HARDWARE REVIEW | ASUS ROG Ally
Fabrikant ASUS springt mee op de markt van mobile gaming handhelds en bracht een tijdje terug de ASUS ROG Ally op de markt, die het opneemt tegen onder andere de Steam Deck van Valve. De handheld komt ook met een AMD chip die op papier meer aanbiedt dan de Steam Deck, maar naast dit heeft het ook nog enkele andere upgrades gekregen, waaronder het scherm. In ons pakket kregen we ook de reistas die je apart kan aankopen voor €39,99 , terwijl de ROG Ally €799,00 kost.
Inhoud en technische informatie
Inhoud
- ASUS ROG Ally
- Oplaadkabel + voeding
- Handleiding
Technische informatie
- Operating System: Windows 11 Home
- Processor:
- CPU: AMD Ryzen™ Z1 Extreme Processor ("Zen4" architecture with 4nm process, 8-core /16-threads, 24MB total cache, up to 5.10 Ghz boost)
- GPU: AMD Radeon™ Graphics (AMD RDNA™ 3, 12 CUs, up to 2.7 GHz, up to 8.6 Teraflops)
- TDP: 9-30W
- Display: 7-inch
- FHD (1920 x 1080) 16:9
- IPS-level
- glossy display
- sRGB: 100%
- Adobe: 75.35%
- Gorilla® Glass DXC
- Gorilla® Glass Victus™
- Touch Screen (10-point multi-touch)
- Refresh Rate: 120Hz
- Response Time: 7ms
- Brightness: 500nits
- FreeSync Premium
- Memory: 16GB LPDDR5 on board (6400MT/s dual channel)
- Storage: 512GB PCIe® 4.0 NVMe™ M.2 SSD (2230)
- I/O Ports
- 1x 3.5mm Combo Audio Jack
- 1x ROG XG Mobile Interface and USB Type-C combo port (with USB 3.2 Gen2, support DisplayPort™ 1.4)
- 1x UHS-II microSD card reader (supports SD, SDXC and SDHC)
- Control and Input:
- A B X Y buttons
- D-pad
- L & R Hall Effect analog triggers
- L & R bumpers
- View button
- Menu button
- Command Center button
- Armoury Crate button
- 2 x assignable grip buttons
- Thumbsticks: 2 x full-size analog sticks
- Haptics: HD haptics
- Gyro:6-Axis IMU
- Audio: AI noise-canceling technology
- Hi-Res certification
- Dolby Atmos
- Built-in array microphone
- 2-speaker system with Smart Amplifier Technology
- Network and Communication: Wi-Fi 6E(802.11ax) (Triple band) 2*2 + Bluetooth® 5.2 (*Bluetooth® version may change with OS version different.)
- Battery: 40WHrs, 4S1P, 4-cell Li-ion
- Power Supply: TYPE-C, 65W AC Adapter, Output: 20V DC, 3.25A, 65W, Input: 100~240V AC 50/60Hz universal
- AURA SYNC: Yes
- Weight: 608 g
- Dimensions (W x D x H): 28.0 x 11.1 x 2.12 ~ 3.24 cm (11.02" x 4.37" x 0.83" ~ 1.28")
Van dichterbij bekeken
Software
Bij de ROG Ally vinden we geen Linux besturingssysteem, maar werd er gekozen voor Windows. Dit heeft natuurlijk enkele voordelen, want zo moet je geen schrik hebben of de game wel ondersteund wordt. De games die je op de desktop pc of laptop kan spelen, kan je ook hier zonder enige problemen lanceren, maar er is natuurlijk een keerzijde aan dit positief gegeven.
Dat is het feit dat Windows niet meteen de beste ervaring biedt op een toestel als dit, waarbij je vooral met touch moet werken en met het beperkt aantal knoppen dat je ter beschikking hebt. We besloten al snel om een muis en toetsenbord te gebruiken voor de meeste taken gedurende onze benchmarks, want shortcuts aanspreken is niet eenvoudig en een long press in plaats van een rechtermuisklik gaat al snel vervelen.
Bij gewoon gebruik valt het wel goed mee en kan je een aantal zaken eenvoudig selecteren of aanklikken, maar wil je wat meer doen dan wordt het al wat moeilijker. Dit is natuurlijk ook terug te zien bij de Steam Deck wanneer je naar de Linux desktop gaat.
Fabrikant ASUS heeft verder nog twee extra hulpmiddeltjes voorzien om het mobiel gebruik iets eenvoudiger te maken en je niet de hele tijd moet rondduwen in Windows. Zo hebben we de Armoury Crate dat weer opduikt en de Command Center. De Armoury Crate is een speciale variant op diegene die we terugvinden op hun laptops en desktops en laat je toe om snel games op te starten die beschikbaar zijn op verschillende clients.
