Donderslag bij heldere hemel: game over voor Telltale Games
Afgelopen weekend ging er een schokgolf doorheen de gamewereld toen bekend raakte dat Telltale Games de boeken zou neerleggen. Er kwamen berichten naar buiten omtrent massaal veel ontslagen als gevolg van een faillissement, hetgeen later ook min of meer officieel bevestigd werd.
In totaal zouden zo'n 250 mensen ontslagen zijn. Officieel blijven nog 25 mensen actief om de verplichtingen van Telltale tegenover aandeelhouders en partners te vervullen. Volgens bronnen betekent dit voornamelijk het afwerken van Minecraft: Story Mode voor Netflix. Andere projecten, zoals een tweede seizoen van The Wolf Among Us, zouden zijn geannuleerd. Ook het laatste seizoen van The Walking Dead zou niet meer afgewerkt worden. Deze week zou wel nog de tweede aflevering verschijnen, maar dat is het dan ook.
Hoewel het nieuws van het faillissement van Telltale als een donderslag bij heldere hemel lijkt te komen, is het dat niet per se. Er waren immers wel wat voortekenen om aan te nemen dat het niet zo denderend goed ging bij de studio. Met het eerste seizoen van The Walking Dead had Telltale een geweldige hit in handen, waardoor het kon investeren in meer ontwikkelingscapaciteit. Dat deed het ook, maar die investeringen resulteerden niet meer in een sterke verkoop. Te veel kosten en te weinig opbrengsten dus, waardoor je als bedrijf automatisch in de problemen komt. Eind 2017 was er al een stevige herstructurering en een overeenkomst met Netflix voor een Stranger Things game had extra geld binnen moeten brengen, maar blijkbaar heeft dit niet geholpen.
Telltale belooft in de loop van de komende dagen nog meer duidelijkheid te brengen omtrent de stand van zaken van bepaalde projecten, maar zoals gezegd melden onofficiële bronnen momenteel dat The Walking Dead: The Final Season niet meer wordt afgewerkt en dat alle andere projecten geannuleerd zijn, met uitzondering van Minecraft: Story Mode voor Netflix.
Intussen wordt er ook kritiek gegeven op de manier waarop dit alles is verlopen. Een week geleden heeft Telltale bijvoorbeeld nog nieuwe mensen aangeworven op contractbasis. Ook zij zijn nu hun baan kwijt en omdat er met een contract gewerkt werd, heeft dit heel wat nadelen. Zo is er geen ontslagvergoeding en kunnen ze geen beroep doen op een werkloosheidsuitkering. Eén iemand was speciaal voor deze baan ook verhuisd. Elders duiken verhalen op van werknemers die hun beklag doen om de vele overuren die men heeft gepresteerd om een game toch maar op tijd de deur uit te krijgen, en dat dit ontslag nu stank voor dank is. Werknemersorganisaties roepen dan ook op tot een betere organisatie van werknemers in de game-industrie, maar het vormen van vakbonden wordt soms actief tegengewerkt vanuit die game-industrie zelf.