HARDWARE REVIEW | HP Omen Transcend 16
We hebben al eens een Omen desktop van HP van dichterbij kunnen bekijken, maar nu kregen we de kans om de HP Omen Transcend 16 gaminglaptop onder de loep te nemen. De HP Omen Transcend 16 komt met enkele toffe features, want zo beschikt de laptop over de nieuwe 13e Gen processor, een NVIDIA 4080 grafische kaart, 1TB NVMe SSD als opslag en 32GB geheugen. Een scherm met een resolutie van 1440p en een refresh rate van 240Hz moet voldoende zijn om de meeste laptopgamers te plezieren. Dit allemaal voor een adviesprijs vanaf €1.899.
Inhoud en technische informatie
Wanneer je de doos opent, word je meteen verwelkomd door de laptop, maar ook een headset, want de HP Omen Transcend 16 komt met een bijgeleverde headset van HyperX, zodat gamers meteen goed zitten. Een powerbrick, met een gewicht van ongeveer 800 gram, is uiteraard ook aanwezig.
Inhoud
- Omen Gaming Laptop
- HyperX Cloud II Core draadloze gamingheadset
- Voeding + kabel
- Handleiding
Technische informatie
- Besturingssysteem: Windows 11 Home
- Processor: Intel® Core™ i7-13700HX (tot 5,0 GHz met Intel® Turbo Boost-technologie, 30 MB L3-cache, 16 cores, 24 threads) 1 2 |
- Chipset: Intel® HM770
- Videokaart: NVIDIA® GeForce RTX™ 4080 laptop GPU(12 GB GDDR6 gereserveerd)
- Geheugen: 32 GB DDR5-4800 MHz RAM (2 x 16 GB)
- Interne opslag: 1 TB PCIe® Gen4 NVMe™ TLC M.2-SSD
- Scherm: 40,9 cm (16,1 inch) diagonaal, QHD (2560 x 1440), 240 Hz, 3 ms reactietijd, IPS, microranden, ontspiegeld, Low Blue Light, 300 nits, 100% sRGB 3 4 5
- Touchscreen: Nee
- Kleurenbereik: 100% sRGB
- Helderheid: 300 nits
- Minimum afmetingen (b x d x h) | 36,9 x 25,94 x 2,35 cm
- Gewicht: 2,44 kg
- Type batterij | 6 cellen, 83 Wh lithium-ion polymeer ( 10)
- Levensduur batterij: Tot 4 uur en 30 minuten 11
- Oplaadtijd batterij: Ondersteunt snel opladen van de batterij: circa 50% in 30 minuten 12
- Draadloos: Intel® Wi-Fi 6E AX211 (2x2) en Bluetooth® 5.3 draadloze kaart (ondersteuning voor Gigabitsnelheden) 13 14
- Netwerkinterface: Geïntegreerd 10/100/1000 GbE LAN
- Toetsenbord: Fullsize schaduwzwart toetsenbord met RGB-achtergrondverlichting per toets en antighosting-technologie met rollover voor 26 toetsen
- Webcam: HP True Vision 1080p FHD-camera met temporele ruisonderdrukking en ingebouwde digitale dual array microfoons
- Audiokenmerken: Audio van Bang & Olufsen; DTS:X® Ultra; Twee speakers; HP Audio Boost
- Aanwijsapparaat: HP Imagepad
- Poorten: 1 USB Type-A met 5 Gb/s datasnelheid; 1 USB Type-A met 5 Gb/s datasnelheid (HP opladen in slaapstand); 2 Thunderbolt™ 4 met USB Type-C® met 40 Gb/s datasnelheid (USB-voeding, DisplayPort™ 1.4, HP opladen in slaapstand); 1 HDMI 2.1; 1 RJ-45; 1 AC smart pin; 1 hoofdtelefoon/microfoon-combi 15 16
- Type voeding: 280 W Smart-netvoedingsadapter
- Beveiligingsbeheer: Webcam Kill Switch; Ondersteuning voor Trusted Platform Module (TPM)
- Invoerapparaten: IR-warmtesensor
Van dichterbij bekeken
Software
Net zoals bij de desktop komt ook de Omen laptop met enkele vooraf geïnstalleerde programma’s. Zo is ExpressVPN, LastPass en McAfee geïnstalleerd. Wij zijn niet meteen fan van dit soort meegeleverde programma's, omdat je als gebruiker liever zelf de keuze maakt en dan kruipt er weer wat tijd in het deïnstalleren.
