Sniper Elite: Nazi Zombie Army
Nazombies maken je het leven zuur in Sniper Elite: Nazi Zombie Army
[Gespeeld op pc]
Tegenwoordig zijn zombies niet meer uit de gamingindustrie weg te denken. Left 4 Dead en de Zombie-mode in Call of Duty brachten een nieuwe ervaring waarbij je voor de verandering niet vocht tegen intelligente en levende personen, maar tegen grommende en (soms) slome zombies. Uitgever Rebellion springt nu ook op de zombietrein en doet dit met een spin-off van haar Sniper Elite-reeks.
Het verhaal in Sniper Elite: Nazi Zombie Army is simpel. De Amerikanen en Russen staan met hun strijdmacht aan de deur van Hitler, die zich niet wil overgeven. Daarom gooit hij zijn laatste kaart in de strijd, een leger van Nazi Zombies. Deze meute wordt losgelaten in de straten van Berlijn, waardoor iedereen de stad wil ontvluchten. Om veilig te kunnen ontsnappen, zal je echter moeten samenwerken met andere soldaten. De verschillen tussen de facties worden dan ook van tafel gegooid. De campagne van Sniper Elite: Nazi Zombie Army bestaat uit vijf missies die de vlucht van Berlijn waarmaken. Je start in een klein dorpje om je zo een weg te banen doorheen het gruwelijk landschap om uiteindelijk hopelijk te worden gered. Iedere missie neemt een goed uur in beslag wanneer je het rustig aandoet en niet op de gemakkelijkste moeilijkheidsgraad speelt.
De campagne van Sniper Elite: Nazi Zombie Army kan je uiteraard op je eentje spelen, maar de pret begint pas echt wanneer je met drie andere spelers kan samenspelen. Inderdaad, je kan aan de slag met een co-op tot vier spelers. Zelf - in de singleplayer - speel je als Karl Fairburne, een Amerikaanse sluipschutter die zijn strepen reeds verdiende in de oorlog. De overige drie medespelers - in de co-op - kruipen in de huid van een wetenschapper, een Duits officier en een Russisch soldaat. Gedurende de tocht doorheen de campagne zal je op elkaar moeten letten, want anders zal je het einde niet halen en word je opgepeuzeld. Een minpunt aan de co-op is dat je reeds vanaf het begin aanwezig moet zijn met iedereen die wil meespelen, want je kan geen sessie binnentreden die reeds gestart is. Wanneer een persoon de connectie verliest, kan hij ook niet meer terugkomen en meehelpen, tenzij je de sessie opnieuw opstart. Hier hadden we liever gezien dat de ontwikkelaar opteerde voor een drop-in/drop-out co-op.
Sniper Elite: Nazi Zombie Army zou natuurlijk niks zijn zonder zombies. De ontwikkelaar voorziet daarvoor enkele soorten ondode gedrochten. Zo heb je de standaard zombies die traag naar je toe komen strompelen. Om je precisie te testen heeft de ontwikkelaar de tegenstanders van een skelet voorzien dat buiten beenderen ook een hart heeft. Om deze zombies in 1 klap om te leggen moet je perfect op het hart vuren, want anders vliegen de kogels gewoon door hem heen. In tegenstelling tot de gewone zombies krijg je ook te maken met een variant vol explosieven die je heel graag wil komen knuffelen. Je kan dit in je voordeel gebruiken door hem neer te leggen temidden een groep zombies. De kracht van de explosie zal namelijk de omringende zombie meenemen naar het hiernamaals.
Om de moeilijkheid wat naar omhoog te drijven zijn er nog 2 andere types zombie en ook de eindbaas vergt meer mankracht en kogels. De eerste is een stevige commandant die naar je afkomt met een MG 42 in de hand. Deze makker kan een pak kogels verwerken en het is dan ook nodig om de taken wat te verdelen. De tweede is een zombiesluipschutter die ook nog eens kan springen en door de lucht vliegen om zo van positie te veranderen. De eindbazen mag je naar het einde van de campagne toe verwachten. Deze vereisen een goede samenwerking tussen de verschillende spelers, want een eindbaas moet je in enkele stappen in de luren leggen, terwijl er steeds een horde aan zombies naar je toegestuurd wordt.
Tijdens het laadscherm kan je een keuze maken uit enkele sluipschuttersgeweren en automatische geweren. Je kan ook een selectie maken uit een hoeveelheid explosieven, namelijk twee soorten granaten, landmijnen, dynamiet en Trip Wire. In totaal kan je vijf explosieven kiezen, dus je moet zorgvuldig je keuze maken. Je kan ook van eenzelfde explosief maximum twee stuks meenemen, dus volledig volladen met granaten gaat dus niet. Zit je wat in de penarie, dan kan je nog altijd hopen om een Safehouse tegen te komen, waar je even kan schuilen en bekomen van de zombies. Het is ook meteen een bevoorradingspunt waar je ook andere wapens kan kiezen, om even de aankomende conflicten anders aan te pakken. Tenslotte dienen deze locaties ook als checkpoints, dus als je doodvalt, weet je meteen hoeveel werk je weer te doen krijgt.
Sniper Elite: Nazi Zombie Army beschikt alsook over een X-ray Killcam. De X-ray Killcam is een feature die van het originele spel is overgenomen. De feature zorgt ervoor dat wanneer je los door het hart schiet je ook mee mag reizen met de kogel op zijn traject door de zombie. Men heeft er wel voor gezorgd dat dit enkel in de singleplayer is, aangezien het in de co-op enkel een slowmotion beeld is en geen X-Ray. Hierdoor wordt het tempo in de co-op erin gehouden. Uiteraard kan je ook pochen met je positie op de leaderboards, net zoals je steevast statistieken te zien krijgt van hoe goed je wel of niet hebt gespeeld.
Grafisch ziet Sniper Elite: Nazi Zombie Army er niet slecht uit. Een nieuwe engine moet je natuurlijk niet verwachten, want de standalone maakt gebruik van de engine van Sniper Elite V2. De zombies ogen allemaal mooi en bevatten geen onafgewerkte stukken, net zoals ook de verschillende effecten er niet slecht uit zien. Hetzelfde kan gezegd worden over het geluid, aangezien ook daar vooral gebruik gemaakt wordt van wat het oorspronkelijke spel al had. Dat de zombies je ook nog wat stressmomenten bezorgen met hun gekweel, is leuk meegenomen.
- Zombies
- Plezier met vier
- Geen drop-in/drop-out co-op