Hands-on preview: Cobalt
Cobalt
[gespeeld op Xbox One]
Wie Mojang zegt, die zegt Minecraft, maar binnenkort komt daar misschien ook Cobalt bij. Die game wordt ontwikkeld door Oxeye Game Studio, maar zal uitgegeven worden door Mojang. In oktober mogen we alvast deze bizarre 2D-shooter verwachten op zowel pc, Xbox One als Xbox 360. We waarschuwen je wel nu al: verslaving gegarandeerd.
De eerste stap die we moeten zetten bij het uitleggen wat Cobalt net inhoudt, is zeggen dat het draait om een 2D-action platformer/shooter. Op het eerste zicht lijkt de gameplay dan ook bijzonder eenvoudig. Je loopt wat van links naar rechts, terwijl je wat kogels afvuurt. Niets speciaal. Het is pas als je een aantal gameplayelementen begint te combineren, dat Cobalt zijn ware aard toont.
Tijdens het spelen beschikt je personage over drie wapens, waar je vrij tussen kan wisselen. Je hebt steeds één meleewapen en één vuurwapen. Je derde wapen kan dan bijvoorbeeld een granaat zijn. Door die te combineren kan je heel wat vijanden verslaan. Meestal heb je wel maar een beperkt aantal kogels, dus je zal niet zomaar in het rond kunnen schieten.
Wanneer je doorheen een level beweegt kan je gewoon lopen, maar je kan ook rollen. Dat is iets sneller, maar kan je niet onbeperkt doen. Het grootste voordeel is echter dat je er kogels en andere projectielen mee terug naar de afzender kan sturen. Spelers die over een goede timing beschikking, kunnen zo hun tegenstanders stevig ergeren. Het zorgt er ook voor dat de actie razendsnel is. Je speelt immers niet al te defensief, omdat je kogels toch kunt terugkaatsen.
Op het eerste zicht is Cobalt qua verschillende modi een flink allegaartje. Je hebt om te beginnen een singleplayer, die je trouwens ook in co-op kan spelen. Daar kan je de kneepjes van het vak leren en heel wat loot verzamelen. In Cobalt kan je immers verschillende personages creëren met onderdelen die je tijdens het spelen vindt. Elk personage bestaat uit drie stukken, die je naar hartenlust kan combineren. Ook de wapens kunnen aangepast worden. Soms gaat het daarbij om kleine statistische veranderingen, maar je kan ook compleet andere vuurwapens vinden en maken.
Naast de gewone singleplayer heb je nog een aantal zaken die je alleen kan spelen. Zo zitten er verschillende challenges in de game. Dat zijn korte levels waarin je aan bepaalde voorwaarden moet doen. Zo heb je de speed mode, waarbij je zo snel mogelijk het einde van de level moet bereiken. Hierbij is het van belang dat je de levels leert kennen en het perfecte pad weet uit te dokteren. Daarnaast zijn er ook combat challenges, waarbij alles meer om de actie draait. Tot slot heb je nog de survival mode, waarin je natuurlijk zo lang mogelijk moet proberen te overleven. Die survival mode kan je ook wel in co-op spelen, want alleen is maar alleen.
Het echte plezier van Cobalt is echter te vinden in de multiplayer. In verschillende modi kan je met in totaal acht spelers aan de slag en dat kan je zelfs gewoon in je woonkamer doen. Alle multiplayer modi spelen zich af op mappen die de grootte van een volledig scherm innemen. Iedereen zit dus steeds dicht bij elkaar in de buurt, wat soms voor heel wat chaos kan zorgen. Het zorgt er ook wel voor dat alles lekker snel verloopt.
De eerste mode die we onder handen kregen was deathmatch, waarbij je kan kiezen voor team deathmatch of free for all. Deze mode is perfect om het multiplayergedeelte onder de knie te krijgen. Wedstrijdjes gaan heel snel voorbij, maar je zal wel steeds opnieuw van start willen gaan. Dat is de kracht van Cobalt. Je kan op enkele minuten een potje spelen, maar al snel zal je uren bezig zijn, omdat je er zoveel plezier aan beleeft. We hebben nog maar zelden tijdens een presentatie vier journalisten de ontwikkelaars volledig zien negeren, omdat ze zo opgingen in de game.
Naast deathmatch heb je ook nog capture the plug en teamstrike. Teamstrike is gebaseerd op Counter-Strike en gebruikt dan ook een aantal van de principes van die game. Het doel is om het andere team volledig uit te schakelen en als je sterft, dan zijn er geen respawns. Als de teams niet volledig zijn, dan worden de lege plaatsen ingenomen door bots. Sterf je terwijl de bots nog leven, dan zal je met één van hen kunnen verder spelen. Na elke ronde kan je nieuwe personages aankopen met andere mogelijkheden. Leuk hierbij is dat het verliezende team meer geld krijgt en dus ook betere personages kan kopen. Zo is de kans dat één team het andere domineert een pak kleiner en gaan wedstrijden mooi gelijk op.
Capture the plug is dan weer een variant op capture the flag. Elk team krijgt een basis waar zich een plug bevindt. De bedoeling is om de plug van het andere team te stelen en naar je eigen basis te brengen. Dat kan wel enkel als je eigen plug nog in jouw basis is. Het leuke is dat je de plug kan rondgooien en als het ware kan passen naar je teamgenoten. Een spelletje frisbee voor gevorderden dus.