REVIEW | SpongeBob Squarepants: Battle for Bikini Bottom - Rehydrated is met liefde gemaakt
Zeventien jaar geleden verscheen SpongeBob Squarepants: Battle for Bikini Bottom, een game rond de toen al legendarische spons en zijn vele vrienden (en vijanden). In 2020 is het tijd voor SpongeBob Squarepants: Battle for Bikini Bottom - Rehydrated, een volledige remake van het origineel. Zijn SpongeBob, Patrick en Sandy nog relevant tegenwoordig?
SpongeBob Squarepants is een van die unieke kinderreeksen die meer gemaakt lijken te zijn voor een volwassen publiek dan voor kinderen. We vermoeden dan ook dat heel wat twintigers en dertigers harder uitkijken naar deze remake dan jonge kinderen.
Het verhaal van Battle for Bikini Bottom is tegelijk eenvoudig als moeilijk uit te leggen. Langs de ene kant wordt de wereld van SpongeBob overlopen door robots die door Plankton zijn losgelaten, maar langs de andere kant lijkt dat idee slechts een aanzet voor alles wat er rond je gebeurt. Je wordt er dan wel op uitgestuurd om de robots te verslaan, maar buiten wat vijanden lijkt het plot de hele tijd naar de achtergrond te verhuizen.
Niet dat we dat erg vinden, want Battle for Bikini Bottom draait volledig rond SpongeBob, Patrick, Sandy en alle andere vreemde figuren in Bikinibroek. Zij zullen je steeds de nodige opdrachten geven om je bezig te houden in de wereld van de game. In een bepaald opzicht hadden ze het overkoepelende verhaal gewoon weg kunnen laten, maar je moet toch ergens een kapstok hebben waar je de game aan ophangt.
Battle for Bikini Bottom is verdeeld in een boel bekende regio's uit de serie, met Bikinibroek als een soort lokale hub. Om de andere gebieden vrij te spelen, en verder te geraken in de game, moet je gouden spatels verzamelen. Die vind je in de levels als je goed zoekt, maar je krijgt ze ook in ruil voor het vervullen van opdrachten voor pakweg Octo of Mr. Krabs. Leuk is dat je vanuit het pauzemenu heel snel doorheen de verschillende werelden kan reizen naar gebieden waar je nog een opdracht moet vervullen. Zo moet je niet steeds heel de tijd van hier naar daar lopen.
Dat is maar goed ook, want tijdens het spelen zal je sowieso al heel wat doelloos rondlopen. Battle for Bikini Bottom is immers deels open wereld, deels lineair. Er zijn stukken waar je vrij eenvoudig weet waar je naartoe moet, maar in de meer open stukken verlies je ook al eens je weg. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom het fast travel systeem aanwezig is, want snel iets zoeken is niet altijd eenvoudig.
Bovendien werkt Battle for Bikini Bottom vaak met "verdiepingen", waarbij het overzicht helemaal zoek is. Zeker wanneer je ergens afvalt en helemaal opnieuw mag gaan klimmen. We snappen dat de game deels een platformer is, maar dat aspect is niet altijd zo goed uitgewerkt, waardoor er kleine frustratiemomenten kunnen opduiken. Battle for Bikini Bottom trapt daarbij in een val die platformers eigenlijk niet meer mogen maken, namelijk een moeilijk zicht op de positie van je personage in de lucht, waardoor het al eens lastig is om juist op een platform te landen.
De combat daarentegen is dan weer kinderlijk eenvoudig. Nu, we zeggen kinderlijk, maar dat is eigenlijk ook niet waar. Bikini Bottom weet vaak niet goed of het een game voor kinderen of volwassenen is. Langs de ene kant zijn de puzzels niet altijd even gemakkelijk, maar langs de andere kant mist de combat enige vorm van uitdaging. Voornamelijk boss fights kan je bijna met je ogen dicht spelen, omdat de hints die worden gegeven zo overduidelijk zijn dat je eigenlijk niets fout kan doen. Van denkwerk is er geen sprake. Bikini Bottom valt zo tussen twee doelgroepen in: kinderen kunnen het moeilijk alleen spelen, volwassenen vinden het misschien te saai. Het wordt bovendien niet eenvoudiger om het spel te plaatsen, als er hier en daar plots immense pieken zijn in de moeilijkheid, die je bijna je controller in twee laten breken.
