Nederland geeft EA boete van 5 miljoen euro als het FIFA lootboxen niet aanpast
In Nederland heeft een rechter de Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) gelijk gegeven in een zaak tegen Electronic Arts omtrent lootboxen in FIFA-games. Volgens de KSA zijn lootboxen een vorm van gokken, waardoor ze onder de Nederlandse gokwetgeving vallen en streng gereguleerd moeten worden. Omdat EA geen aanpassingen doorvoerde, werd het bedrijf aangeklaagd.
EA krijgt nu nog één week de tijd om de lootboxen in FIFA 19, FIFA 20 en FIFA 21 aan te passen zodat ze wel volgens de Nederlandse wet door de beugel kunnen. Gebeurt dat niet, dan moet EA elke week dat het in overtreding is een boete van 250.000 euro betalen, met een maximum boete van 5 miljoen euro.
In de praktijk zijn de mogelijkheden voor het aanpassen van lootboxen zodat ze wettelijk wel in orde zijn nogal beperkt, tenminste in Nederland. De veiligste optie is natuurlijk om de lootboxen gewoon te verwijderen, maar daarnaast is het mogelijk ook een optie om ze niet meer tegen betaling van echt geld beschikbaar te stellen, zoals in België al gebeurde. Het valt echter af te wachten of dat zou volstaan voor de KSA. Hoe dan ook is die laatste optie niet wat EA wil, want de FIFA-games leveren jaarlijks 2 miljard dollar op, waarvan het grootste deel via lootboxen.
De KSA, die een link ziet tussen lootboxen en het ontwikkelen van een gokverslaving, wijst erop dat verschillende bedrijven reeds aanpassingen aan hun lootboxsysteem hebben doorgevoerd om in overeenstemming te zijn met de Nederlandse wetgeving, maar dat EA dit blijft weigeren.
Bij EA lijken ze ook niet meteen van plan om iets te veranderen. Het bedrijf reageerde al en zegt dat het tegen de uitspraak van de rechter in beroep zal gaan. Ook vindt EA dat hun lootboxen geen gokwetgeving overtreden en dat lootboxen niet onder gokken vallen. EA wil er dan ook alles aan doen om ervoor te zorgen dat FIFA-spelers in Nederland die dat willen ook effectief toegang blijven hebben tot de "volledige ervaring" van FIFA Ultimate Team. Blijkbaar zijn lootboxen dan toch een essentieel onderdeel?
Reactie van Dirk Scholing, EA Country Manager Benelux
"FIFA en de FIFA Ultimate Team modus worden al jarenlang door spelers van over de hele wereld met veel plezier gespeeld. Daarom zijn we teleurgesteld over de beslissing die vandaag is genomen en de mogelijke impact hiervan op de Nederlandse spelers. We zijn niet van mening dat onze producten en diensten op enige wijze in strijd zijn met de gokwetten. We gaan tegen deze beslissing in beroep en proberen een situatie te voorkomen die impact heeft op de mogelijkheden van Nederlandse spelers om FIFA Ultimate Team volledig te spelen.
Electronic Arts hecht veel waarde aan een positieve speelervaring: we streven ernaar alle spelers keuze, eerlijkheid, waarde en plezier te bieden in al onze spellen. We staan nog steeds open voor gesprekken met de Nederlandse Kansspelautoriteit en andere stakeholders om hun zorgen te begrijpen en oplossingen te zoeken om deze aan te pakken."
Ook hier in België vallen lootboxen trouwens onder de gokwetgeving, die hier nog strenger is dan in Nederland. Daardoor hebben hier verschillende bedrijven hun lootboxen al teruggetrokken voor de Belgische spelers. Denk daarbij aan Valve, Blizzard en 2K. Andere bedrijven dan weer, zoals Nintendo, brengen sommige games met microtransacties niet eens meer uit in België. Desondanks zijn er nog heel wat bedrijven die ook in België lootboxen blijven aanbieden, in principe illegaal dus, hetgeen vooralsnog zonder gevolgen blijft.
