HARDWARE REVIEW | Philips Evnia 34M2C8600 schittert met OLED-paneel
Niet zo lang geleden kregen we de kans om de Philips Evnia 34M2C7600MV van dichterbij te bekijken, een ultrawide mini LED monitor. In dezelfde periode kwam Philips ook met een OLED-variant op de markt. We kregen nu de kans om die Philips Evnia 34M2C8600, die met een adviesprijs van €1.299 komt, uit te testen.
Inhoud en technische informatie
Bij de monitor vinden we een voedingskabel, de monitorstand, een VESA-beugel en enkele kabels terug. In totaal krijg je vier kabels, namelijk HDMI, DisplayPort, USB-C en een USB-B. De USB-B kabel dient voor de ingebouwde USB-hub die zich in de monitor bevindt. Terwijl je met de USB-C kabel een laptop kan aansluiten die dan beeld voorziet op de monitor, terwijl de monitor voeding voorziet voor de laptop.
Inhoud
- 34M2C8600
- Monitorstand
- HDMI kabel
- DisplayPort kabel
- USB-C kabel
- USB-B kabel
- Handleiding
Technische informatie
- Type bedieningspaneel van monitor: QD OLED
- Schermgrootte: 86,36 cm (34")
- Displaycoating: Antireflectie, 2H
- Effectief weergavegebied: 800,1 (H) x 337,1 (V) - bij 1800 R kromming*
- Pixelformaat: RGB Q-strip*
- Beeldformaat: 21:9
- Maximale resolutie: HDMI: 3440 x 1440 bij 100 Hz; DP/USB-C: 3440 x 1440 bij 175 Hz
- Pixeldichtheid: 109,68 PPI
- Responstijd (normaal): 0,1 ms (grijs naar grijs)*
- Minimale vertraging: Ja
- Helderheid: SDR: 250 (APL 100%) nit, HDR: 450 (APL 10%) nit, HDR E/P: 1000 (APL 3%) nit
- SmartContrast: Mega Infinity DCR
- Contrastverhouding (normaal): 1.000.000:1
- Pixelpitch: 0,2315 x 0,2315 mm
- Kijkhoek: 178º (H)/178º (V) bij C/R > 10000
- Trillingsvrij: Ja
- HDR: DisplayHDR True Black 400-gecertificeerd
- Kleurenbereik (min.): DCI-P3: 99,3%*
- Kleurenbereik (standaard): NTSC 121,3%, sRGB 148,8%, Adobe RGB 97,8%*
- Beeldverbetering: SmartImage-gamemodus
- Schermkleuren: Kleurondersteuning 1,07 miljard kleuren (10-bits)
- Scanfrequentie: HDMI: 30 - 160 kHz (H) / 48 - 100 Hz (V); DP/USB-C: 30 - 255 kHz (H) / 48 - 175 Hz (V)
- LowBlue-modus: Ja
- EasyRead: Ja
- Delta E: < 2 (sRGB)
- sRGB: Ja
- Adaptief synchroniseren: Ja
- Ambiglow: Vierzijdig
- Signaalinvoer: 2x HDMI 2.0, 1x DisplayPort 1.4, 1x USB-C (DisplayPort Alt-modus, video, gegevens en leveringsvermogen)
- HDCP: HDCP 1.4 (HDMI/DisplayPort/USB-C), HDCP 2.2 (HDMI/DisplayPort/USB-C), HDCP 2.3 (HDMI/DisplayPort/USB-C)
- USB-hub: USB 3.2 Gen 1 / 5 Gbps, USB-B upstream x 1, USB-A downstream x 4 (met 1 B.C. 1.2 voor snel opladen)
- Audio (in/uit): Audio uit
- Gesynchroniseerde invoer: Aparte synchronisatie
- Stroomvoorziening versie: USB PD versie 3.0
- Max. stroomvoorziening: USB-C: tot 90 W (5 V/3 A, 7 V/3 A, 9 V/3 A, 10 V/3 A, 12 V/3 A, 15 V/3 A, 20 V/4,5 A)
- Ingebouwde luidsprekers: 5 W x 2, DTS-geluid
- MultiView: PIP/PBP-modus 2 apparaten
- KVM: Ja
Van dichterbij bekeken
Software
De monitor komt met een ODS op de markt dat niet zoveel verschilt van de Philips Evnia 34M2C7600MV. De besturing is weer via een nibble die zich aan de achterzijde bevindt en ook hier vinden we dit een beetje onhandig geplaatst. Je moet echt wel flink je armen strekken als je er aan wil geraken. De precisie is ook niet de beste, waardoor we al eens moeite hadden om het menu op het scherm te toveren.
