Hands-on preview: Anno 2205
Anno 2205
Het is alweer vier jaar geleden dat de Anno-serie het verleden inruilde voor de toekomst met Anno 2070. Dat beviel zowel ontwikkelaar Blue Byte als de fans in die mate dat ze er nog een kleine anderhalve eeuw bij optelden om uit te komen in het gezegende jaar 2205, maar dan rijst de vraag of het als spel een stap of een hele sprong vooruit is.
In deze toekomst wordt de wereld beheerd door een handvol multinationals die om ter snelst de afvallige maankolonie terug willen inlijven. Jij krijgt als kleine startup de mogelijkheid om ook een poging te wagen als je maar snel genoeg je nut op aarde kan bewijzen. Dit doe je zoals in elk Anno spel door burgers (of in dit geval werknemers) aan het werk te zetten in een hele industriële ketting. Iedereen die al een spel in deze serie gespeeld heeft, zal zich dus direct thuisvoelen. Dat brengt natuurlijk wel met zich mee dat deze gameplay ondertussen zo klassiek is geworden dat het risico groot is dat nieuwe telgen in deze serie al snel als meer van hetzelfde in een iets ander jasje kunnen aanvoelen. Langs de andere kant is het de vraag of er aan deze formule uberhaupt nog iets te verbeteren valt zonder de vaste klanten af te schrikken.
Dat probleem heeft men in Anno 2205 handig omzeild door vooral de schaal van het spel aan te pakken. Het gebied waar je steden kan bouwen is volgens de makers tot vijf keer groter dan elk vorig Anno spel. Hoewel de gebieden zich in de previewversie vooral op eilanden met heel wat water tussen situeerden, lijkt de totale bebouwbare oppervlakte inderdaad behoorlijk groter dan vroeger. Dat een spel groter is dan zijn voorganger is vandaag de dag eerder een evidentie dan een opvallende feature en dat had Blue Byte gelukkig ook door. In Anno 2205 zal het mogelijk zijn om in één grote sector meerdere steden te bouwen die met elkaar zullen kunnen handelen.
Als je na het lezen van die zin spontaan begint te lachen, te huilen of als je ogen spontaan salto’s beginnen te doen omdat zo’n sector wel erg lijkt op wat het laatste Sim City spel poogde te bereiken, kan je best kalmeren en geïnteresseerd verder lezen. In Anno 2205 zullen de steden in een sector offline speelbaar zijn en zal je ze allemaal zelf moeten beheren. De link tussen de steden bestaat vooral uit de handelsroutes die je er tussen kan opzetten. Dat maakt het mogelijk om steden sterk te specialiseren in bepaalde productie of om bijvoorbeeld vers fruitsap naar een stad in een poolgebied te verschepen omdat men er daar om evidente redenen niet zelf voor kan zorgen.
Hoewel je slechts één actieve stad tegelijk in je geheugen kan laden, zullen de anderen rustig verder hun ding blijven doen. Hierdoor kan je in plaats van te wachten op voldoende geld of goederen om nieuwe investeringen mee te doen, tijd besteden aan het bouwen van een andere stad. Als je dan later terug gaat naar de eerdere locatie zal deze ondertussen een hele collectie klaar hebben staan. Vervelend is wel dat je nu en dan toch in een situatie zal komen waarin je redelijk vaak na elkaar steden moet inladen om één of andere handelsroute te optimaliseren, maar aangezien geheugen ook niet eindeloos is, lijkt het ons eerder een technische onmogelijkheid waar je uiteindelijk wel mee zal kunnen leven.
Voor wie het beheer van meerdere steden nog niet voldoende afwisseling vindt, zijn er ook nog de Crisis missies. In deze locaties zal je met je vloot een aantal missies kunnen vervullen die je zeldzame goederen of geld opleveren. De missies in de preview versie waren niet bijster uniek en kwamen vooral neer op het uitschakelen van vijandelijke schepen en forten, maar het is een leuke afwisseling tussen het vredevolle stadsplannen door. Als er dan naar jouw zin nog niet genoeg te doen is, zijn er ook rond je steden telkens wel enkele kleine quests te vinden om de tijd te doden tijdens het wachten. Denk dan aan koerier spelen of verloren containers op zee gaan zoeken. Andere missies zijn iets uitgebreider en leiden naar grotere bonussen zoals het bouwen van een grote waterkrachtcentrale die voor een pak gratis energie zorgt. Men heeft er dus duidelijk al het mogelijke aan gedaan om te vermijden dat spelers moeten turen naar hoger wordende cijfertjes zonder iets te doen te hebben.
Een ander hekel punt van dergelijke games is dat het verhaal vaak vrij ongeïnspireerd is, wat op zich niet abnormaal is aangezien het overgrote deel van de spelers zich toch vooral met de eindeloze mode zal bezighouden. Ook hier heeft men bij Anno 2205 een mouw aan proberen te passen. Zoals al gezegd is het doel van het verhaal om je bedrijf naar de maan te leiden, maar het pad om daar te raken is één en al freeplay. Je krijgt tijdens het spelen allerlei opdrachten, waaronder ook verhaalkritische missies. Niets verplicht je echter om deze te doen voor je er zin in hebt en je speelt ook altijd verder vanuit een bestaande situatie. De manier waarop je je eerste stad bouwt, zal dus gedurende de rest van het spel een rol spelen. Deze continuiteit zorgt ervoor dat het spelen van de campaign een pak interessanter wordt voor wie dit onderdeel vroeger vaak negeerde.
Anno 2205 lijkt dus groter en gevarieerder te worden en als kers op de taart is dit ook nog allemaal in een nieuwe grafische engine speelbaar. Zowel de gebouwen als de omgeving zien er kleurrijk en scherp uit. Men maakt ook zeer goed gebruik van opvallende en duidelijke iconen die aangeven wat een gebouw precies doet, wat het tekort heeft of waar je aandacht moet aan geven. Er is wel weinig variatie tussen gebouwen van hetzelfde type, maar dit wordt zowel functioneel als visueel voor een deel opgelost door de mogelijkheid om de meeste gebouwen uit te breiden met extra modules die bijvoorbeeld voor een hogere opbrengst of minder energieverbruik zorgen. Aangezien deze extra modules fysiek geplaatst moeten worden zorgen ze er niet enkel voor dat gebouwen gevarieerder ogen, maar is het ook een mogelijkheid om die vervelende open stukjes grond (die er door je eigen slechte planning altijd wel zijn) op te vullen met iets nuttigs.