Verder komt de laptop ook met de Omen Gaming Hub, die enkele features met zich meebrengt. Ten eerste krijg je een overzicht van je laptop en de verschillende specs op een high level niveau. Je ziet ook meteen hoeveel van alles in gebruik is en de temperatuur indien van toepassing.
Bij verlichting kan je de kleurtjes op je toetsenbord aanpassen. Het toetsenbord is volledig belicht, dus je kan iedere toets van een eigen kleur voorzien. Gelukkig heb je ook enkele presets waar je eenvoudig uit kunt kiezen en de UI maakt het wel eenvoudig. Bij prestatiebeheer krijg je dan weer wat opties om de performance van de laptop te tunen. Standaard staat die op balans, maar je krijgt ook nog de keuze uit Eco om het maximum uit de batterij te halen of de prestatiemode wanneer je aan een netbron hangt. Als laatste heb je ook een eenvoudige knop om te wisselen tussen de dedicated grafische kaart of de iGPU van de processor. Wens je de eerste elk moment te gebruiken dan kan je dit eenvoudig activeren met behulp van de NVIDIA Advanced Optimus.
Ervaring
Start je de laptop voor het eerst op, dan valt het scherm toch meteen op. De kleuren zien er dankzij het IPS-paneel bijzonder goed uit en de vloeiende ervaring van 240Hz merk je meteen op wanneer je met de muis over het scherm beweegt. Je kan trouwens ook kiezen voor een dynamische refresh rate. Kijk je naar beneden dan zie je het toetsenbord met de RGB-toetsen die je zelf kon kiezen via de software. Het toetsenbord is geen mechanische variant en het typen op zich valt goed mee, maar persoonlijk zijn we er geen fan van. We vinden dat de kracht die nodig is om een toets in te drukken net iets te hoog wanneer we vergelijken met bijvoorbeeld onze Macbook Pro of werklaptop.
Het lettertype op de toetsen is leesbaar, maar bij volledig uitgeschreven woorden, zoals delete of home, vinden we de keuze net iets minder. Onder het toetsenbord vind je de trackpad, die niet meteen in de smaak viel. Niet dat er problemen waren met het bewegen van de muis, maar we hebben bij andere laptops toch al een betere ervaring gehad. Zeker wanneer we dit opnieuw vergelijken met onze Macbook Pro of de onlangs bekeken ASUS laptop. Bij de Omen Transcend 16 geven we dus duidelijk de voorkeur aan een aparte muis.
Voor het geluid zijn er enkele speakers aan de zijkant. Hetgeen ons meteen opviel was het gemis van diepte in de lagere frequenties. De bass komt er net genoeg door om op te vangen, maar het klinkt nogal leeg en de andere tonen nemen de bovenhand. Het volume op maximum zorgt niet voor glitches of rare geluiden. Nu we bezig zijn over het geluid kunnen we ook even de fans aanhalen, want bij normaal gebruik hoor je quasi niks. Je hoort ook de grafische kaart niet en je hebt geen last van vreemde geluiden zoals coil whine. Begin je te gamen dan gaan de fans flink aan de slag, maar dan nog bleef het lawaai binnen de grenzen. Een groot pluspunt in ons boekje.
De laptop komt ook met flink wat connectiviteitsmogelijkheden. Zo vind je aan de achterzijde enkele poorten terug, waaronder de aansluiting voor je powerbrick. Een HDMI-poort is hier ook te vinden, net zoals een extra USB-B superspeed. Aan de linkerzijde vind je twee USB-C (thunderbolt) poorten en een 3,5mm headphone jack.
De ethernet-poort is van het type dat vergroot wanneer je een ethernet-kabel inplugt, wat wel eens voor problemen kan zorgen. Een keer de kabel verkeerd insteken kan ervoor zorgen dat de pinnetjes stukgaan.
De HP Omen Transcend komt met een 1080p camera en we zijn blij dat HP heeft gekozen voor een camera met een hogere resolutie. De kwaliteit is ok, al heb je wel wat licht nodig om een goed beeld te krijgen. Bij iets minder licht is de kwaliteit al snel wat minder. Een andere toevoeging is de ingebouwde webcam ‘Kill Switch’ die je toelaat om de camera af te schermen voor je eigen privacy. Zo ben je zeker dat niemand je kan zien en wanneer je de camera wil gebruiken, schuif je de cover gewoon opzij. De microfoon is geen hoogvlieger en in onze ogen kan je best kijken naar een extra microfoon, maar gelukkig komt de laptop met een headset, namelijk een HyperX Cloud II Core.
