FIFA Street
Voor jonge kereltjes is er niks leuker dan op een vrij moment een bal te nemen, de voetbalschoenen aan te trekken en ergens naar een pleintje te trekken om daar wat tegen het leer te trappen. De score doet er tijdens zo’n wedstrijdjes niet toe, het is allemaal voor het plezier. Mooie doelpunten maken en je vrienden af en toe eens lekker op hun nummer zetten, daar gaat het allemaal om. Net daarom klinkt een game als FIFA Street geweldig leuk. Want niet iedereen heeft het talent om mooie trucjes uit te halen in het echte leven.
Ow, panna
FIFA Street is een reboot van de oude serie, die in het begin een groot succes was. Ze maakte onderdeel uit van de arcade-sportgames van EA Big, die van hun respectievelijke sporten een waar spektakel maakten. FIFA Street 1 en 2 waren een groot succes, maar het derde deel was zo onwaarschijnlijk slecht dat de reeks voor onbepaalde duur in de ijskast werd gestoken. Vorig jaar kwam dan plots het nieuws dat FIFA Street terug was en een heel nieuw spel zou worden.
Voor de eerste keer werd FIFA Street ontwikkeld door het team achter FIFA en dat zal je geweten hebben. De Player Impact Engine werd overgenomen en ook grafisch is de gelijkenis vrij groot. Uiteindelijk is dat allemaal niet echt van belang. Straatvoetbal draait immers maar rond één ding, trucjes met de bal. In deze FIFA Street is dat niet anders en de koning van de trucs is nog altijd de panna, ook wel bekend als het bruggetje. Vraag het maar aan elke voetballer, niets zo leuk als een tegenstander door de benen spelen. In dit spel kan je gemakkelijk een flink aantal trucjes aan elkaar rijgen. De controls zijn vrij eenvoudig, al kan het wel een tijdje duren vooraleer je exact weet hoe je de verschillende trucs uitvoert. De meeste voer je uit door met je rechterstick verschillende bewegingen te maken, al dan niet in combinatie met een andere knop. Je kan dat doen terwijl je vrij rondloopt, maar het gaat gemakkelijker wanneer je Street Ball Control gebruikt. Hiermee klem je de bal onder je voetzool en beweeg je hem zo heen en weer. Vervolgens moet je de tegenstander uit zijn tent lokken en hem als het kan even compleet belachelijk maken door hem helemaal dol te draaien.
De wereld veroveren
Het uitvoeren van tricks werkt heel vlot en voor je het weet rijg je ze aan elkaar. Dat is maar best ook, want je krijgt er ook punten voor. Die punten zorgen er voor dat je op het einde van de wedstrijd meer style points en dus meer expercience krijgt voor je spelers. Dat is vooral van belang in de hoofdmodus van FIFA Street, namelijk World Tour. Hierin begin je als lokale straatvoetballer en is het de bedoeling dat je de hele wereld laat zien wat je allemaal kan. Je kan een volledig team uitbouwen van maximaal tien spelers. In het begin speel je met lokale jongens of spelers die je vrienden hebben gemaakt. Verder in het spel kan je ook nog andere spelers toevoegen, waaronder enkele bekende voetballers. Zo zitten er enkele bekende straatvoetballers in het spel, maar kan je ook spelen met spelers uit grote en kleinere competities, zoals de MLS, Korea, de Premier League, de Primera Division enzovoort. Je spelers kunnen stijgen in level, waardoor je skill points krijgt die je kan toewijzen aan verschillende attributen, maar waar je ook nieuwe tricks mee kan aankopen. Hierdoor zal je geneigd zijn om met de spelers van in het begin te blijven spelen, want zij zullen steeds beter en beter worden. Spelers die je toevoegt van andere teams kunnen trouwens niet stijgen in level, nog een reden waarom je ze niet snel zal gaan gebruiken.
