Hands-on: DIRT Showdown
Eind vorig jaar kondigde Codemasters de productie van DIRT Showdown aan. Critici en fans beschouwden deze titel al snel als de vierde telg uit de DIRT-spelreeks, maar helemaal juist is die stelling niet. Het gaat namelijk om een arcade spin-off die los staat van de eerder uitgebrachte games.
Hoewel het spel pas volgende maand in de winkelrekken ligt, kreeg de redactie van 4Gamers al een klein voorsmaakje van wat DIRT Showdown te bieden heeft. Zo konden we al aan de slag gaan met enkele verschillende spelmodes. En laat ons duidelijk zijn: de meeste onder hen zijn een waar toevluchtsoord voor de brokkenpiloten onder ons. Voeten op het gaspedaal, verstand (vaak) op nul en zo snel mogelijk over de finishlijn scheuren of jouw tegenstanders definitief uitschakelen, dat is de boodschap die DIRT Showdown ons meegeeft.
Destruction Derby
Het mag duidelijk zijn dat Codemasters met deze game een andere route berijdt dan de andere DIRT-games. DIRT Showdown doet ons vaak terugdenken aan de hilarische en zeer vermakende momenten die we onder meer met Carmageddon, Destruction Derby en FlatOut beleefd hebben. In deze titels kwam het erop neer dat je weliswaar de verschillende racewedstrijden moest winnen, maar het maakte niet uit op welke manier je dat deed. Rolde je bij wijze van spreken met slechts twee wielen over de streep, dan was dat jouw volste recht. In DIRT Showdown gaat het er enigszins hetzelfde aan toe. Bruut, heftig en spannend: en zo hebben we het graag.
In onze speelsessie konden we ons uitleven in vijf verschillende speltypes: Race Off, Rampage, Knockout, 8 Ball en Head 2 Head. De ene spelmode focust al wat meer dan de andere op het "pure" race-aspect. Zo draait alles in Rampage en Knockout rond het vernietigen van jouw tegenstander zijn bolide. Rampage en Knockout lijken grosso modo op elkaar maar onderscheiden zich door een subtiel verschil: in Rampage vecht je het autogevecht uit in een afgesloten arena - zoals in Destruction Derby - terwijl het in Knockout om een open arena gaat. Open is misschien een overstatement, want het is de bedoeling dat de duels uitgevochten worden op een verhoogd platform. Slaag je erin om jouw vijand van dat platform te duwen, dan verdien je extra punten.
Iets meer racen?
Wie, zoals eerder aangehaald, meer plezier beleeft aan "gewone" races kan zijn gading vinden in de Race Off-, 8 Ball- en Head 2 Head-spelmode. Hier kunnen we echter spreken van een understatement, want gewone races komen er in DIRT Showdown niet aan te pas. Alles blijft immers in het teken staan van de pittige en vaak harde duels met jouw tegenstanders. Want des te meer schade je berokkent aan jouw vijand zijn voertuig, des te sneller jouw Boost-meter (Nitro) zich vult. En dat is een aardig voordeel in een spelmode als Race Off waarbij het de bedoeling is om als eerste over de finishlijn te komen. En geloof ons: vaak heb je die extra snelheid wel nodig om uit het zicht (of uit de klauwen) van de tegenstanders te blijven.
De voorlaatste spelmode, 8 Ball, lijkt sterk op Race Off, maar hier wordt geracet op een parcours dat de vorm heeft van een 8. Dit betekent dan ook dat je op twee punten op het parcours kruist met jouw tegenstanders. Dat zorgt vaak voor hilarische momenten wanneer je tegenstander in zijn zij wordt geramd door een achterligger. Helaas zorgt het ook voor frustrerende momenten wanneer dit bij jou gebeurt. Het grote verschil tussen 8 Ball en Race Off is het feit dat je bij 8 Ball jouw tegenstanders definitief uit de wedstrijd kan verwijzen door hun bolide veel schade toe te brengen. Ook dit gegeven kan meespelen wanneer je het tegen sterkere (lees: snellere) voertuigen moet opnemen.
Om het plaatje volledig te maken bespreken we ook nog even de Head 2 Head-mode. Hierin komt het erop aan om op een afgezet parcours een aantal handelingen met jouw wagen uit te voeren. Zo zal er van je gevraagd worden om een U-turn te maken, te slippen door de bochten of door een bandenmuur te rijden. Al deze manoeuvres moet je niet enkel perfect uitvoeren, je moet ze ook zo snel mogelijk kunnen doen want je neemt het - zoals de naam van de spelmode al laat uitschijnen - op in een rechtstreeks duel met jouw tegenstander.
Van Amerika tot Japan
De gehele presentatie van DIRT Showdown oogt fris en vernieuwend. In het menu maakt Codemasters gebruik van een rijkgevuld kleurenpalet en rechthoekige vormen. De menu's zijn weliswaar eenvoudig, maar brengen je meteen in de sfeer van een bikkelharde strijd met jouw tegenstanders. Van grafische pracht is er in ieder geval sprake: de levendige en kleurrijke locaties, zoals Miami, San Francisco en Yokohama, aangevuld met enkele spetterende crashes en een sterk en uitgediept schademodel zorgen er even voor dat je je werkelijk een brokkenpiloot voelt. Ook de bijpassende typische rockmuziek en het harde gebrul op de achtergrond toveren jouw woon- of slaapkamer om tot een cockpit waarin een piloot schuilt die zijn tegenstanders rouw zal lusten.