HARDWARE REVIEW | Logitech G502 X PLUS heeft ons verrast
Als trouw gebruiker van de Logitech G Pro Wireless zijn we met veel plezier op de kans gesprongen om de nieuwe Logitech G502 X PLUS uit te testen. De originele G502 wordt door zijn fans dan ook vaak geprezen vanwege de extra functionaliteiten en de betere grip.
Inhoud en technische informatie
De Logitech G502 X PLUS is te verkrijgen in twee varianten, namelijk in een zwarte en witte kleur. Wij kregen de zwarte opgestuurd, met meteen ook de nieuwe hybride LIGHTFORCE switches. Onderaan vinden we de HERO 25K-submicronsensor terug.
Inhoud
- G502 X PLUS
- Extra knop (DPI)
- USB-C-oplaadkabel
- LIGHTSPEED USB-A-ontvanger
- Handleiding
Technische informatie
- Opladen via USB-C
- 106 g
- Wrijvingsarme voetjes van PTFE
- Draadloze LIGHTSPEED-technologie
- Tot 5 profielen in het ingebouwde geheugen
- 13 programmeerbare knoppen
- 8-zones RGB-verlichting
- USB-C-oplaadpoort
- Batterijlevensduur: Constante beweging 130 uur (37 uur RGB aan)
Sensor
- Sensor: HERO 25K
- Resolutie: 100-25.600 dpi
- Max. versnelling: >40G2
- Max. snelheid: >400 IPS
- Geen vertraging/versnelling/filtering
Van dichterbij bekeken
Software
Logitech heeft uiteraard bijhorende software die je kan installeren om meer zaken te personaliseren op de muis. De software in kwestie is de Logitech G Hub die nogal een bewogen leven heeft gehad. Wij hebben de software voor de eerste keer gebruikt bij deze muis en grote klachten hebben we niet, maar we hebben om eerlijk te zijn de software ook niet vaak nodig gehad. We hebben eenmaal deze software opgestart, onze settings aangepast en dan opgeslagen op de muis, want de Logitech G502 X PLUS laat je toe om profielen op de muis te zetten, zodat je de software niet nodig hebt. Voor ons alvast een groot pluspunt.
Op de eerste tab kan je de DPI-snelheid selecteren die het beste aansluit bij jouw speelstijl. Verder kan je ook de DPI-gevoeligheid tunen naar eigen smaak. Het is ook hier dat je verschillende snelheden kan vastpinnen achter de DPI switching knop. De tweede tab laat je de verschillende knoppen assignen aan een bepaalde functie. Bij default zijn een aantal knoppen reeds preassigned, maar het is eenvoudig om nieuwe macro's of commando's toe te wijzen.
Als laatste tab heb je de lightsync en hier kan je spelen met de RGB-elementen van de muis. Je kan kiezen voor een animatie in verschillende kleurtje of een vaste kleur. De helderheid kan je ook aanpassen. De RGB-verlichting heeft natuurlijk wel impact op je batterij, dus je kan er ook altijd voor kiezen om het volledig uit te schakelen.
Ervaring
De bouwkwaliteit van de Logitech G502 X PLUS is kwalitatief. De muis voelt stevig aan in de hand en zit ook zeer goed voor ons. We ondervonden geen problemen met krampende handen of een pijnlijke pols na enkele uren gamen. Het enige mindere aan de muis vinden we de glossy plastic look aan de voorkant van de muis, vooral omdat het heel wat stof en vingerafdrukken aantrekt.
Zoals we reeds aanhaalden in onze intro zijn we zelf een gebruiker van de Logitech G Pro wireless en zijn we hier best tevreden over, maar dit zijn we eveneens over de Logitech G502 X PLUS. De Logitech G502 X PLUS is ook een stevig beestje op vlak van sensor, want in-game hebben we nooit issues gehad. Verder is de connectie ook zeer stabiel en kan je hieronder op de grafiek afleiden dat we nooit echt issues hadden met de tracking van onze muis. De verschillende extra knoppen zijn een toffe extra ten opzichte van de G Pro en zitten ook totaal niet in de weg bij een normaal gebruik. Eens je ze nodig hebt, zijn ze wel eenvoudig aan te klikken en dat is waar het allemaal om draait.
Over het gewicht van de muis zijn we ook positief, want wij voelden een niet al te groot verschil tussen de G Pro en de Logitech G502 X PLUS. Uiteraard heb je de G Pro in een superlight variant, maar die hebben we nog niet kunnen uittesten. Het verschil in gewicht met de G Pro is ongeveer 20 gram, maar tijdens gebruik merkten we daar eigenlijk weinig van, ondanks alle extra functies dus. Bij het optillen, merk je wel een verschil. Het scrollwiel is ook precies en elke kleine tik van het wiel zorgde voor de correcte input op de computer. Je kan dus precies en correct doorheen een pagina scrollen. Wil je wat sneller scrollen dan kan je even de bijhorende knop onder het scrollwieltje aanklikken en dan verdwijnt de incrementele scroll en kan je in een vloeiende vingerbeweging sneller scrollen.
Wanneer je de RGB-verlichting aan hebt staan, heb je een merkbaar mindere batterijduur dan bij de G Pro. De duur is natuurlijk sterk afhankelijk van het gebruik, maar kijkende naar de website zit je bij de G Pro op een 48u met RGB en kom je bij de G502 X PLUS aan 37u. Zet je de RGB af dan heb je wel een duidelijk voordeel bij de G502 X PLUS, want die kan dan 130u verder, terwijl de G Pro moet opgeven na 60u. Alles samen kan dus gezegd worden dat de Logitech G502 X PLUS wel een tijdje meegaat.
Conclusie
De Logitech G502 X PLUS heeft ons zeer aangenaam verrast. Als gebruiker van de Logitech G Pro zijn we ook fan van de G502. De muis ligt goed in de hand en de performance is natuurlijk uitstekend. Het gewicht viel goed mee en ook de bijhorende afwerking zit goed. Verder heb je ook tal van extra knoppen die je kan toewijzen via de bijhorende software. Profielen zijn op te slaan op het geheugen van de muis zelf en dat is altijd positief. Het kostenplaatje van €169 is niet laag, maar online vind je de muis al snel voor een bedrag onder de €150.