HARDWARE REVIEW | Beyerdynamic MMX 200 Wireless
Beyerdynamic klinkt misschien niet bij iedereen bekend in de oren, maar ondergetekende heeft al een koptelefoon van de fabrikant en was dan ook blij om te zien dat er opnieuw nadruk wordt gelegd op gaming headsets met de nieuwe Beyerdynamic MMX 200 Wireless. De headset komt met een adviesprijs van €249,00 op de markt.
Inhoud en technische informatie
De MMX 200 Wireless is te verkrijgen in twee kleuren, namelijk zwart en grijs. Voor de review kregen we de zwarte variant toegestuurd.
Inhoud
- Beyerdynamic MMX 200 wireless
- Dongle
- 2,4M USB-C naar USB-A kabel
Technische informatie
- TRANSMISSION TYPE: Wireless via Bluetooth®
- EARPAD MATERIAL: Softskin, memory foam filling
- REMOTE: Clickable control wheel
- NOMINAL IMPEDANCE HEADPHONES: 32 ohms
- WEIGHT HEADPHONES WITHOUT CABLE: 360 g
- BATTERY RUNTIME: Up to 35 hours
- HEADPHONE FREQUENCY RESPONSE: 20 Hz – 20.000 Hz
- NOMINAL SOUND PRESSURE LEVEL: 116 dB
- SUPPORTED BLUETOOTH PROFILE: A2DP, HFP, SBC, LC3
- SPECIAL FEATURES: Call Handling, Microphone Mute, Volume Control, Augmented Mode
- BLUETOOTH VERSION: 5.3
- SOUND COUPLING TO THE EAR: Circumaural (around the ear)
- CABLE & PLUG: 2 m USB cable, wireless dongle with USB-C, USB-C to USB-A adapter for PC, Bluetooth 5.3
- POLAR PATTERN FOR MICROPHONE: Cardioid
- TRANSDUCER TYPE FOR MICROPHONE: Electret condenser - Cardioid
- COMPATIBILITY
- PC: Full compatibility.
- XBOX: Supported via optionally available analog cable.
- PS4 | PS5: Supported via the included low latency dongle or optionally available analog cable.
- SWITCH: Supported via the included low latency dongle or optionally available analog cable.
Van dichterbij bekeken
Software
De headset kan je gebruiken zonder software. De fabrikant biedt wel een programmaatje aan, maar dit is puur om de de dongle te updaten.
De headset is niet compatibel met de MIY app van Beyerdynamic voor smartphones.
Ervaring
De bouwkwaliteit van de Beyerdynamic MMX 200 Wireless is het vermelden waard, want die is uitstekend. De ear cups zijn vervaardigd uit een stevige plastic, terwijl de hoofdband enkele metalen elementen heeft. De metalen structuur trekt zich ook door naar de bevestiging van de ear cups. Verder vinden we synthetisch leer terug op de oorkussentjes en vinden we het jammer dat er geen variant uit een zachtere stof beschikbaar is. Vooral in de zomer kan dat voor een zweterig gevoel zorgen.
De headset bevat ook enkele fysieke knoppen, met aan de rechterkant een powerknop en aan de linkerkant knoppen om bluetooth te activeren, de low latency mode in te schakelen en een volumeknop. Druk je de volumeknop in dan kan je de microfoon muten, en blijf je langer drukken dan krijg je de augmented mode. Die mode zorgt ervoor dat het lijkt alsof je een open headset hebt. Zo hoor je beter je eigen stem, maar kan je ook zaken rondom jou waarnemen. Wanneer er plots een geluid opduikt kan dat wel voor een soort plofgeluid zorgen. De volumeknop geeft feedback bij het scrollen, maar draai je te zacht of te traag aan de knop, dan kan het dat een klik niet wordt geregistreerd. Wanneer je de headset inschakelt, word je ook verteld wat de batterijstatus is. Zo weet je meteen of het bijna tijd is om op te laden. Bij Windows kan je gelukkig ook zien hoeveel batterij je nog hebt, dus je hangt niet af van de gesproken tekst bij het opstarten.
In dagelijks gebruik hebben we reeds een headphone van de fabrikant, namelijk de DT 1770 Pro en bij het opzetten van deze headset voelden we ons meteen weer thuis qua geluid. De output is meer neutraal en elke frequentie krijgt bijna evenveel recht om door de speaker te komen. De bass zal bijvoorbeeld goed aanvoelen en iets aanweziger zijn, maar het zal nooit overdreven aanvoelen. Zo komen de diepere tonen mooi tot hun recht, maar zullen ook andere tonen niet verdrinken. Iets dat handig is bij de multiplayer games waar voetstappen veel kunnen zeggen over de positie van de vijand.
Bij liedjes met zang merk je wel dat de zang ietsje meer op de achtergrond blijft ten opzichte van onze daily driver. Daar komt de zang in de hogere frequenties iets meer door en heb je algemeen een meer evenwichtig pakket in de frequenties. Niettemin zijn we positief over de kwaliteit van de drivers. Het is wel een gemis dat er geen software is om de frequenties wat meer te tunen met een equalizer, wat we bij andere fabrikanten meestal wel zien.
Het aansluiten van de headset kan met de dongle of bluetooth bij toestellen die dit ondersteunen.. Wisselen doe je eenvoudig door de META-knop verschillende keren in te drukken. De dongle werkt met de Switch, PlayStation en pc, maar je kan de headset uiteraard ook aansluiten via een analoge kabel, die je wel apart moet kopen. De dongle gaf in het begin wel problemen, waardoor we hem enkele keren opnieuw moesten inpluggen. Na een update van de firmware hebben we dat probleem niet meer gehad.
De batterij laat je toe om tot een totaal van 35 uur te gamen zonder te moeten opladen. Uiteraard hangt het af of je ook de microfoon gebruikt en een aantal andere zaken, maar gedurende onze testsessies hebben de headset nog niet vaak moeten opladen. Bij een lege batterij kan je er natuurlijk ook altijd voor kiezen om hem gewoon via de kabel aan te sluiten.
Over de kwaliteit van de microfoon kunnen we alleen maar lovend zijn, want zoals je hieronder kan horen, komt de stem er goed door. Verder heb je niet zoveel last van achtergrondgeluid bij het gamen van onder andere je toetsenbord of klikken van de muis. Het is hoorbaar, maar het valt in onze ogen (of oren) allemaal goed mee.
Conclusie
De Beyerdynamic MMX 200 Wireless komt met een adviesprijs van €249,00 Euro op de markt en dat is zeker niet goedkoop. Zeker wanneer je andere headsets bekijkt van andere merken, maar de kwaliteit is er wel. De headset voelt stevig aan en het gebruikte materiaal is goed. De kwaliteit van het geluid is voor ons een dikke plus al konnen de highs ietje beter. Ook de microfoon doet zeker en vast z'n werk. De enige minpuntjes voor ons zijn dat de volumeknop niet altijd even accuraat is bij het scrollen, er een kleine plof is in het geluid bij de augmented mode en het ontbreken van een equalizer. Xbox-gebruikers mogen ook extra in de buidel tasten voor een extra kabel.