Hup Holland Hup! Als je mensen zoals castro1021 zie, die letterlijk een uur lang op twitch streamen voor +25000 mensen en alleen maar packs opent, dan weet je dat er iets mis is.
Geplaatst op 2020-10-29 13:11:43
Denk dat ze gewoon lootboxen blijven aanbieden in NL maar dan niet voor echt geld, net zoals in België dus. Vreemd ook dat dat hier dan wel kan terwijl er volgens EA niks van wetgeving overtreden wordt.
Geplaatst op 2020-10-29 13:15:37
Mooi dat hier echt gestraft wordt, echter ben ik nog altijd van mening dat dit soort wetgeving vanuit Europa geregeld moet worden. Alleen dan kan je de gok problematiek rond lootboxen echt oplossen, want dan gaan de developers de functionaliteit niet meer zo kunnen bouwen.
Persoonlijk vind ik dit ook erger dan gewone gokautomaten, omdat kinderen hier al vrij snel aan bloot gesteld worden. Hierbij heb je dan weer druk vanuit social media en hun vrienden om bij te blijven met bijvoorbeeld hun FUT selectie, waardoor kinderen al snel veel geld uit gaan geven aan de packs. Daarbij weet je niet wat de droprate is van de items die je kan krijgen, deze kunnen volledig door een algoritme aangepast worden naar de individuele gebruiker. En zo kunnen ze de verslaafden steeds meer geld laten betalen.
Geplaatst op 2020-10-29 14:32:26
zolang je geen groot land hebt die er tegen in gaat zal er niet veel veranderen. moest de usa ze verbieden dan verdwijnen lootboxen binnen het half jaar en hebben we een andere scam in games.
Geplaatst op 2020-10-29 14:34:43
Canada is ook al bezig met onderzoek en een class action suit ivm loot boxes hoor.
UK ook, moesten deze 2 het zelfde gaan doen, dan zal EA niet anders kunnen denk ik...
https://www.youtube.com/watch?v=rStlFN4ZLcY&t=753s
Geplaatst op 2020-10-30 09:06:26
er zijn al in veel landen onderzoek geweest. tot nu toe zijn er maar 2 die er ook echte stappen hebben tegen genomen. jammer genoeg 2 kleine spelers.
je kan u dan ook beginnen afvragen hoeveel lobbywerk ze doen om het in bepaalde landen legaal te houden. iets waarmee je miljarden verdient is moeilijk om los te laten.
Geplaatst op 2020-10-30 13:38:46
Maar hoe vuil ben je dan als bedrijf, of verbitterd, dat een land enkel eist dat je die lootboxen verwijderd of aangepast worden, en je je daar toch zo enorm tegen verweerd...
Daarin tegen verschiet ik van de opbrengst. Ik had wel een idee dat het geld opbracht, maar 2 miljard per jaar 🤯 Dat brengt dan wel weer logica mee dat ze dit niet willen opgeven. Al denk ik toch niet dat er zoveel van die opbrengst perse uit de Benelux komt?
Geplaatst op 2020-10-29 15:19:31
Tja, hoe zou je zijn als je met een jaarlijkse excel sheet update miljarden verdient?
EA komt er goedkoop mee weg.
Ze hadden al lang gewoon Fifa Online als free to play kunnen lanceren, leven van de lootboxes, en premium abo's of zo.
Het spel gewoon heel vaak kunnen updaten, maar neen, ze willen die 60€ nog eens hebben ook.
Hieraan kan je zien wat voor een geld wolf EA is.
Geplaatst op 2020-10-30 09:09:56
Ter vergelijking, FIFA haalt dagelijks zoon 4 miljoen dollar aan microtransactions binnen.
Geplaatst op 2020-10-29 21:04:02
Hoeveel exemplaren van FIFA worden er jaarlijks eigenlijk verkocht in de Benelux? Zijn daar enige cijfers over beschikbaar?
Geplaatst op 2020-10-30 23:45:21