President Biden gaat uitzoeken waarom er zo weinig PS5 consoles zijn
De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden gaat een presidentieel besluit ondertekenen waarmee opdracht gegeven wordt om te onderzoeken waarom er zo weinig PS5 consoles zijn. Oké, het is natuurlijk wel iets meer dan dat alleen, maar toch.
Alles heeft te maken met het tekort aan halfgeleiders (semiconductors), waardoor er een tekort is aan computerchips, wat dan weer een invloed heeft op de productie van alles wat zulke chips nodig heeft, gaande van auto's, over grafische kaarten, tot consoles, zoals de PS5 dus.
Dat tekort aan halfgeleiders en bijgevolg computerchips is dan weer het gevolg van de coronapandemie. Enerzijds is daardoor de vraag naar hardware, met name computers en laptops om van thuis uit te werken, enorm gestegen en anderzijds is er omwille van de gezondheidscrisis ook een economische disruptie ontstaan in de globale bevoorradingsketen. Ook de vraag naar grafische kaarten (crypto miners) en nieuw gelanceerde consoles is natuurlijk groot, waardoor de perfecte mix is ontstaan voor een groot tekort, wat dan weer de "waardevolle industrie" van scalpers met zich meebrengt.
Verschillende bedrijven, waaronder Sony en Microsoft, hebben de Amerikaanse regering recent gevraagd om de hele kwestie te onderzoeken. Het gebrek aan chips schaadt de bedrijven namelijk en daardoor ook de Amerikaanse economie. Bedrijven kunnen immers niet produceren en consumenten kunnen niet kopen.
Natuurlijk gaat het hier wel om meer dan alleen maar een tekort aan PS5 consoles. Sommige producten zijn ook wat essentiëler voor Amerika, bijvoorbeeld op vlak van veiligheid of energievoorziening. Het onderzoek dat president Biden instelt is dan ook vooral bedoeld om in kaart te brengen wat waar met welke grondstoffen precies foutloopt, welke impact dit heeft op de Verenigde Staten en wat het land kan doen om in de toekomst de bevoorrading te kunnen verzekeren.
Of het onderzoek op korte termijn effectief iets zal veranderen valt wel te betwijfelen, maar vermoedelijk zal nog maar eens duidelijk worden dat het Westen wel erg afhankelijk is van Chinese productie en misschien dat wat dat betreft dan wel het een en het ander in gang gezet kan worden om die afhankelijkheid te reduceren.
Belangrijk detail is dat hij gaat kijken naar waarom er tekorten zijn *in de VS*.
Leuk dat hij er naar laat kijken, maar het effect daarvan is nog even afwachten. Eén van de mogelijke oplossingen voor de VS is zorgen dat de VS voorrang krijgt op andere landen en waardoor de tekorten hier mogelijk nog verder oplopen.
Geplaatst op 2021-02-25 17:34:35
het is een wereldwijd probleem en het grootste deel van de microchips wordt niet in de usa gemaakt en ook de producten waar ze inzitten niet. het zal dus heel weinig uitmaken als ze hunzelf voorrang geven. tenzij ze natuurlijk extra geld geven aan om eerst naar daar op te sturen maar dan maken ze hun nu al slechte internationale relaties nog een stuk slechter.
Geplaatst op 2021-02-25 17:59:50
Eerste deel weet iedereen, tweede deel gebeurt al openlijk.
Geplaatst op 2021-02-26 00:29:18
Niet dat wij mijn inziens veel moeten zeggen. Is het niet de EU die er op een drafje, voornamelijk onder zware druk van Duitsland, er wel een zeer bedenkelijk akkoord met China heeft doorgedrukt zonder weinig rekening te houden men recente zware humanitaire schendingen vanwege dat autoritaire regime en de opmerkingen/bezwaren van partnerlanden? Is het niet hetzelfde Duitsland dat eveneens allerhander wapentuig verkoopt aan het momenteel bijzonder agressieve Turkije, wapentuig dat mogelijks wordt ingezet tegen een EU lid zoals Griekenland?
Verder lijkt het mij heel normaal dat de VS in eerste instantie opkomt voor haar eigen belangen. Net zoals andere grootmachten zoals Rusland, China, Japan... dat ook doen. De Europese houding is in deze heel dubbelzinnig. Blijkbaar verwachten we in Europa altijd dat de VS mee onze belangen verdedigt, instaat voor onze veiligheid en verdediging etc... maar we stellen ons niet meteen op als een betrouwbare partner en geven bijzonder weinig in ruil. We willen vooral van zoveel mogelijk taarten blijven eten. Heel dicht bij de VS aanleunen wanneer het ons goed uitkomt, maar ook vooral zaakjes blijven doen met bvb. China om kortetermijnwinst te realiseren en Mercedes en BMW auto's te kunnen blijven exporteren. Het perfect normaal vinden dan de VS miljarden blijft besteden aan defensie en uiteraard ook onze verdediging op zich neemt, maar dan bvb. als Duitsland, een van de rijkste landen ter wereld, er nauwelijks een cent aan besteden. En nu dat het Biden is i.p.v. Trump lijken velen te denken dat het allemaal terug koek en ei is en we opnieuw op onze lauweren kunnen blijven rusten. Ik vrees dat, dat wel eens anders zou kunnen uitdraaien. De stijl en toon zijn misschien anders, maar in heel wat opzichten zal het buitenlands beleid van Biden weinig verschillen van dat van zijn voorganger.
Geplaatst op 2021-02-26 09:17:54, bewerkt op 2021-02-26 09:20:13
Prima argumenten. Mijn punt was gericht op de manier waarop dit artikel wordt geplaatst. Biden kan wel gaan kijken naar de tekorten, maar daar zullen wij in de EU niets aan gaan hebben. Dat werd er niet bijgezet en dus plaatste ik dat als reactie.
Geplaatst op 2021-02-26 13:50:52
Nou als hij gaat kijken dan zal het wel goed komen 🧐
Geplaatst op 2021-02-25 17:50:27