Een klein icoontje geeft aan via welke client de game zal worden opgestart en zo moet je in principe niet altijd de hele client opstarten om hieruit een game op te starten. Om een game op te starten, moet je sowieso de client opstarten en inloggen en dan is het eenvoudiger om gewoon de client meteen te openen. Gebruik je bijvoorbeeld Steam dan is het ook iets eenvoudiger om de Big Picture mode te gebruiken en dan krijgen we ongeveer dezelfde layout als de Steam Deck. Het navigeren is hiermee iets eenvoudiger, maar dan ben je natuurlijk wel gelimiteerd tot enkel Steam. We vonden de toevoeging van de Armoury Crate uiteindelijk gewoon zeer gelimiteerd.
Op de overige twee tabs vind je systeeminformatie terug en kan je ook snel wat zaken veranderen zoals de RGB die rondom de analog sticks zit, de short cuts bij het command center updaten, audio, WiFi en meer.
Verder heb je het Command Center dat een kleine overlay biedt die je toegang geeft tot enkele shortcuts om je het leven makkelijker te maken. Zo kan je het onscreen toetsenbord makkelijk activeren en heb je een sneltoets om naar het bureaublad te gaan, al werkt die laatste niet altijd even goed. Verder kan je enkele infoschermen activeren en kan je ook wisselen tussen de verschillende modes van performances. Speel je op batterij dan laat je best de hoogste mode voor wat het is, want je batterij is snel leeg. By default wordt deze laatste geactiveerd wanneer de ROG Ally aan het netsnoer hangt.
Ervaring
Wanneer je de ROG Ally voor de eerste maal opneemt, merk je wel enig verschil in afwerking in het plastic vergeleken met de Steam Deck. Aan de voorzijde hebben we geen klachten, maar aan de achterzijde voelde het iets flexibeler aan. Verder zijn we geen fan van het gekozen reliëf op deze achterzijde, want het trekt vuiltjes aan, iets dat we op onze versie meteen opmerkten. De witte kleur werkt dit natuurlijk ook een beetje in de hand, want vuile handen zullen je handheld meteen besmeuren.
Aan de rechterzijde vinden we enkele knoppen terug en terwijl we op zich geen problemen ondervonden qua inputdetectie vonden we ze wel een beetje los zitten, maakten ze iets teveel lawaai en zijn het nu niet meteen de beste knoppen die we hebben gebruikt op een controller. De analog sticks op zich zitten goed al hadden we graag het rubberen randje iets groter gezien en de bovenkant ook met een reliëf, want nu gleden we makkelijk weg met onze duim. De bumpers zijn goed en terwijl R1/L1 misschien ietsje groter mochten, is dit een klein detail. De achterliggende knoppen, die je kan gebruiken om macro’s toe te wijzen, waren voor ons wel moeilijk te besturen met hoe we de handheld in onze handen hadden. Dit kan misschien aan ons liggen, aangezien we wat kleinere handen hebben, want een andere persoon had er minder last van.
Aan de onderkant vinden we enkele afgevlakte hoekjes terug die wel voor wat ongemak zorgde wanneer we de handheld een lange tijd in de handen had. Je kan uiteraard ook op een tafel spelen voor wat meer ondersteuning, maar wij speelden in de zetel waardoor we iets meer kracht zetten op deze uiteindes. Na een tijdje kregen we last in onze handpalm door de druk en voornamelijk de rechtere hoek. Hier hadden we liever een volledige afvlakking gezien, zodat je zonder hoeken zit. Iets waar we minder last van hebben bij de Steam Deck.
Het voordeel van de ROG Ally is natuurlijk het feit dat het Windows runt wat je toelaat om een iets grote bibliotheek te hebben van games die je kan runnen op de handheld, maar het is natuurlijk wel oppassen, want uiteindelijk moet de game ook controller support voorzien. Ontbreekt dit dan zit je natuurlijk iets sneller vast met de mogelijkheden en dit hebben we ook zelf ondervonden. Games die feilloos werkten op onze Steam Deck waren ook geen enkel probleem op de ROG Ally, maar zo hebben we ook Warhammer 40,000: Space Marine uitgeprobeerd en terwijl deze full controller ondersteuning heeft, kregen we het niet werkend met de ROG Ally out of the box. Mits wat aanpassingen, is het wel werkend te krijgen, maar het hangt nog wat af van titel tot titel. We vonden het ook niet altijd even duidelijk welke knop werd bedoel voor settings of start, want je krijgt de Xbox layout te zien, terwijl ASUS andere icoontjes gebruikt op de knoppen.
Algemeen zijn we best tevreden over het scherm wat natuurlijk geen OLED-variant is, maar wel komt met een IPS-paneel, waardoor de kijkhoeken al iets beter zijn. Het is wel niet aangeraden om in een zeer belichte omgeving te spelen, want de zon kan wel eens de ervaring verslechteren en al zeker wanneer je donkere scenes speelt. De refresh rate van 120Hz is tof om te zien, maar de vraag is natuurlijk of dit ook nut heeft, want buiten enkele indies zal je deze nooit halen in FPS en dan val je al terug op de AMD FreeSync technologie om enige impact te liquideren. De resolutie van het scherm is full HD 1080p op een 7” paneel wat een stevige upgrade is ten opzichte van de Steam Deck die ongeveer op 720p zit.
