Hands-on: Expeditions: Conquistador
Ontdek de wereld in Expeditions: Conquistador
De recente vloedgolf van succesvolle kickstarters begint ons meer en meer games op te leveren. Eén zo'n spel is Expeditions: Conquistador. De makers omschrijven het zelf als 'a tactical roleplaying game with a touch of strategic resource management and a pinch of choose-your-own-adventure'. Heel wat woorden dus en dan is het onze verantwoordelijkheid om te onderzoeken of er achter al die woorden ook een goed spel schuilt.
Expeditions: Conquistador laat zich initieel als een Kings Bounty of Heroes of Might & Magic-spel spelen. Je kruipt in de huid van een Spaanse avonturier die hoopt in de Nieuwe Wereld roem en fortuin te vergaren. Bij de start van het spel stel je een team samen van dokters, jagers, scouts, onderzoekers en soldaten. Met deze groep verken je turnbasedgewijs een eiland op zoek naar avontuur. Een groot verschil met de andere games is dat je dus niet met een leger op pad gaat dat je ook terug kan aanvullen, maar dat je het dus moet doen met het beperkt team van je expeditieleden. Deze mensen zijn zeker niet zomaar anonieme eenheden, maar hebben allemaal een uniek karakter en eigen opvattingen.
Dit komt vooral naar boven wanneer je als leider beslissingen maakt over hoe je problemen op wil lossen. In plaats van iedere confrontatie op te lossen met geweld, krijg je meestal eerst de mogelijkheid om de situatie in te schatten. Misschien kan er wel met de vijand onderhandeld worden om een conflict te vermijden. Zo krijg je bijvoorbeeld al in het begin van het spel de opdracht van de gouverneur om een oude tempel in de buurt te ontruimen van de inheemse bevolking omdat ze de handel zouden verstoren. Eens je die tempel gevonden hebt, kan je natuurlijk direct de inboorlingen aanvallen, maar als je karakter genoeg punten in tactiek heeft, kan je ook wat afwachten en de aanval uitstellen tot de nacht valt. Heb je ook genoeg diplomatisch inzicht, dan kan je natuurlijk eens gaan praten om uit te vinden wat die mensen daar aan het doen zijn. Als dan blijkt dat er gewoon een jaarlijks feest plaatsvindt waarbij men gestorven voorouders eert, blijkt een gewelddadige interventie ineens niet meer zo noodzakelijk. Dan kan je uiteindelijk de feestvierders nog verbieden om dergelijke heidense rituelen uit te voeren of je kan een akkoord sluiten waarbij je hen toestaat om hun feest af te ronden en zonder verder rumoer terug naar hun dorp te trekken.
Tijdens deze beslissingen, die zich in-game vertalen in mooi omschreven tekstdialogen, zal je merken dat je expeditieleden reageren op jouw keuzes. Zo zullen moedige mensen teleurgesteld zijn als je voor een vreedzame oplossing kiest, maar zullen zachtaardige of laffe teamleden er uiteraard tevreden mee zijn. Laat je de inboorlingen hun religieuze feest afmaken, zullen katholieken boos reageren, maar de ruimdenkenden zullen het met je eens zijn. Naarmate het spel vordert, zal het dan ook van jouw aanpak afhangen hoe gemotiveerd, en dus efficiënt, je groep functioneert, of dat sommigen het misschien zelfs gewoon aftrappen. Hoewel dit een goed systeem lijkt, loopt het spel zo wel het risico dat spelers ervoor kiezen om neutraal te blijven en iedereen tevreden te houden, in plaats van hun eigen inzicht te volgen en de gevolgen van boze expeditieleden te dragen.
