Anarchy Reigns
Pure chaos in Anarchy Reigns
Het is eindelijk zover, na meer dan een half jaar uitgesteld te zijn komt Platinums nieuwste game dan toch nog naar Europa. Waarom het zolang moest duren is onduidelijk, maar uitgever SEGA heeft door de late release alvast besloten om bij ons de game aan een budgetvriendelijke prijs in de winkels te leggen. Misschien uit vrees voor anders slechte verkopen of heeft de game misschien niet genoeg te bieden? Na tal van uren gespeeld te hebben kunnen we de makers enkel aanmoedigen om meer van dit soort games te maken en in onderstaande tekst vind je terug waarom.
[Gespeeld op PS3]
Al klinkt de titel misschien onbekend in de oren, hoef je niet direct te vrezen dat er ook een mindere ontwikkelaar achter staat. De mensen van Platinum Games hebben zich al laten kennen met over-the-top titels als Bayonetta en Vanquish. Voor Anarchy Reigns is men terug naar het actiegenre gekeerd en werd er voor een hele cast vechters gezorgd waarmee je voornamelijk online aan de slag kan. Terug van weggeweest zijn onder andere Bayonetta van de gelijknamige game en de Black Baron uit MadWorld. Voor de singleplayer hebben de makers echter gekozen voor de held uit MadWorld, Jack, die nog steeds een kettingzaag als wapen gebruikt en nieuwkomer Leonard, die als cyborg ninja door het leven gaat.
De multiplayer speelt een centrale rol in deze game, maar vooraleer je je in het online geweld gooit, kan het handig zijn om toch maar de (vrij korte) singleplayer door te nemen met Jack of Leo. Wat je precies meemaakt, varieert van welk personage je gebruikt, maar uiteindelijk strijd je toch samen tegen de maniakale Maximillian Caxton die een hele reeks moorden op zijn geweten heeft. Het verhaal op zich zal je niet bijblijven als het beste ooit en ook het acteerwerk is in voorgaande Platinum Games-titels al beter geweest, maar een game dat volledig rond de actie draait, speel je nu eenmaal niet voor het verhaal en je bent dan ook zo vaak bezig met het inbeuken van andermans schedels dat we dit niet te erg aanrekenen.
Ieder level die je doorloopt, is in feite een grote map waar je alles in de pan kan hakken en waarin je verhaal- of zijmissies kan spelen. Al van de eerste vijanden die tegen je zwaard of kettingzaag aanlopen voel je wel aan dat dit niet de complexe combat is van Bayonetta. Je hebt je snelle en sterke aanvallen en als je dit met een schouderknop combineert, komt daar ook een speciale aanval van. Het is makkelijk om te leren en misschien maar goed ook om een grotere doelgroep te bereiken en het online gedeelte ook wat bevolkter te maken. Al is de combat ook zo simpel, dat maakt het meteen ook leuk om in te vliegen. Iedere personage heeft wel enkele aanvallen die eigen zijn aan dat personage en zo zal iedereen wel zijn favoriet vinden tussen de snelle, logge of meer op combinaties gerichte personages.
Om het verhaal te doen vorderen moet je punten scoren om missies van het verhaal vrij te spelen. In iedere missie krijg je punten aan de hand van hoe je het doet. Ben je dus een kei in combo's aan elkaar te rijgen en snel komaf te maken met vijanden, dan kan je de ene na de andere verhaalmissie vrijspelen. Anders zul je genoodzaakt zijn om ook de zijmissies te spelen die vaak in 1 van 3 categorieën vallen (tijdgerelateerd, escortes of "dood zoveel vijanden"). Los van je missie kunnen er ook specifieke gebeurtenissen voorkomen om het allemaal wat aangenamer te maken en dan spreken we over een reusachtige soort grasmaaier die door de map rondrijdt of een speciale vijand die zich even komt moeien en iedereen als vijand ziet.
Als je eerdere games van Platinum Games gespeeld hebt, verwacht je wel de nodige effectjes en ook in Anarchy Reigns zijn de animaties, aanvallen en personages goed uitgewerkt om de wow-factor te verhogen. Toch is niet alles schitterend. De muziek is met rock- en metalgeluiden wel nog gepast gekozen, maar de mappen waarin de levels zich afspelen voelen - naast de vijanden - wat doods en grauw aan om naar te kijken. Hier geen gedetailleerd afgewerkte gebouwen of voorwerpen en daarmee kunnen we direct vermelden dat de game geen award zal ontvangen vanwege zijn texturen of andere vorm van graphics. Een beat'em up als deze koop je natuurlijk niet om fabelachtige landschappen te zien, al blijft het jammer. Als je naar het online front trekt, zul je al snel merken dat je ook niet veel tijd hebt om van de omgevingen te genieten.
De online modes die je tot je beschikking krijgt zijn niets nieuw onder de zon. Van Free-For-All tot Capture The Flag, de modi zijn ofwel ieder voor zich ofwel splitsen ze je in twee tot vier teams met tot 16 spelers per server. Welgeteld 16 verschillende personages krijg je tot je beschikking, met enkele ervan die je gaandeweg zal moeten vrijspelen. Iedereen zal wel iets vinden dat hem aanstaat qua speelstijl en ieder personage is even makkelijk te bedienen als een ander, maar dat zorgt er niet voor dat je zomaar op knoppen moet beginnen rammen.
De online matches kunnen verraderlijk uit de hoek komen, zeker als je niet goed weet te werken met het targetten en het besturen van de camera. Voor je het weet, kun je vastgenomen worden door een grijptechniek of omsingeld worden door meerdere tegenstanders en tot moes geslagen worden. Leuk is anders als beginneling en des te meer is daarom de singleplayer aangeraden om alles onder de knie te krijgen en vooral op defensief vlak alles onder de knie te krijgen.
Lukt het je om even enkele kameraden te redden of om iemand klein te krijgen in één-tegen-één situaties, dan zie je wel in dat de makers alles dik onder de knie gekregen hebben op gameplay-vlak. Naast al deze shooters en strategiegames zou je je afvragen waarom dit soort games niet vaker met een multiplayeroptie komen. Ook mooi meegenomen is dat - net zoals in de singleplayer - ook hier plots zaken kunnen gebeuren om alles nog wat chaotischer te maken dan dat het al is. Als je dan nog vindt dat er weinig gebeurt of dat het spel saai overkomt, dan weten wij het ook niet meer.
- Eenvoudig te leren
- Vermakelijke combat
- Detail in effecten
- Korte singleplayer
- Multiplayer kan afstraffend zijn
- Detail in omgeving