De headset op zich is niks speciaals en je moet niks wereldschokkend verwachten qua kwaliteit. Het connecteren met een niet-HP pc is trouwens best wat omslachtig, want zo connecteert de receiver niet automatisch en de bluetooth werkt enkel met Omen-producten. Het geluid klinkt nogal hol, maar is zeker niet slecht te noemen.
De algemene bouwkwaliteit van de laptop is goed. Uiteraard is het grootste gedeelte uit plastic, maar het heeft een goeie stevigheid en het buigt niet makkelijk door. Aan de onderzijde vind je ook enkele rubberen strookjes die niet enkel verschuiven tegengaan, maar ook de laptop wat van de tafel houden, zodat de koeling goed z'n werk kan doen. De laptop oogt ook mooi en is simpel qua looks. Er zijn geen speciale RGB-kleurtjes aan de zijkanten, maar wel een clean gevoel en een laptop die je ook perfect voor andere zaken kan gebruiken naast gaming.
We haalden al even aan dat de fans niet storend zijn wanneer je aan het gamen bent, maar dit heeft natuurlijk wel een beetje invloed op de warmte. Bij de benchmarks ging de GPU naar een 65 graden, terwijl de CPU rond de 75 graden schommelde. Dit is op zich perfect binnen de normen, maar je voelde het toetsenbord aan de bovenzijde wel wat warmer worden. Zeker het vrije stukje boven het toetsenbord was merkbaar warmer dan de rest van het toetsenbord.
Met de laptop hebben we enkele benchmarks laten runnen en de resultaten van deze testen vind je hieronder terug.. Met Prime95 hebben we even de CPU onder stress gezet en zoals we verwachtten, daalde de clocksnelheid van de CPU om de temperatuur in toom te houden.
Prime95
CrystalDiskMark
TimeSpy
Qua games hebben we Shadow of the Tomb Raider en Cyberpunk 2077 getest. Beide games ondersteunen RTX wat natuurlijk goed van pas komt bij deze grafische kaart. Beide games hebben alle settings op maximum, al kozen we bij Cyberpunk 2077 voor RTX Overdrive en niet RTX Ultra.
Shadow of the Tomb Raider met DLSS
Shadow of the Tomb Raider zonder DLSS
Cyberpunk 2077 met DLSS
Cyberpunk 2077 zonder DLSS
Cyberpunk 2077 met DLSS en Frame Generation
Cyberpunk 2077 zonder RTX
Conclusie
De HP Omen Transcend 16 is een all-rounder die een goede combinatie heeft van hardware specs. De bouwkwaliteit van de laptop zit snor, al is de ethernetpoort wel iets om voorzichtig mee om te gaan. Het toetsenbord typt iets zwaarder en van de trackpad zijn we persoonlijk geen fan, maar het IPS-paneel is dan weer goed. We zijn ook tevreden over het lawaai bij het gamen, want de fans zijn bijzonder stil. Daar staat wel tegenover dat de laptop een beetje warm wordt, vooral dan aan de bovenkant van het toetsenbord. Het ontbreken van RGB en een algemene 'gaminglook' kan voor velen een extra pluspunt zijn, indien je de laptop bijvoorbeeld ook voor wat meer werkgerichte activiteiten wil gebruiken.
But does it run Crysis?
Geplaatst op 2023-06-27 16:59:00
Ja.
Geplaatst op 2023-06-27 18:31:12
Nog nooit een gaming laptop gekocht, maar is de insteek dan dat je zo'n ding thuis aansluit aan een extern scherm & keyboard? Of ga je echt altijd daarmee gamen? Lijkt me zo onhandig. Nevertheless, als ik ooit nog een gaming pc aanschaf, zou het wel eens een laptop kunnen worden.
Geplaatst op 2023-06-28 09:43:09, bewerkt op 2023-06-28 09:43:44
De meeste, dat ik ken, spelen daarmee zonder extra toebehoren. Eens ge het gewoon bent moet dat wel lukken zou ik zo denken.
Geplaatst op 2023-06-28 14:32:38