spel een nieuwe identiteit te geven. Verwacht je dus maar aan wrede goden, corrupte mensen en bloeddorstige monsters.
Lords of the Fallen neemt je meer naar Land of Mournstead, waar vroeger de demonengod Adyr de baas was. Zijn heerschappij kwam ten einde toen een groep mensen genaamd The Judges hem uitdaagde met de hulp van de god Orius. Om de wederopstanding van Adyr te vermijden hebben de Hallowed Sentinels magische bakens gecreëerd om zijn ziel in op te sluiten. De corruptie van Adyr bleek echter te sterk en de bakens zijn corrupt geworden. Zijn demonenleger is weer vrij om Mournstead te terroriseren. Jij kruipt in de huid van een lampdrager, die de kracht heeft om de wereld van de levenden en de doden te doorkruisen. Aan jou en je lotgenoten om Adyr voor altijd het zwijgen op te leggen. Het verhaal is mysterieus en donker, zoals we dat natuurlijk kennen van de typische Souls games. Ook de mechanics, interface en omgeving zijn erg hard geïnspireerd op Dark Souls. Dat mag zeker en vast, maar hierdoor ontbreekt het Lords of the Fallen vaak wel aan originaliteit.
Voordat het avontuur van start gaat, maak je je personage. Je hebt de keuze uit negen verschillende classes, gaande van vechtersbazen over magiërs tot predikanten. Wie van een extra uitdaging houdt kan voor de Condemned class gaan, die van start gaat zonder sterkere vaardigheden en met enkel een emmer gevuld met stenen. Elk wapen heeft een zwakke en een sterke aanval, alsook een alternatieve houding om je aanvallen wat meer variatie te geven. Verder kun je parreren, blokkeren en wegrollen. Meestal zul je op zoek gaan naar goede combinaties tussen melee aanvallen en magische spreuken die je wapens bepaalde effecten geven. Allemaal erg standaard gegevens dus voor een Soulslike. Wat Lords of the Fallen een unieke touch geeft is je lampdrager vaardigheid genaamd "Soul Flaying". Met je Umbral Lamp kun je de ziel van je tegenstander uit zijn lichaam trekken om deze rechtstreeks aan te vallen, wat flink wat schade aanricht.
Eens je wat hebt geëxperimenteerd met verschillende vechtstijlen, komt Lords of the Fallen echt tot zijn recht. Vechten voelt gewichtig aan, elke slag of stoof heeft een onmiddellijke impact op je personage. Wanneer je als winnaar uit een pittig gevecht komt, voelt het ook alsof je echt wat hebt bereikt. Aanvallen van je afslaan werkt helaas niet altijd even succesvol. Soms gaat een aanval gewoon door je schild heen, hoewel je timing en positionering perfect waren. Het spel speelt ook graag met je gevoelens. Wanneer je op de grond wordt gemept, wachten tegenstanders beleefd tot je weer rechtop staat. Het duurt echter even totdat je weer controle hebt over je personage. Midden in de animatie waarin je rechtop staat, vallen de demonen je dan plotseling weer aan, zonder dat je hier tegen in kunt gaan. Ofwel laat je vijanden doorslaan wanneer je op de grond ligt, ofwel laat je ze wachten tot de speler weer kan bewegen. Dit zit daar ergens tussenin en geeft een raar effect. Deze zaken treden niet enorm frequent op, maar zijn wel elke keer storend.
Het leukste aspect als lampdrager is de Umbral Lamp die je meedraagt. Deze is niet alleen handig tijdens het gevecht, maar stelt je in staat om de wereld om je heen te wijzigen. De lamp geeft je een blik in de duistere Umbral wereld van de doden. Dit is een soort alternatieve realiteit vol vernieling, ruïnes en mistige valleien. De Umbral verandert de hele wereld in een soort puzzel platformer. Je kunt het best vergelijken met de Upside Down van Stranger Things of de Depths uit Tears of the Kingdom. Als je bijvoorbeeld naar de andere kant van een rivier moet, maar de brug is ingestort, dan kun je de Umbral Lamp gebruiken. Het is goed mogelijk dat deze brug niet is ingestort in de Umbral en dat je zo de overkant kunt bereiken. Dit soort puzzels worden vaak bewaakt door allerlei monsters die je verder in de Umbral zullen sleuren.
Dit brengt allerlei gevaren met zich mee, zoals de permanente schade die je hier kunt oplopen. Deze schade zal je levensbalk permanent van een grijs balkje voorzien dat niet meer genezen kan worden. Dit wordt enkel hersteld door vijanden neer te hakken. Hoe langer je in de Umbral blijft, hoe sterker de demonen die achter je aan zitten. Sterf je in de Umbral, dan ga je helemaal terug naar het laatste kampvuur dat je hebt bezocht. Het risico om tijd te spenderen in de Umbral is dus enorm. Je kunt er flink wat ervaring opdoen, maar één misstap en je kunt alles verliezen. Deze uitdagende onderwereld geeft Lords of the Fallen een zekere uniekheid waar het spel zo om smeekt.
Fans van de betere Soulslike games hebben er weer een zeer interessante optie bij met Lords of the Fallen. De wereld en de gameplay voelen vrij ongeïnspireerd, maar het stevige verhaal en het unieke Umbral systeem maken veel goed. De combat geeft voldoening doordat er redelijk wat vechtstijlen zijn om uit te kiezen. Hier en daar bevat het vechtsysteem nog wel enkele fouten, zoals de plaatsing van de aanvallen die niet altijd goed geregistreerd wordt. Wanneer er veel tegelijk op het scherm gebeurt, durft je personage soms ook iets trager te reageren op input. Toch zijn dit geen frequente fouten en is het spel uitdagend genoeg waardoor je telkens weer terug zult komen voor meer.
- - Uitdagende combat ...
- - Umbral systeem
- - Interessant verhaal
- - ... maar niet zonder bugs
- - Ongeïnspireerd
Net uitgespeeld na 40u, graphics en gameplay zijn dik in orde, wel best een walkthrough gebruiken of je zal zo goed als de meeste npc's hun questline missen wat wel spijtig is, maar ook niet zo verschillend met dark souls waar dat voor sommige npc's evengoed het geval is, performance is wat werk aan maar met frame gen was het goed te doen :)
Geplaatst op 2023-10-24 01:18:55