HARDWARE | HP Victus 16
Fabrikant Omen brengt met de Victus 16 een meer betaalbare laptop op de markt die qua specificaties misschien interessant is voor de gamer die een gelimiteerd bedrag heeft om uit te geven. De laptop komt met de AMD Ryzen 7 7840HS APU, Nvidia RTX 4060, 16GB DDR5 en 144Hz Full HD scherm. Dit voor een adviesprijs van €1.349.
Inhoud en technische informatie
Inhoud
- HP Victus 16 (16-s0040nd)
- Externe voedingseenheid
- Handleiding
Technische informatie
De technische informatie is een beetje beknopter, aangezien het gaat om een gloednieuw toestel en de pagina bij HP nog niet volledig online is bij het moment van schrijven.
- Processor: AMD Ryzen 7 7840HS APU
- Opslag: 512GB SSD
- Besturingssysteem: Windows 11
- Geheugen: 16GB DDR5
- Scherm: 144Hz Full HD LED display
- Grafische kaart: RTX 4060 8GB
Van dichterbij bekeken
Software
Qua besturingssysteem krijgen we Windows 11 en uiteraard zijn er enkele softwarepakketen by default geïnstalleerd. Zo vinden we McAfee terug, maar ook enkele apps van HP zelf. De HP Omen Gaming Hub is wederom van de partij, al komt ze met iets minder mogelijkheden dan bij vorige laptops, omdat de Victus iets minder opties heeft. Je vindt wel nog de overzichtspagina terug, net zoals de netwerkbooster en performance settings waar je kan kiezen tussen eco, balanced en performance. De laptop heeft ook een mogelijkheid om je performance wat te boosten door bepaalde zaken iets hogere waarden te geven, maar we hebben de tests voornamelijk gedaan zonder dit.
Ervaring
Qua monitor krijgen we een Full HD LED scherm die natuurlijk komt met een resolutie van 1920x1080p. Dit is lager dan wat we tegenwoordig gewend zijn bij de nieuwe laptops, maar dit nadeel komt ook een beetje met een voordeel, want het houdt de kost lager. Ook de performance is iets meer te doen voor de RTX 4060, wat nu niet meteen de sterkste kaart is. De kleuren en kijkhoek zijn wat minder door het paneeltype en dit merk je ook wel met de pixels die iets meer merkbaar zijn op het 16”-paneel. Gelukkig heb je wel een refreshrate waar je kan kiezen tussen 60Hz of 144Hz. Nvidia G-Sync of FreeSync is niet aanwezig.
Het toetsenbord is zonder enige vorm van backlighting en dat is wel wat spijtig. Verder vonden we het ook niet echt aangenaam typen, want de keys voelde een beetje 'mushy' aan. Voor iets dat je dagelijks gaat gebruiken bij een laptop hadden we toch een iets beter toetsenbord verwacht. Wel positief dat je een full sized toetsenbord krijgt, inclusief numpad. We hebben hetzelfde oordeel over de touchpad die we ook niet echt aangenaam werken vinden. We grepen weer snel naar een externe muis.
Gelukkig krijg je wel een goed aantal IO om zaken aan te sluiten. Zo heb je een HDMI-poort, drie USB-B poorten, een USB-C poort, 3,5mm jack en een RJ45 ethernet poort. De laatste is wel weer een inklapbare variant waar we niet meteen fan van zijn wegens de mogelijke schade die kan gebeuren wanneer je de kabels eens verkeerd steekt. De algemene bouwkwaliteit is dan ook goed en terwijl er plastiek terug te vinden is, ondervonden we geen flex bij de laptop.
Over de algemene koeling van deze laptop zijn we best tevreden. De fans deden goed hun werk en ook qua geluidsproductie viel het goed mee. Dit zorgt er natuurlijk voor dat de rest een beetje beter zijn werk kan doen en dit merk je ook in de benchmarks hieronder. Lawaai van de grafische kaart hebben we niet ondervonden. Qua geheugen zit je met 16GB DDR5 en terwijl dat meestal goed zal zijn, is dit voor een power user of gamer niet meteen echt toekomstgericht. Met de laptop in idle zaten we op ongeveer 6GB in gebruik. De prijs is natuurlijk ook niet al te hoog, dus dit zien we makkelijker door te vingers.
De ingebouwde speakers zijn verre van de beste die we in een laptop gehoord hebben. Alles klinkt redelijk hol en vooral de lagere frequenties ontbreken hard in het geluid dat door de laptop wordt uitgestuurd. We hebben enkele genres geprobeerd en bijvoorbeeld bij muziek met een bass hoor je een zachte tik vanuit de speaker zonder dat er iets van volume rond zit en een bassgitaar valt al volledig weg.
De camera is in onze ogen wederom ondermaats en dit kan je ook bekijken in de screenshot hieronder. De achtergrond vervaagt in een blurry image en dit in een belichte ruimte. De microfoon vinden we niet meteen goed, want zoals je hoort, klinken we precies in toilet met soms de stem die een seconde wegvalt. Achtergrondgeluiden komen er dan weer niet zwaar door, denk aan het toetsenbord of muis.
Hieronder vind je weer enkele benchmarks terug die we hebben getest op de laptop. We hebben de games met en zonder RTX getest en al dan niet DLSS enabled. De meeste settings stonden op ultra en voor DLSS kozen we voor de balanced preset. Zoals je kan zien is de performance niet slecht bij de laptop, maar dat komt ook grotendeels door het 1080p scherm.
Crystal Disk Mark
Prime95
TimeSpy
Shadow of the Tomb Raider met RTX en DLSS
Shadow of the Tomb Raider met RTX zonder DLSS
Shadow of the Tomb Raider zonder RTX
Cyberpunk 2077 met RTX en DLSS
Cyberpunk 2077 met RTX zonder DLSS
Cyberpunk 2077 zonder RTX
Cyberpunk 2077 zonder RTX met FSR
Metro: Exodus Enhanced met RTX en DLSS
Metro: Exodus Enhanced met RTX zonder DLSS
Metro: Exodus Enhanced hybrid RTX
Conclusie
De HP Victus 16 is een gemiddelde gaming laptop en dat merk je ook op in de adviesprijs van €1.349. Het brengt een goede balans van hardware en de keuze voor AMD is dan ook de correcte in deze prijsklasse, want je krijgt er wel wat performance voor in de plaats. De RTX 4060 zal de meeste gamers voorzien van een vloeiende ervaring en dit op een resolutie van 1080p. De resolutie is een beetje spijtig, maar misschien de beste keuze voor deze grafische kaart. De microfoon, camera en speakers zijn dan weer een pak minder.
Weer een zeer goede review, Rafbanaan!
Geplaatst op 2023-08-23 09:20:32