E3 2012: Tokyo Jungle
Af en toe verschijnen er games waar je jezelf onmiddellijk een hoop vragen bij stelt. Meestal zijn het vreemde games waar je in het begin kop noch staart aan krijgt. Je wordt dan al snel heel nieuwsgierig, want je wil toch wel weten hoe het spel nu in elkaar zit. Het was ook daarom dat we het niet konden laten om Tokyo Jungle onder handen te nemen toen we daar de kans toe kregen. Het minste wat we kunnen zeggen, is dat het een vrij unieke ervaring was.
Er zit een verhaal achter Tokyo Jungle, al is het dan een heel simpel. Er is iets gebeurd op de aarde, waardoor alle mensen verdwenen zijn. De dieren hebben dan ook vrij spel en kunnen vrij rondlopen in Tokyo, waar ze moeten vechten om te overleven. Wat er is gebeurd, dat weten we niet, maar tijdens het spelen kan je allerhande info verzamelen, dus we vermoeden dat je het raadsel tijdens het spelen wel min of meer zal kunnen ontrafelen.
Omdat alle mensen verdwenen zijn, loopt heel Tokyo dus vol met dieren. Dan hebben we het niet alleen over overgebleven huisdieren, maar echt over alle soorten. In Tokyo hebben ze immers ook een zoo en die dieren zijn natuurlijk ook ontsnapt. Je zal dus zowel honden en kippen als herten en panters tegenkomen. Allemaal hebben ze maar 1 doel en dat is overleven.
Eten om te overleven
In Tokyo Jungle zitten twee verschillende soorten dieren. Je hebt de roofdieren, die de carnivoren zijn en dus leven op vlees, en de grazers, die het moeten stellen met planten. Als speler krijg je de keuze tussen een aantal dieren en je enige opdracht is om je dier zo lang mogelijk in leven te houden. Speel je als roofdier, dan doe je dat door andere dieren op te eten. Alle dieren die rondlopen zijn eetbaar, maar je moet natuurlijk geen groot dier gaan aanvallen wanneer je met een chihuahua speelt. Dan hou je het best bij kippen. Het is trouwens hilarisch om zo’n klein hondje als een volleerde jager op een kip te zien duiken om die daarna op te eten. Je zal tijdens het spelen steeds moeten eten om je Hunger vol te houden. Loopt dat balkje leeg dan zal je Life beginnen te verminderen en wanneer dat op is, zal je onherroepelijk sterven. Speel je als grazer dan moet je planten en vruchten zoeken en is het vooral zaak om uit de buurt van predators te blijven, want voor hen ben je niets anders dan een smakelijk tussendoortje.
Tokyo Jungle bestaat natuurlijk niet alleen maar uit het zoeken naar eten. Elke regio heeft een flink aantal challenges die je moet volbrengen om allerhande zaken vrij te spelen. Zo kan je nieuwe dieren vrijspelen, maar ook kledij. Je hoort het goed, je kan je dieren aankleden. Het heeft zelfs een nut, want de stats van je dieren zullen verbeteren als je ze een jasje aandoet of iets dergelijks. Het kan allemaal. Een mens vraagt zich af hoe en waarom de ontwikkelaars ooit op het idee zijn gekomen, maar we zijn er niet rouwig om. Het maakt het allemaal nog net dat ietsje komischer, want Tokyo Jungle neemt zichzelf nooit serieus. Dat toont zich ook in de manier waarop je kan evolueren. Je kan gewoon experience verzamelen tijdens het spelen, maar dieren worden ook oud en het is de bedoeling dat je na een tijdje het stokje doorgeeft aan je kinderen.
The Lion King all over again
Om dat te doen heb je natuurlijk eerst een partner nodig. Die krijg je door een aantal gebieden te markeren, waarna je de kans krijgt om op versiertoer te gaan. Lukt het je om een mooie dame te strikken, dan moet je een nest gaan zoeken, waarna je gewoon kindjes kan krijgen. Je kinderen zijn ook net iets sterker dan je originele dier, omdat ze eigenschappen van zowel moeder als vader zullen overnemen. Je creëert zo ook een extra leven, want je krijgt meer dan een kind. Sterft er eentje, dan speel je gewoon verder met de andere. Het klinkt allemaal een beetje vreemd, maar er zit wel een zekere logica achter. Je krijgt immers sterkere dieren en meer levens, waardoor je de moeilijkere challenges ook tot een goed einde kan brengen, om zo weer verder te geraken in het spel. Ben je na verloop van tijd een bepaald dier beu, dan begin je gewoon met een ander, om zo weer een nieuwe uitdaging te krijgen.
Geen hoogvlieger
Grafisch is Tokyo Jungle geen hoogvlieger. Alles ziet er nogal grauw uit en de omgevingen zijn redelijk simpel weergegeven. Simpel samengevat is het allemaal een beetje gedateerd. Dat is wel een beetje spijtig, want het zal een flink aantal gamers onmiddellijk afschrikken.