E3 2012: Wargaming.net
Nog niet zo heel lang geleden had nog vrijwel niemand gehoord van Wargaming.net. De ontwikkelaar had al enkele obscure games op de markt gebracht, maar nog niet echt iets dat een indruk bij de gamer had nagelaten. Tot ze enkele jaren geleden met een nieuw concept op de proppen kwamen. Ze noemden het zelf Counter-Strike, maar dan met tanks. Het sloeg aan en World of Tanks, zoals de game heet, werd een immense hit. Nu zijn we in 2012 en is Wargaming klaar om ook het luchtruim en in de toekomst zelfs de oceanen te veroveren.
Om het succes van de MMO van Wargaming.net even te illustreren willen we je graag een klein voorbeeldje geven. Vlak voor E3 werd er een trailer gemaakt die sprak over het succes van World of Tanks. De stem in die trailer sprak over 20 miljoen geregistreerde gebruikers, terwijl het filmpje het al had over 25 miljoen gebruikers. Alsof dat nog niet genoeg was, werd op E3 de grens van de 30 miljoen overschreden. Dit vertellen we om maar aan te tonen dat de groei van World of Tanks en dus Wargaming.net bijna niet te overzien valt. Omdat ze bij de ontwikkelaar niet zo dom zijn om op hun lauweren te gaan rusten, heeft World of Tanks net nog een update gekregen met daarin een paar nieuwe mappen en nieuwen tanks. Binnenkort komt er met capture the flag ook nog een nieuwe mode bij. Tenslotte zal de game in de nabije toekomst ook speelbaar worden in China, dus we verwachten dat het nog een flinke groeispurt zal kennen.
World of Warplanes
Omdat je op één been niet kan staan, hebben ze bij Wargaming.net besloten dat World of Tanks wel een broertje kan gebruiken. Vorig jaar al werd World of Warplanes aangekondigd en momenteel bevindt het spel zich in de bèta. World of Warplanes speelt zich af rond de Tweede Wereldoorlog met vliegtuigen die gemaakt zijn in de jaren 1930 tot en met 1960. Zo kan je vliegen met een Spitfire, maar zal je ook de eerste jetvliegtuigen tegenkomen. Niet elk vliegtuig is hetzelfde en je zal je stijl aan je vliegtuig moeten aanpassen. Sommige vliegtuigen zijn licht en snel en zijn dus gemaakt voor echte dogfights. Andere vliegtuigen zijn dan weer traag en krachtig. Met hen kan je doelwitten op de grond uitschakelen.
Om een match te winnen moet je dan ook al je tegenstanders uitschakelen of bepaalde doelwitten op de grond bombarderen. Je kan als je dat wil zelfs de kamikaze gaan uithangen. World of Warplanes heeft dan ook een vrij accuraat schademodel, dat ook effect zal hebben op je vliegkunsten. Heb je schade aan je vleugels, dan zal je moeilijker draaien en geraak je je roer kwijt, dan zit je flink in de problemen. Op zo’n moment kan je als spelers beslissen om te landen, om de kosten aan je vliegtuig binnen de perken te houden. Iets dat je ook best kan doen wanneer je zonder munitie valt, want dat kan gebeuren. Je zal dus nauwkeurig moeten mikken wanneer je de aanval inzet.
World of Warplanes is net als World of Tanks vrij simpel in zijn besturing. Het is geen simulatie en iedereen moet met de vliegtuigen kunnen rondvliegen, zonder echt in de problemen te komen. Het is ook daarom dat het spel een heleboel controllers zal ondersteunen. Het grote verschil met World of Tanks is waarschijnlijk dat de gameplay een flink stuk sneller is. Tanks bewegen nu eenmaal niet zo snel.
Wargaming.net en Clan Wars
Vorig jaar werd naast World of Warplanes ook Clan Wars aangekondigd en nu het vliegspel bijna gelanceerd is, kunnen ook de Clan Wars in al hun hevigheid gaan losbarsten. Het idee erachter is dat verschillende clans over alle games heen gebieden kunnen veroveren, om zo extra’s en voordelen te krijgen. Stel dat twee clans samenwerken in World of Tanks en World of Warplanes. Wanneer de eerste clan dan het grondgebied kan veroveren, is het voor de clan met de vliegertjes gemakkelijker om ook het luchtruim te veroveren. Het uiteindelijke doel is dan om als clan heel Europa in je macht te krijgen. Clan Wars kan je dan ook bekijken als de endgame van World of Tanks, World of Warplanes en in de toekomst World of Battleships.
Wij vinden het alvast een slimme zet om de drie games op die manier samen te brengen. Om dat in de toekomst nog simpeler te maken, wordt Wargaming.net een portaal voor gamers, waar ze heel eenvoudig hun account kunnen managen over de verschillende games heen. Zo kunnen ze ook verschillende zaken uitwisselen tussen de games. Hoe dat allemaal exact in zijn werk zal gaan is wel nog niet helemaal zeker. Volgend jaar kunnen we trouwens meer verwachten van World of Battleships, waar tot onze spijt nog steeds geen onderzeeërs lijken in te zitten. Als we het blijven vragen komt het er misschien wel eens een keertje van.