Dat is echter niet de enige manier waarop je mensen kan verliezen. Niet iedere confrontatie kan vreedzaam opgelost worden en dan zal je toch musket en degen moeten bovenhalen. Net zoals in een HoMM-spel kom je ook hier in een turnbased slagveld terecht. Deze slagvelden zijn niet de klassieke links-tegen-rechts locaties, maar staan vol obstakels, beschuttingen en paden. Afhankelijk van de situatie en het strategische vermogen van je conquistador kan je ook op tactisch meer of minder aangename punten starten. Bij de meeste gevechten kan je zes teamleden inzetten. Jagers zullen zich vooral vanop afstand laten gelden, terwijl soldaten het liever van dichtbij doen. Eventueel kan je ook een dokter meesturen die voor wat genezing kan zorgen, maar zo'n dokter is natuurlijk kwetsbaar. Hoewel het meestal over vrij kleine locaties gaat, hebben deze gevechten toch voldoende tactische diepgang om interessant te blijven. Iedere klasse heeft zijn eigen skills die aansluiten bij hun rol zodat er redelijk wat variatie mogelijk is.
Omdat je in dit spel niet met makkelijk aanvulbare legers werkt, is iedereen die een gevecht niet ongeschonden doorkomt, geen onbelangrijk probleem. Wie te veel schade oploopt, zal na het einde van het gevecht een wonde krijgen die tussen licht en fataal kan liggen en hij zal dan ook tijdelijk zijn rol niet meer vervullen. Dit is vooral belangrijk op het einde van een beurt op de wereldkaart. Op dat moment zal je een kamp moeten bouwen waarin het één en het ander te doen is. Elementair is dat er eten is voor iedereen en dat je wonden kan laten behandelen door dokters. Daarnaast moet je ook voor bewaking zorgen om te vermijden dat er zaken uit je voorraad verdwijnen. Heb je nog mensen over die niets te doen hebben, dan kan je ook een patrouille uitsturen in de hoop dat die iets interessants vindt of jagers die zorgen dat er wat vers vlees binnenkomt. Dat vlees moet ofwel direct geconsumeerd worden of behandeld worden zodat het niet rot wordt en ook dat behandelen kost weer wat mankracht. De laatste taak die je kan laten uitvoeren is om van gevonden bloemen en kruiden medicijnen te maken die je nodig hebt om gewonden te behandelen.
Afhankelijk van het beroep van je teamleden zullen ze deze taken beter, of net helemaal niet kunnen uitvoeren. Naarmate het spel vordert, verzamel je XP die je kan gebruiken om verdienstelijke groepsleden te promoveren, waardoor ze beter worden in hun job en ook nieuwe skills kunnen krijgen. In de wereld kan je ook nog materiaal kopen of vinden waarmee je je manschappen beter kan uitrusten. Je kan maar een beperkt aantal mensen promoveren of uitrusten dus het is een kwestie van kiezen wie het best aansluit bij jouw speelstijl. Kies je voor een zeer goede dokter om sneller gewonden te genezen of kies je eerder voor soldaten zodat je minder gewonden hebt na een gevecht? Misschien is er wel één belangrijk persoon die je wil promoveren, maar is die persoon het vaak oneens met jouw morele keuze en vormt die dan natuurlijk een risicofactor als hij beslist van zijn heil ergens anders te zoeken. De bedoeling van deze dynamiek is om iedereen in je groep belangrijk te maken en het spel lijkt daar goed in te slagen.
In de previewversie die we konden spelen leek alsof het spel al in een behoorlijk vergevorderde fase is en we dus binnenkort de Nieuwe Wereld kunnen verkennen. Er lijken wel nog wat balansproblemen te zijn. Zo heb je bijvoorbeeld een situatie waarbij je kamp binnengedrongen wordt door dieven en je in een gevecht ervoor moet zorgen dat je ze tegen kan houden. De dieven lopen echter naar de vluchtzone, waar ze in twee beurten zijn, terwijl je zelf twee à drie aanvallen nodig hebt om ze te doden. Aangezien er twee teams van zes personen zijn, is het onmogelijk om de dieven te stoppen, zelfs àls iedere aanval lukt. Hierdoor verlies je dan sowieso een deel van je voorraad.