Doorheen World Tour zal je alle soorten wedstrijden die beschikbaar zijn spelen. Je hebt gewone wedstrijden met vijf of zes spelers per ploeg en wedstrijden met regels uit de futsal (geen boarding en je kan fouten maken). Het spijtige en tevens begrijpbare aan deze wedstrijden is dat je ze niet 'gewoon' kan spelen. Balletje rondtikken en doelpunten maken, dat hoort niet echt bij de stijl van het spel en dat laten ze je ook merken. Het is heel moeilijk om zonder spectaculaire bewegingen tot een doelkans te komen. Daardoor lijkt het dikwijls alsof je teamgenoten voor spek en bonen op het veld rondlopen.
De leukere types zijn echter meer gericht op tricks of speciale regeltjes. Zo heb je last man standing. Hierin verlies je een speler wanneer je een doelpunt scoort. De bedoeling is om als eerste al je spelers weg te krijgen. Je hebt ook wedstrijden waarin je om ter eerst een bepaald aantal goals moet maken. Zoiets kan best spannend zijn, zeker wanneer je tegenstander nog maar één doelpunt verwijderd is van het aantal. De twee leukste types zijn Freestyle en Panna Rules. In Freestyle moet je punten verzamelen, door een hoop tricks te doen, vooraleer je een doelpunt maakt. De bedoeling hier is om zo snel mogelijk een vastgesteld aantal punten te behalen. Panna Rules is het allerleukste. Je krijgt punten wanneer je een tegenstander voorbij gaat. Je krijgt één punt voor een gewone passeerbeweging, twee wanneer je het door de lucht doet en drie als het lukt met een panna. Je verzamelde punten komen bij je score wanneer je een goal maakt. Dit is het wedstrijdtype waarin je jezelf volledig kan uitleven.
De World Tour is een leuk tussendoortje, al zal het je wel een tijdje bezighouden. Je kan er je eigen spelers in beter maken en het is ook meteen een deftige oefening voor de controls van het spel. Je kan trouwens ook gewoon losse wedstrijden spelen in Hit The Streets.
Lachen met vrienden
In de World Tour kan je de grotere tornooien ook online spelen en daarin zit het grote plezier van deze titel. Multiplayer is een onontbeerlijk deel in dit soort spel en dat je in de campagne al online aan de slag kan gaan is leuk meegenomen. Ook losse wedstrijden kan je online spelen en net als in FIFA 12 kan je online tegen andere spelers aan de slag in de Head to head-seizoenen. De campagne is ook speelbaar in co-op, maar uiteindelijk doe je toch liever altijd zelf al die lekkere bewegingen. Echt plezant wordt het wanneer je tegen een vriend offline een wedstrijdje speelt. De computer een beetje belachelijk maken is fijn, je vriend een bal door de benen spelen, dat is gewoon de hemel. Wij vonden het althans geweldig om onze vrienden keihard in hun gezicht uit te lachen. Daar zijn vrienden toch voor uiteindelijk. Het is dan ook de multiplayer die voor de herspeelbaarheid van dit spel moet zorgen. Wedstrijdjes tegen de computer zijn wel leuk, maar uiteindelijk doe je toch altijd hetzelfde, terwijl een echte tegenstander net iets onvoorspelbaarder is.
Zoals we eerder al zeiden doet FIFA Street het met de engine van zijn grote broer. Grafisch zit het spel dus heel mooi in elkaar. Ook de animaties zijn knap gedaan, al bespeurden we hier en daar enkele vreemde bewegingen. Vooral je doelman kan al eens rare kuren hebben, wat al eens kan leiden tot een onnodig doelpunt. Geen echte ramp, maar soms toch een frustrerend minpuntje. De vormgeving van de terreinen en de spelers is wel heel goed gedaan. Zo lopen de spelers rond op het terrein in een plunje dat ze zo even uit de kast lijken hebben gehaald om te kunnen gaan voetballen met de makkers van achter de hoek.
De soundtrack is ook op het niveau van andere FIFA-games en de muziek past perfect bij het straatvoetbal. We hebben wel onze vragen bij het aantal tracks op die soundtrack. Steeds dezelfde deuntjes horen, na een tijdje begint het stevig te vervelen. Zeker omdat die muziek doorheen heel het spel te horen is, ook tijdens wedstrijden.
- Plezier met vrienden
- Mooie stijl
- Leuke wedstrijdtypes...
- Makkelijke controls
- Beperkte soundtrack
- Mankementjes bij animaties
- ... maar niet allemaal geslaagd