Hands-on preview: Mother Russia Bleeds
Mother Russia Bleeds
We bevinden ons in de jaren ’80 in de Sovjet-Unie. Het is wel niet de Sovjet-Unie die wij kennen, maar we zijn in Rusland, dat is het voornaamste dat je moet onthouden. Als speler ga je aan de slag als een ontsnapte gevangene, die als enige doel heeft alles en iedereen aan gort te slaan. Waarom? Ze hebben hem afhankelijk gemaakt van een verschrikkelijke drug en hij wil nu wraak.
Mother Russia Bleeds ziet er op het eerste zicht uit als de zoveelste kloon van Streets of Rage en aanverwanten. Je krijgt een vechtersbaas onder handen en je schuift van scherm naar scherm waar je enkele vijanden een stevig pak rammel kan geven. Heb je iedereen een stevige muilpeer gegeven, dan schuif je naar het volgende scherm. Ook visueel zal de game je aan het tijdperk van Streets of Rage doen denken, al ziet het er allemaal een stuk minder gelikt uit. Mother Russia Bleeds is een keiharde game en dat zal je geweten hebben, ook door er gewoon naar te kijken. Wij waren ook grote fan van de muziek, die je volledig in het sfeertje van het spel trekt en je constant opzweept.
Wie Mother Russia Bleeds voor de eerste keer speelt, die zal even gewoon moeten worden aan de besturing. Je verwacht immers dat die bijzonder eenvoudig is – druk hier voor aanvallen en hier voor verdediging – maar niets is minder waar. De eerste minuten zal je dan ook moeten wennen aan de knoppencombinaties, toch als je het langer dan 10 minuten wil volhouden. Mother Russia Bleeds is immers geen spel voor doetjes.
Aan het begin van een level krijg je drie shots van de drugs waar je eigenlijk vanaf wil geraken. Die kan je voor twee zaken gebruiken: om je health terug vol te spuiten of om in een soort frenzy mode te gaan, waarin je sneller en krachtiger bent. Zijn die drie spuitjes leeg, dan kom je al snel in de problemen en voor je het weet leg je het loodje. Maak je echter geen zorgen, je kan nieuwe drugs verkrijgen door die uit bepaalde vijanden te halen. Gewoon je spuitje in hem planten en je zal je voorraad snel terug zien aangroeien. Let wel op, je hebt maar een bepaalde tijd waarin je dat kan doen en als je hem eerst vol met zijn hersenen tegen de grond ramt, dan kan je het ook al vergeten om nog enig nut aan hem te hebben.
Mother Russia Bleeds kan je gewoon op je eentje spelen, maar het wordt pas echt geweldig wanneer je met vrienden aan de slag gaat. Je kan het spel met maximaal vier personen spelen, maar wij raden aan om het in het begin op twee personen te houden. De reden daarvoor is dat het al snel complete chaos wordt. Dat is niet erg, maar als je de game niet helemaal onder de knie hebt, dan zal met vier spelen alleen maar voor frustratie zorgen. Met meerdere personen spelen heeft enkele leuke bijkomstigheden. Om te beginnen heeft Mother Russia Bleeds friendly fire – die je wel kan afzetten, maar als je dat doet, dan noemen wij je vanaf nu een watje – waardoor je dus moet letten op wat je doet.
Verder is Mother Russia Bleeds ook gewoon gemaakt om met meerdere te spelen. Je kan bijvoorbeeld tegenstanders naar elkaar gooien, waarna je een spelletje baseball kan spelen. Als de timing een beetje goed zit, dan kan je hem zelfs enkele keren over en weer slaan. Je vrienden kunnen vijanden ook gewoon even vasthouden, waarna je rustig los kan gaan op zijn gezicht en andere onderdelen van zijn anatomie. Plezier gegarandeerd.