HANDS-ON PREVIEW | Kerbal Space Program 2 begint sterk aan zijn reis door de ruimte
Houston we have a problem, de Kerbals zijn er weer! Kerbal Space Program 2 is onlangs in Early Access gegaan en dat betekent niet veel goeds voor je pas opgeleide astronauten. Deze franchise laat je toe om je eigen ruimteschip te bouwen en het universum te verkennen. Dat dit geen eenvoudige opdracht is, bewijzen de duizenden brokstukken die al snel rond je lanceerbasis zullen liggen. Kerbal Space Program was in 2011 een onverwachte topper en dit vervolg wil daar bovenop gaan met flink wat nieuwe toepassingen.
Meteen valt op dat ontwikkelaar Intercept Games vooral nieuwe spelers een handje wil toesteken. Waar je in Kerbal Space Program alles op eigen houtje moest uitzoeken, is er nu een uitgebreide tutorial om je alle basisconcepten uit te leggen. Je weet vervolgens meteen hoe je een goed gebalanceerd ruimteschip maakt. In mum van tijd zul je dan ook de ruimte bereiken. Eens de tutorial is afgelopen, kun je je fantasie de vrije loop laten. Al snel lanceer je raketten in de gekste vormen. Je stelt ook je eigen doelen op. Wil je wandelen op de maan? Een eigen ruimtestation bouwen? Moedig gaan waar geen man ooit gegaan is?
Physics spelen een zeer grote rol in Kerbal Space Program 2. Er zijn dan ook erg veel zaken om rekening mee te houden wanneer je een ruimteschip lanceert. Heb je wel genoeg brandstof bij? Zoniet, dan zie je je Kerbals al snel te pletter storten. Ben je met flink wat moeite met een eigen schip in de ruimte geraakt maar heb je niet genoeg stuwraketten om alles te balanceren? Dan zal je schip ongetwijfeld zoals een gek rondjes draaien en zijn de G-krachten dodelijk voor je astronauten. Je kunt steeds meekijken naar de status van je astronauten via een webcam in de kabine. Ze zijn ongeveer even knuffelbaar als de Minions van de gelijknamige films. Dus ook al ervaren ze de meest verschrikkelijke dingen, de blik op hun gezicht zorgt voor hilariteit.
Er zijn immens veel nieuwe mogelijkheden om je ruimteschip te bouwen. Denk maar aan nieuwe motoren die zuiniger vliegen of vleugels die je zelf kunt plooien naar unieke vormen. In de handige blueprint modus kun je alles tot in het kleinste detail uitpluizen. Je kunt nu zelfs kleuren toekennen aan elk onderdeel. Hierdoor kun je makkelijker alle verschillende onderdelen van elkaar onderscheiden, of gewoon coole constructies maken en kijken of je eigen Millennium Falcon wel van de grond geraakt.
Gelukkig hoef je niet meer alles uit te zoeken. Zo zijn er atmosferische indicatoren die je waarschuwen om de parachute te gebruiken of meters die vertellen wanneer je je in de zwaartekracht van een planeet bevindt. Je kunt de tijd ook sneller laten gaan om het eindeloze zweven doorheen de ruimte te bespoedigen. Een pop-up verwittigt je dan wanneer je een manoeuvre moet uitvoeren. De moeilijkheid van het manoeuvreren is hetzelfde gebleven, maar je hoeft dus niet langer elke seconde met volle aandacht naar het scherm kijken.
Ook grafisch is Kerbal Space Program 2 een enorme stap vooruit gegaan. Verwacht je aan verbluffende beelden bij het opstijgen met realistische lichteffecten. Zo zal een ondergaande zon het hele landschap een oranje, mystieke gloed geven terwijl je in de middag enkel het silhouet van je ruimteschip doorheen de lucht ziet vliegen. Ook andere planeten en manen zijn niet langer een simpele ronde bol maar bevatten ravijnen, bergen en unieke landschappen. Hierdoor moet je goed plannen waar het mogelijk is om een veilige landing te maken.
Early Acces betekent ook dat er nog flink wat werk is aan de game. Glitches zijn dus in grote getale aanwezig, waardoor je flink wat geduld moet hebben. Onderdelen klikken soms niet goed aan elkaar vast of zitten gewoon op een compleet verkeerde plek wanneer je aan de lancering begint. Heb je een schip dat horizontaal dient op te stijgen, dan krijg je vaak een verticaal camerastandpunt. Parachutes die je Kerbals niet naar de grond brengen maar gewoon ter plekke laten zweven in de lucht enzovoort.
Kerbal Space Program 2 is op goede weg. Er zijn flink wat toepassingen die je leven als raketbouwer zullen vergemakkelijken. Helaas zijn er momenteel nog te veel glitches aanwezig, die lange bouwprojecten compleet laten falen. De prijs van 49,99 euro lijkt ons dan ook te duur voor wat het spel te bieden heeft, al zijn we extreem hoopvol naar de toekomst toe. De fouten worden ongetwijfeld weggewerkt en er komt zelfs een multiplayer modus bij. Momenteel is Kerbal Space Program 2 dus echt voor fanatieke fans van het eerste spel. To be continued!