Kritiek op CD Projekt wegens bedenkelijke en plotse bocht van 180°
Alsof CD Projekt het nog niet zwaar genoeg heeft met de hele Cyberpunk 2077 situatie, is het Poolse bedrijf, dat niet alleen achter CD Projekt RED maar ook achter GOG zit, nog eens extra onder vuur komen te liggen omwille van een bedenkelijke en plotse bocht van 180°.
Om te begrijpen waar het om gaat, citeren we eerst even wat we eerder al vertelden over de game Devotion van Red Candle Games.
De Taiwanese horrorgame Devotion werd begin vorig jaar, kort na de release ervan, offline gehaald omwille van controverse omtrent in-game verwijzingen naar de Chinese president Xi Jinping. De game vergeleek de president met Winnie de Poeh, waar ze in China niet mee kunnen lachen.
De gevolgen voor ontwikkelaar Red Candle Games waren groot. Zo werd onder meer de licentie om in China actief te kunnen zijn ingetrokken, waardoor de studio een groot deel van zijn publiek niet langer kon bereiken. Devotion werd noodgedwongen uit de verkoop gehaald en was ook in het Westen niet langer beschikbaar.
Eerder dit jaar kwam Devotion opnieuw beschikbaar, zij het enkel in Taiwan. Gisteren echter werd aangekondigd dat de game morgen, 18 december, ook in het Westen weer gelanceerd zou worden en dat via GOG. Eerder was de game beschikbaar via Steam, maar van dat platform werd de game na de controverse dus verwijderd.
Hello friends, we want to share with you– Red Candle will publish #還願Devotion on Dec 18 on GOG.https://t.co/dlC6qzBiHx
— redcandlegames (@redcandlegames) December 16, 2020
The content and the price of the re-release remains the same, for $16.99 / €13.99
Thank you for your trust and support. We wish you a happy end of the year pic.twitter.com/peVPd7cyVo
Vreemd genoeg kwam GOG enkele uren na de aankondiging met het nieuws dat na "vele berichten van gamers" beslist is om Devotion toch niet via GOG aan te bieden.
Meer informatie werd niet gegeven en tot nu toe heeft CD Projekt ook niet verder op de kwestie gereageerd. Vermoed wordt dat CD Projekt de bocht van 180° heeft gemaakt nadat het op de vingers werd getikt door "de Chinezen." Zodoende zou CD Projekt dus toegeven aan censuur en intimidatie om zakelijke belangen in China veilig te stellen, iets waar dan ook een hoop kritiek op komt van (Westerse) gamers. Vooral het feit dat men schijnbaar de ware reden voor de bocht niet benoemd, is voor velen een kwalijke kwestie.
Earlier today, it was announced that the game Devotion is coming to GOG. After receiving many messages from gamers, we have decided not to list the game in our store.
— GOG.COM (@GOGcom) December 16, 2020
There is no way you're not putting it on the store because of the opinion of gamers. They can just choose not to buy that game. Who cares if a game they don't want to play is simply on the platform?
— Mah-Dry-Bread - Medraut Stowe (@MahDryBread) December 16, 2020
You just don't want the platform pulled from China.
CDPR: releases a game about fighting government and corporate oppression
— Shaun Wall (@Nomaki) December 16, 2020
Also CDPR: pulls a game from GOG within hours of announcing after receiving pressure from "gamers", which is 100% covering for "we don't want to lose the Chinese market so we're bowing to censorship" https://t.co/3Te6DlVW1h
In een reactie op de bocht van CD Projekt laat Red Candle Games weten dat het teleurgesteld is, maar dat het de beslissing van GOG kan begrijpen. Tegenover fans worden verontschuldigingen aangeboden.
— redcandlegames (@redcandlegames) December 17, 2020
welja integriteit vs een gigantische markt: big biznis don't care about puny consumer opinions (en over een week zijn ze het toch alweer vergeten want dan gaan ze kwaad zijn op iets anders)
Geplaatst op 2020-12-17 10:24:56
Tja er is een vreemde cult rond GOG en CDPR gegroeid die doet alsof het niet gewoon een bedrijf is. Natuurlijk zwichten ze voor China, dat zal toch nog steeds een redelijk grote markt zijn.
Geplaatst op 2020-12-17 11:29:43, bewerkt op 2020-12-17 11:30:07
1 van de grootste groeimarkten van de moment gaan ze zeker niet links laten liggen in de eeuwige zoektocht naar oneindige economische groei.
En de consumenten verbruiken maar rustig verder en de bedrijven blijven maar verder winst maken.
Wat maakt die concentratiekampen, orgaanoogsten e.d. nog uit, zolang we maar onze producten krijgen he!
Geplaatst op 2020-12-17 11:57:19