REVIEW | F1 22 rijdt zijn voorganger achterna
Sinds de spannende tweestrijd tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton die vorig seizoen plaatsvond, zit de Formule 1-sport serieus in de lift. Ook dit jaar is het op de voet volgen van de razendsnelle autosport de moeite waard, met dank aan een reeks nieuwe regels en aanpassingen die de nodige suspense met zich meebrengen. Om die reden is het des te belangrijker dat het nieuwe F1-seizoen parallel loopt met een ijzersterke racegame. Hopelijk zijn Codemasters en EA erin geslaagd om diezelfde spanning te vertalen naar de officiële F1 22-videogame.
Waar F1 2021 vorig jaar nog een heuse storymodus omarmde, liet Codemasters eerder al weten dat het vanuit praktisch oogpunt onhaalbaar was dit opnieuw te integreren in F1 22. Jammer! In plaats daarvan springt bij het opstarten van de game meteen een andere nieuwigheid in het oog: F1 Life. Bij het navigeren door het menu vergezeld door een hippe, FIFA-achtige soundtrack, pronkt je eigen vormgegeven coureur op de achtergrond in een luxueuze villa. Van de decoratie tot kledingstijl, alles is naar eigen smaak aan te passen, mits je er de nodige ‘PitCoins’ (de in-game valuta die uiteraard ook met echt geld kan worden aangekocht) aan wil besteden. Men zou kunnen zeggen dat Codemasters en EA op deze manier het luxeleventje van een Formule 1-coureur in beeld willen brengen, maar al snel wordt duidelijk dat dit een onsubtiele manier is om extra inkomsten uit cosmetische items te bemachtigen.
Naast decadente interieurstukken is er in de villa genoeg ruimte gelaten om enkele buitengewone sportauto’s te etaleren. Denk maar aan een prachtige Mercedes AMG of een Aston Martin Vantage. Deze indrukwekkende bolides zitten niet alleen in de game verwerkt voor de show, nieuw is dat de Pirelli Hot Laps korte uitdagingen bevatten waarin je als speler zelf achter het stuur kruipt in een haast onbetaalbare klassebak. Allemaal leuk en aardig, echt lekker rijden de wagens helaas niet op de Formule 1-circuits. Zeker wanneer de vergelijking wordt gemaakt met games als Forza Motorsport of Gran Turismo moet F1 22 hierin het onderspit delven. Schoenmakertje, blijf bij je leest.
Gelukkig doet de game wel fenomenaal goed wat je van de franchise mag verwachten: met razendsnelle Formule 1-wagens over het asfalt scheuren die meteen een stuk beter op de weg liggen. Kleine aanpassingen aan de circuits en auto’s maken dat de races net als voorgaande jaren erg realistisch aanvoelen, al kunnen minder ervaren spelers de races meer casual maken met trucjes zoals het uitzetten van de regels en het reduceren van autoschade.
Codemasters heeft in het spel ook de nieuwe regels met betrekking tot de wagens geïntegreerd, wat maakt dat de coureurs dichter op elkaar volgen en de vele inhaalmanoeuvres een stuk spannender worden. Vooral voor het online racen kan dit heel wat extra spektakel met zich meebrengen, al zijn de nieuwe automodellen tijdens het schrijven van deze review nog niet helemaal up-to-date. De Ferrari van Leclerc mag dan wel al waarheidsgetrouw overkomen, de Mercedes van Hamilton en de Red Bull van Verstappen zien er momenteel nog identiek uit. Gelukkig belooft een toekomstige patch hier snel verbetering in te brengen.
Hoewel het racen wederom enorm verfijnd aanvoelt, is duidelijk dat F1 22 voornamelijk voortborduurt op zijn voorganger. De carriéremodus van het spel is zo goed als identiek gebleven ten opzichte van vorig jaar, en ook op grafisch vlak lijkt de game te blijven steken. Kleine aanpassingen zoals het zelf inrijden tijdens de pitstops en de wagen klaarzetten bij de racestarts maken het spel een tikkeltje interactiever, maar ook niet meer dan dat. Misschien dat het racen in VR op pc als een noemenswaardige toevoeging kan worden gezien, al valt dit buiten het bereik van deze PS5-versie.
En daardoor komen de belangrijkste nieuwigheden van F1 22 uit de nieuwe regels van de Formula 1-sport zelf. Niet alleen brengen de aanpassingen van de wagens extra spanning met zich mee, ook de toevoeging van kortere sprintraces zorgen voor een leuke afwisseling. Toch mag vooral de komst van de Grand Prix van Miami niet ontbreken in F1 22. Gelukkig is ook dit circuit in volle glorie overgezet naar een virtuele variant.
Op gebied van content en graphics weet F1 22 weinig spannends te bieden in vergelijking met de editie van vorig jaar. Het is jammer om te zien dat Codemasters en EA hard inzetten op F1 Life, wat synoniem staat aan aandacht (en eventueel geld) besteden aan cosmetische items. Wel mag niet vergeten worden dat F1 22 in essentie nog steeds een oerdegelijke racegame is, waarbij de aanpassing van het nieuwe F1-seizoen netjes in het spel zijn overgezet. Hierdoor staat F1 22 weer garant voor spannende races, al mag het voor volgend jaar toch nét dat tikkeltje meer zijn.
- Vlijmsnelle racegame
- Subtiele aanpassingen
- F1 Life
- Leunt te hard op voorganger