HARDWARE REVIEW | ERAZER Major X20
Medion is ons allemaal wel bekend vanuit de reclameboekjes van Aldi. De fabrikant heeft een uitgebreid arsenaal aan elektronica en heeft ook enkele laptops die zich richten op de gamers onder ons. 4Gamers kreeg de kans om de Erazer Major X20 van dichtbij te bekijken. Qua specificaties krijgen we alvast een Intel Core i9 (13th gen), RTX 4070, 32GB DDR5, een 1TB SSD en een 16” 240Hz IPS scherm. Dit voor een adviesprijs van €2.399.
Inhoud en technische informatie
Inhoud
- MEDION ERAZER Major X20 (MD62525)
- 4 cel Li-Polymeer batterij
- Externe voedingseenheid
- Veiligheidshandleiding
Technische informatie
- Processortype : Intel Core i9 13. Gen
- Processornummer : Core i9-13900HX
- Processorsnelheid : 5,4 GHz
- Aantal processorkernen : 24
- Cache (MB) : 36,00
- Besturingssysteem : Windows 11 Home
- Videokaart-model : Nvidia GeForce RTX 4070
- Videokaart-werkgeheugen (GB) : 8
- Videokaart : Dedicated graphics
- Werkgeheugen (RAM)
- Werkgeheugen : 32GB
- Type werkgeheugen : DDR5 4800 MHz
- SSD-harddiskcapaciteit : 1TB
- Type harde schijf : SSD
- Beelddiagonaal : 40,6 cm (16 inch)
- Max. resolutie : 2560x1600
- Schermtype : Mat
- Refresh rate : 240Hz
- Aansluitingen/Interfaces :
- 3,5 mm aansluiting
- Bluetooth
- Audio-uitgang
- DC-In aansluiting
- Ethernet LAN (RJ-45)
- HDMI
- Kensington Lock
- Geheugenkaartlezer
- USB 3.2 Gen 1 Typ A
- USB 3.2 Gen 2 Typ A
- USB 3.2 Gen 2 Typ C
- Aantal bezette geheugensloten : 2
- Aantal geheugensloten : 2
- Interface : PCI Express
- Video-uitgangen : HDMI Standaard; USB-C
- Verlicht toetsenbord
- Bluetooth
- G-Sync
- Geïntegreerde luidsprekers
- Geïntegreerde webcam
- Geïntegreerde USB-poort(en)
- Geïntegreerde WiFi-adapter
- Geïntegreerde microfoon
- Geïntegreerd touchpad
- Koptelefoon aansluiting
Van dichterbij bekeken
Software
Op de laptop vinden we uiteraard Windows 11 terug als besturingssysteem, maar komt het ook pre-installed met een aantal stukken software. Zo krijgen we McAfee, maar ook Nahimic en het Erazer Control Center. Nahimic is een software die werd aangeleverd door fabrikant Steelseries en richt zich voornamelijk op het geluid van je laptop. Je kan het volledig aanpassen naar je eigen smaak, maar je hebt ook de keuze uit enkele presets.
Het Erazer Control Center is de ondersteunende software van Erazer voor je laptop. De software is nog niet helemaal zoals ze moet zijn, want sommige opties zijn duidelijk overbodig. Bij performance kan je de zuinigheid van de laptop selecteren. Zo gingen wij voor de balanced, maar je kan ook kiezen voor eco of performance.
Bij keyboard kan je dan weer de achtergrondverlichting personaliseren, terwijl je bij de display de kleuren, helderheid en het contrast kan veranderen. Als laatste hebben we nog de systeeminformatie die je wat informatie teruggeeft over de laptop. De control center heeft ons niet van de sokken geblazen en veel kon op een algemeen overzichtje gezet worden, maar nu zit alles een beetje verstopt in een aparte pagina.
Ervaring
De bouwkwaliteit is van een degelijk niveau ook al vind je wel wat plastiek elementen terug. Flex ondervonden we niet meteen en de afwerking is goed gedaan. Het gewicht situeert zich ook meer naar de achterkant van de laptop. Hetgeen je ook meteen opvalt is de IO die wel goed voorzien is van de meeste poorten. Zo vind je genoeg USB-B poorten, maar heb je ook aan de achterzijde een USB-C poort en we zijn ook blij om te zien dat er voor een volledige RJ45-poort werd gekozen, waardoor deze laptop meteen goed voorzien is voor de toekomst. Verder vinden we een HDMI-poort, SD card slot en enkele inputs terug voor geluid.
