REVIEW | NBA 2K21 slaat flink wat duiten uit je zakken
Basketball is de op één na grootste sport in de Verenigde Staten. De NBA-franchise van ontwikkelaars 2K Sports en Visual Concepts is er dan ook immens populair, maar net zoals bij vele sportgames zien we jaar op jaar maar weinig vernieuwing en verschuift alles naar een online kaartspel waarbij je heel wat echt geld kunt uitgeven om je perfecte team samen te stellen. NBA 2K21 belooft echter enkele vernieuwende elementen toe te voegen.
Laten we alvast duidelijkheid bieden: het basketballen in de game voelt beter aan dan ooit. Elk jaar worden er kleine aanpassingen doorgevoerd om de gameplay soepel en natuurlijk te laten aanvoelen. Eens een formule op punt staat, is het een kwestie van meer interessante game modi toe te voegen om de gameplay tot zijn recht te laten komen en daar gaat het niet altijd de goede richting op. De grootste aanpassing die al snel duidelijk zal worden, is de manier waarop je de bal in het net krijgt. Het is nog steeds mogelijk om met een druk op de knop te scoren, maar het is vooral de thumbstick die alle aandacht krijgt.
Door middel van de rechter thumbstick kun je met meer precisie proberen te scoren. Meteen na de release van de game was er enorm veel backlash op deze zogenaamde ‘Stick shooting’. De nieuwe methode was te moeilijk voor velen en zorgde voor onrealistische momenten. Zo miste LeBron James elke vrije worp, zelfs als je schot bijna perfect was. Een snelle patch heeft alles inmiddels versoepeld wanneer je op een lagere moeilijkheidsgraad speelt. Wil je op een hoog niveau spelen, dan zul je flink wat moeten oefenen. Er is ook een nieuw systeem om te dribbelen, waardoor je meer controle hebt over de bal en vloeiender kunt bewegen.
Het kan soms wel even duren voordat een match van start gaat. Net als in de echte NBA krijg je eerst flink wat reclame van bijvoorbeeld Gatorade te zien. Je krijgt ook beelden te zien vanuit de kleedkamers en van journalisten die op het veld de uitslag van het spel proberen te voorspellen. Het zijn leuke extra’s en het voegt ook echt wat toe aan de game. Elke wedstrijd is pure perfectie gaande van de pre-game over elk schot tot het laatste fluitsignaal.
Helaas is dat niet het geval wanneer je geen wedstrijden speelt. De grootste frustratie bevindt zich bij het virtuele geld dat je kunt verdienen. Elke sportgame heeft tegenwoordig een ingebouwd kaartspel waarbij je de beste spelers, contracten, coaches, logo’s, jerseys en noem maar op moet verzamelen. Hier heet deze modus MyTeam en je kunt spelers verkrijgen door ze te kopen op een open veiling of door een pakje kaarten te openen. NBA 2K21 doet zijn uiterste best om je naar MyTeam te leiden. Elke keer je de game opstart, landt het scherm op MyTeam.
Dat heeft natuurlijk allemaal te maken met het echte geld dat je moet uitgeven om snel over een sterk team te beschikken. Het is mogelijk om erg veel wedstrijden te spelen om bonussen en virtueel geld vrij te spelen, maar dit is een lange weg. Je zult uren en uren en uren moeten spelen om nog maar aan de hielen te komen van iemand die tien euro heeft uitgegeven aan de game. Eigenlijk is het een doodzonde dat sportgames van dit kaliber zich verlagen tot het gebruiken van deze bodemloze putten waar je geld in kan blijven gooien.
Het virtuele geld is bovendien bruikbaar in elke modus. Zelfs MyCareer, een degelijke verhaalmodus waarbij je je opbouwt van een nieuwkomer tot een absolute professional, is doordrongen van dit geldsysteem. Wil je je speler een betere verdediging geven, dan kun je gewoon virtuele munten of echt geld gebruiken om dit doel meteen te bereiken. Dit verslaat het hele doel van MyCareer, waarbij je normaal veel trainingen moet doorstaan om echt beter te worden. Je kan in MyCareer ook wel wat centjes verdienen voor MyTeam.
MyCareer heeft een goed verhaal met verschillende plotwendingen en een flinke portie drama. Acteurs als Djimon Hounsou en Jesse Williams maken hun opwachting in het verhaal. Het is alleen jammer dat nieuwkomers heel wat problemen zullen hebben met MyCareer. Dit hoort een modus te zijn die nieuwe spelers welkom heet en ze leert kennismaken met alle aspecten van basketbal. Al is hier ook een uitgebreide tutorial voor. Je kunt de moeilijkheidsgraad niet lager zetten dan ‘Pro’ en dit is waarschijnlijk zodat je niet al te gemakkelijk virtuele munten kunt verdienen om te gebruiken in MyTeam.
MyCareer maakt ook gebruik van The Neighbourhood. Dit is een online game modus die zich richt tot creativiteit en straatbasketbal. Het is een leuke modus die zich richt op kleinere teams. Het enige probleem is dat je hier enkel kunt spelen met je personage uit MyCareer. Dus je zult flink wat moeten grinden of, en hoe kan het ook anders, virtuele of echte munten moeten uitgeven om je vaardigheden te verbeteren. Gelukkig kun je The Neighbourhood ook offline ervaren door The Park. Het is alleen jammer dat vrijwel elk aspect van de online gameplay te maken heeft met pay-to-win. Dit terwijl tal van andere games bewijzen dat je ook geld kunt verdienen door bijvoorbeeld enkel geld te vragen voor cosmetische aanpassingen.
De gameplay van NBA 2K21 is indrukwekkend. Het nieuwe dribbel- en werpsysteem geeft je meer controle over de bal, al zul je wel even moeten oefenen om alles onder de knie te krijgen. Daar heb je gelukkig de uitgebreide tutorial voor. De MyCareer modus heeft een leuk verhaal dat je ook heel wat uren zal bezighouden. Het is alleen jammer dat elk aspect van NBA 2K21 is gemaakt om geld uit je zakken te kloppen. Wil je niet betalen met echt geld, dan zul je heel wat uren moeten grinden om virtuele munten te verzamelen en zelfs dan nog zal er altijd wel een betalende speler zijn met een beter team. Als 2K Sports dit beter had aangepakt, dan was 2K21 een echte topgame. Helaas verziekt het betaalsysteem de rest van het spel.
- Perfecte gameplay
- MyCareer kent een goed verhaal
- Alles draait om (virtueel) geld
- Geen geld = eindeloos grinden
- Niet voor nieuwe spelers
Het draait alleen meer om vc (virtual coin) sinds 2k17 denk ik... Ervoor nochtans een aangenaam spel.
Geplaatst op 2020-09-09 23:03:00