HANDS-ON PREVIEW | The Great Ace Attorney Chronicles voelt aan als een frisse wind
Het heeft meerdere jaren geduurd, maar de populaire Japanse reeks The Great Ace Attorney komt naar het Westen. De reeks bestaat uit twee spellen die gebundeld zijn in The Great Ace Attorney Chronicles. De bekende advocaat Phoenix Wright doet ditmaal niet mee. Je kruipt in de huid van zijn voorouder Ryunosuke Naruhodo, die als beginnend advocaat een eigen naam wil maken in de wereld van de rechtspraak.
Het spel speelt zich dan ook af in de Meijiperiode, aan het einde van de negentiende eeuw. Rond die tijd was er flink wat politieke spanning tussen het Verenigd Koninkrijk en Japan. Zoals gebruikelijk in de franchise, gaat het spel meteen van start met een moordzaak. Alleen ben je zelf meteen de hoofdverdachte. Fans van de serie zullen meteen aanklager Auchi herkennen als voorouder van een andere bekende aanklager en zo zijn er wel meerdere subtiele hints naar de andere Ace Attorney spellen.
De eerste zaak is een soort tutorial waarbij je de kneepjes van het vak leert. De ene na de andere getuige komt de rechtbank binnengewandeld en het is aan jou om alle statements te ontkrachten. Hiervoor maak je handig gebruik van al het in beslag genomen bewijsmateriaal. Komt een uitspraak niet overeen met het materiaal, dan kun je de getuige hier op aanspreken en zo gaat het verhaal steeds verder.
Al helemaal in het begin maakt het spel je duidelijk dat je op je hoede moet blijven. Zo kunnen meerdere getuigen tegelijk naar voor treden. Dit heeft weinig invloed op de effectieve gameplay, maar je kunt op die manier wel de reacties zien van elke getuige. Reageert iemand verbaasd of boos op een bepaald moment, dan is de kans groot dat je volgende vraag best naar deze persoon gaat.
Na deze eerste zaak gaat het verhaal in een stroomversnelling en krijg je nieuwe mechanics voorgeschoteld best wat invloed hebben op de gameplay. Zo krijg je bijvoorbeeld te maken met een klungelige detective die moeite heeft om de waarheid te zoeken. Je moet vervolgens met alle omstanders spreken en al het bewijsmateriaal bekijken om de detective naar de juiste conclusies te leiden.
Later in het spel, wanneer je aankomt in het Verenigd Koninkrijk, krijg je te maken met een heel nieuw rechtssysteem. Hier moet je niet alleen een rechter overtuigen, maar ook een volledige jury. De juryleden moeten één voor één overtuigd worden van de onschuld van je cliënt en dit zorgt voor interessante conversaties tussen de jury en jezelf. Het verhaal wordt hierdoor nog theatraler dan anders en dat wil wat zeggen! Ons enige minpunt aan het verhaal is dat sommige conversaties nogal kunnen aanslepen. Sommige personages leggen je iets uit en draaien daarbij enorm rond de pot, terwijl je eigenlijk al weet wat ze willen zeggen.
Net zoals de eerder uitgegeven game Phoenix Wright: Ace Attorney Trilogy, is ook deze Chronicles bundel helemaal opgekuist. Alles ziet er lekker scherp uit en de personages zijn dom en stereotiep in beeld gebracht zoals het hoort in deze franchise. Uiteindelijk is dit spel natuurlijk een soort visual novel, waardoor het best knap is dat er toch zoveel aandacht naar de graphics is gegaan. Ook de muziek breekt met andere spellen uit de reeks en lijkt zich meer te binden aan het Victoriaanse tijdperk. Het zou leuk zijn geweest als de geluidseffecten tijdens de ondervragingen deze stijl waren gevolgd.
The Great Ace Attorney Chronicles voelt aan als een frisse wind die door de franchise waait. Er zijn enorm veel bekende elementen, maar ontwikkelaar Capcom heeft genoeg nieuwe toevoegingen geïntroduceerd om het interessant te houden. De zaken nemen vaak onverwachte wendingen, al duren sommige conversaties wel iets te lang. Het lijkt er op dat dit een sterke toevoeging wordt voor fans in het Westen. Of wij hier nog enige “OBJECTION!” tegen hebben, lees je eind deze maand in de review.