Deze upgrade in resolutie moet de handheld natuurlijk ook kunnen aansturen en er zijn wel enkele upgrades gedaan in verband met de gekozen AMD chip. Standaard krijg je meer performance in het apparaat dan bijvoorbeeld de Steam Deck, maar hetgeen we ondervonden in de benchmarks is dat je deze kracht eigenlijk al meteen verliest door gewoonweg de hogere resolutie. Zo daalt de framerate vaak onder het niveau van de Steam Deck. Het ziet er natuurlijk allemaal scherp uit op deze resolutie, maar op deze grootte van paneel zien wij niet meteen een immens groot verschil ten opzichte van een 720p resolutie met iedere betere settings actief.
Speel je op de turbo-mode dan zijn de fans wel merkbaar aanwezig. Op de eco en normale mode vonden we het niet meteen storend tot quasi onmerkbaar. De batterij is een ander verhaal, want deze vonden we toch snel leegtrekken. We hebben Inside, een kleine indie game, gespeeld op 1080p en dit op de default settings die werden gekozen door de game. We hebben sessies van een uurtje kunnen volhouden vooraleer we de ROG Ally aan het snoer moesten hangen om op te laden en dit op de normale mode qua performance met de resolutie op 720p.
Bij onze benchmarks hebben we dan ook geopteerd om zowel op 1080p als 720p te testen. Hiermee kan je vergelijkbare benchmarks voor de Steam Deck bekijken. Verder hebben we ook resultaten op Turbo (netsnoer) en eentje op de normale mode op de batterij, want ook hier kan er wat verschil zijn. Als laatste hebben we enkele presets gekozen en indien de mogelijkheid aanwezig was om een Deck preset te selecteren dan ging uiteraard de voorkeur daarnaar.
Crystal Disk Mark
TimeSpy Turbo
TimeSpy batterij
Shadow of the Tomb Raider met settings op low op 720p batterij
Shadow of the Tomb Raider met settings op low op 720p
Shadow of the Tomb Raider met settings op medium op 720p batterij
Shadow of the Tomb Raider met settings op medium op 720p
Shadow of the Tomb Raider met settings op low op 1080p batterij
Shadow of the Tomb Raider met settings op low op 1080p
Shadow of the Tomb Raider met settings op medium op 1080p batterij
Shadow of the Tomb Raider met settings op medium op 1080p
Cyberpunk 2077 Deck preset met FSR (balanced) op 720p
Cyberpunk 2077 Deck preset met FSR (balanced) op 1080p
Cyberpunk 2077 Deck preset zonder FSR (balanced) op 720p
Cyberpunk 2077 Deck preset zonder FSR (balanced) op 1080p
Metro: Exodus Enhanced op 720p
Metro: Exodus Enhanced op 720p op batterij
Metro: Exodus Enhanced op 1080p
Metro: Exodus Enhanced op 1080p op batterij
Conclusie
ASUS ROG Ally is iets duurder dan de Steam Deck, maar brengt hiervoor wel enkele extra’s met zich mee. Zo krijgen we een IPS-paneel met een 1080p resolutie en dit met een refresh rate van 120Hz. Een 512GB NVME is standaard aanwezig net zoals een betere AMD chip om dit allemaal draaiende te houden met een goed werkend koelingssysteem. Als besturingssysteem werd er voor Windows geopteerd dat meteen enkele voordelen geeft op vlak van ondersteuning van games ten opzichte van de Linux variant, maar dit heeft ook meteen enkele nadelen. Zo vinden we Windows 11 op dit moment niet meteen de meeste mobile friendly ervaring leveren. Verder krijgen we de Armoury Crate die als centrale hub dient om al je clients en games te verzamelen, maar uiteindelijk heb je nog steeds de verschillende clients nodig om iets te kunnen doen. SteamOS staat hier een stuk verder en terwijl het ook zijn kinderziektes heeft, is het volgens ons wel een pak betere ervaring op dit moment.
Verder verliezen we nu wat van de extra kracht die gaat naar de verhoogde resolutie op deze schermgrootte. Schakel je over naar 720p om meer performance uit de chip te persen dan verlies je natuurlijk wat scherpheid dan wat je anders zou merken bij bijvoorbeeld de Steam Deck. Dit merk je ook meteen aan de batterij die snel leeg trekt. De bouwkwaliteit is gemiddeld, want zo vonden we de achterzijde iets te flexibel. De knoppen zijn een gemixt gevoel. Zo werd de input steeds correct geregistreerd, maar vonden we de afwerking iets minder. Zo maakte de knoppen iets te veel lawaai en voelden ze ook wat te los aan.
Proper!
Geplaatst op 2023-09-26 17:44:33
Waar daje nu nog mee af komt lol :p
Geplaatst op 2023-09-27 09:27:31
Ja, we kregen nu pas de kans ;)
Geplaatst op 2023-09-27 10:45:02, bewerkt op 2023-09-27 10:55:41