Gelukkig bevat de game best wel wat variatie. De opdrachten die je krijgt van de inwoners van Bikinibroek variëren van simpele fetch quests, naar races of het oplossen van specifieke puzzels. Bovendien is elke wereld zo verschillend dat je telkens opnieuw graag op ontdekking gaat.
Daarnaast speel je niet alleen met SpongeBob, maar ook met Sandy en Patrick, die elk hun eigen vaardigheden hebben. SpongeBob is een beetje allround en vooral handig in gevechten, Patrick kan dan weer als enige allerhande zaken oppakken, terwijl Sandy met haar lasso grote afstanden kan overbruggen. In de levels word je vaak naar een bepaald personage geduwd, zodat je altijd wel weet wie je moet gebruiken om een bepaalde opdracht tot een goed einde te brengen.
Waar SpongeBob Squarepants: Battle for Bikini Bottom - Rehydrated echt straalt, is de duidelijke liefde voor de serie. Alle personages zijn aanwezig en vervullen de rol die je van ze verwacht, met de nodige oneliners en hilarische dialogen. Alle werelden zijn ook met zorg gecreëerd en tonen de unieke sfeer die SpongeBob Squarepants zo populair heeft gemaakt. Het is daarom des te jammer dat de game niet in het Nederlands beschikbaar is. Meestal maakt ons dat niets uit, maar voor één keer hadden we SpongeBob toch liever "ik ben er klaar voor" horen roepen.
Tot slot heeft Battle for Bikini Bottom ook een multiplayer gekregen, waar je kan spelen met zowat alle bekende personages uit de game. Echt interessant is het niet, maar als je altijd al eens met Octo hebt willen spelen, dan heb je daar je kans. Wij vermoeden dat je echter vooral bij de singleplayer zal blijven hangen.
Spongebob Squarepants: Battle for Bikini Bottom - Rehydrated is een game die de fans van de reeks zeker zal aanspreken, want ook de makers hebben duidelijk heel wat liefde voor de serie en dat straalt er echt vanaf. Jammer genoeg kan een wisselende moeilijkheidsgraad hier en daar wat roet in het eten gooien, waardoor het moeilijk is om te bepalen voor wie deze game nu gemaakt is.
- SpongeBob sfeer
- Mooie levels
- Geen Nederlands
- Wisselende moeilijkheidsgraad
- Matige platforming
Hoe is geen Nederlands een minpunt? We krijgen de stemacteur van Spyro in het Engels.
Geplaatst op 2020-06-22 19:23:45
Kinderen.
Geplaatst op 2020-06-22 22:35:34
Maakt het nog steeds geen min punt, eerder jammer.
Geplaatst op 2020-06-23 09:17:50
Idd, kinderen en toch ook wel dat stukje nostalgie. Ik denk dat de meeste hier vroeger SpongeBob hebben leren kennen in Nederlands. Zo Engels blijft dan toch altijd een beetje vreemd 🤷🏻♂️
Geplaatst op 2020-06-23 05:33:22
Er is niets mis met de Engelse voice-acting, die is zelfs goed. Alleen denk ik dat heel veel mensen SpongeBob in het Nederlands hebben leren kennen en ook voor kinderen is het meegenomen dat de game in het Nederlands kan gespeeld worden.
Geplaatst op 2020-06-23 09:01:48
Ziet er toch wel lachuh uit. Al ben ik geen spongebob fan.
Geplaatst op 2020-06-25 23:48:42