Hetgeen je meteen opvalt bij het opstarten van de laptop is de toch wel agressieve fan control. De laptop vonden we nu niet meteen warm worden in idle, maar toch ging de fan zeer hard, wat natuurlijk storend is. Na enkele settings te bekijken, vonden we dat deze in performance-mode stond en na het terugzetten naar een balanced setting was het al beter, maar toch vonden we de fans hoorbaar. Hetgeen ons ook stoorde was dat de warme lucht ook langs de zijkanten wordt weggeduwd door de fans. Je muis bevindt zich op deze locatie en je hand wordt dan verwarmd door de hete lucht van de laptop. Misschien handig in de winter, maar tijdens warmere dagen niet meteen gewenst.
Op de laptop vinden we 16" scherm met een IPS-paneel en een resolutie van 2560x1600. Qua refreshrates krijg je wel enkel de keuze uit 60Hz en 240Hz. De specificaties praten ook over G-Sync, maar dit hebben wij niet op de laptop gezien. We hebben in de tools van Nvidia liggen zoeken en we vonden geen opties om dit aan te zetten. De kleuren zijn wat we mogen verwachten bij een IPS-paneel. We hebben al slechtere gezien, maar dit scherm brengt een goed gemiddelde naar de laptop.
De microfoon is kortom gezegd goed, maar je zal wel merken dat wanneer je het toetsenbord gebruikt je dit goed hoort doorkomen bij de microfoon. De muiskliks zijn dan weer te negeren, terwijl je stem een beetje op de achtergrond lijkt te zitten. De camera is een beetje hetzelfde verhaal hier. We vonden de kwaliteit meevallen en een voorbeeld kan je hieronder terugvinden.
Op de laptop vinden we een mechanisch toetsenbord terug met Cherry MX switches. De eerste keer dat je hierop typt voelt het raar aan, want een mechanisch toetsenbord op een laptop is iets dat we niet elke dag zien. Toch was het aangename verrassing en we ondervonden ook geen issues met double clicks of bepaalde toetsen die niet werkten. Over de touchpad zijn we iets minder enthousiast. Uiteindelijk zijn we dan ook overgeschakeld naar een muis. We zagen ook dat niet altijd een input werd doorgevoerd, maar dit kan ook aan de laptop zelf liggen. Soms duurde het even voor iets gebeurde en we hebben nooit gevonden of het aan de settings of iets anders lag.
Het geluid in de laptop is niks speciaals en bij het proberen van verschillende genres muziek kwam steeds dezelfde conclusie terug. Dat was het gemis van een beetje body in de geluiden die door de speakers komen. De grafische kaart heeft ook een beetje last van coil whine, maar gelukkig valt het niet te hard op.
Hieronder vind je weer enkele benchmarks terug waar we bij de gaming benchmarks steeds kozen voor de ultra setting met en zonder RTX en met en zonder DLSS. Indien aanwezig hebben we ook FSR aangeschakeld zonder RTX. Bij DLSS hebben we steeds gekozen voor balanced.
Crystal Disk Mark
Prime95
TimeSpy
Shadow of the Tomb Raider met RTX en DLSS
Shadow of the Tomb Raider met RTX zonder DLSS
Shadow of the Tomb Raider zonder RTX
Cyberpunk 2077 met RTX en DLSS
Cyberpunk 2077 met RTX zonder DLSS
Cyberpunk 2077 zonder RTX
Cyberpunk 2077 zonder RTX met FSR
Metro: Exodus Enhanced met RTX en DLSS
Metro: Exodus Enhanced met RTX zonder DLSS
Metro: Exodus Enhanced hybrid RTX
Conclusie
De Erazer Major X20 komt met een adviesprijs van €2.399 op de markt en dit is geen verkeerde prijs. Qua specificaties zit het zeker goed, want zo krijg je voor dit geld een Intel Core i9, een Nvidia RTX 4070, 32GB DDR5 en een 1TB harde schijf. Uiteraard is er wat bespaard op andere vlakken, want zo is er wel wat plastiek terug te vinden. De uitlaat van de fans aan de zijkanten is voor ons persoonlijk wel een nadeel, want na een tijdje begint het hard te storen. De fan curve is ook iets te agressief, al kan je hier wel tweaken om het acceptabel te houden. Het voordeel is wel dat de componenten redelijk koel bleven bij een zwaardere load. Hopelijk beginnen we ook meer mechanische toetsenborden op laptops te zien, want dit was wel een droom om op te typen.