De meeste settings komen overeen met het vorige model dat we hadden getest en we raden aan om die review even te bekijken als je meer info wil. SmartImage laat je een profiel selecteren voor de brightness, contrast en meer. Wij gebruikten daarbij bijvoorbeeld HDR Game om te gamen. Ambiglow laat je de LED's aan de achterzijde sturen en geeft je de optie om te kiezen tussen een vaste kleur of het volgen van het signaal van je pc. Input, Audio en System laten je iets meer selecteren in verband met de signalen die naar de monitor gaan.
Bij de Setup-tab krijg je dan wat meer opties in verband met het OLED-paneel. De twee belangrijkste zijn misschien wel de fan controls en de OLED Panel Care. Bij de OLED Panel Care kan je een aantal zaken aanpassen om de levensduur van je paneel te verlengen. Zo kan je het gevaar op burn-in verlagen. Zo kan je de screensaver zetten op een trager beweegmodel, maar de pixel orbiting of beter bekend als pixel shifting is ook geen onbelangrijke om de kwaliteit te verlengen. Als laatste heb je de pixel refresh, waar we verder in deze tekst nog over praten.
Ervaring
De belangrijkste toevoeging en feature ten opzichte van het andere model, is het natuurlijk OLED-paneel en het valt uiteraard niet onder stoelen of banken te steken dat het meteen opvalt. De kleuren ogen warm en geven extra dimensie aan wat er op het scherm wordt getoverd. HDR-content is ook goed op dit scherm, want dat is natuurlijk het grote voordeel aan OLED. Elke pixel is op zichzelf aan en uit te zetten en dus een dimming zone op zichzelf en dat is noodzakelijk voor HDR-content. We hebben dit uitgeprobeerd met enkele games, zijnde Returnal en Battlefield 2042. Het scherm is veelzijdig en de zwarttinten vallen je meteen op. Zwart is effectief zwart en niet een uitgewassen zwarte tint die meer grijs oogt. Dit valt meteen op wanneer je een 16:9 formaat krijgt en je zwarte banden op het scherm krijgt. De vertraging in responstijd is ook quasi onbestaande, want met een responstijd van 0,1ms valt dit gewoon niet op. Dat het scherm op de markt komt met een refresh rate van 175Hz is voor de ervaren gamers ook een leuke extra.
Een OLED-paneel is gevoeliger aan burn-in dan andere paneeltypes en er zijn uiteraard een aantal voorzorgsmaatregelen die worden genomen door de fabrikant om de levensduur te verlengen. Hierboven hadden we reeds twee aangehaald, zijnde de screensaver en pixel orbiting, maar ook de pixel refresher is geen onbelangrijke. Op bepaalde momenten zal het scherm je een melding geven om het paneel te ‘refreshen’. Hier wordt dan het signaal van de desktop afgesloten en gaat het scherm zwart waar het de refresh doet. Wens je dit niet, dan kan het gewoonweg negeren.
Dit duurt enkele minuten en is niet iets dat je snel tussendoor kan doen, al wordt dit wel aangeraden wanneer de melding opkomt. Bij het afsluiten van het scherm wordt dit ook gedaan, maar het nadeel is wel dat wanneer je het laat doen tijdens je gamingsessie je vast zit met een zwart scherm en het scherm springt erna ook niet automatisch weer aan. Je stelt het al snel uit tot je ergens tijd vindt om het zelf manueel te starten, want midden in een rondje in je favoriete online game ga je niet even je scherm een refresh laten uitvoeren.
In tegenstelling tot het vorige model dat we hadden getest, de Philips Evnia 34M2C7600MV, komt deze monitor niet met een externe voeding. Je moet dus geen baksteen verstoppen, want alles is mooi weggewerkt in het scherm waar je met een simpele voedingskabel de monitor kan aansluiten. Dit is een grote plus, want zorgt meteen voor een cleanere look. Het is wel spijtig dat net zoals bij het ander model je de voedingskabel niet door de monitorstand kan leiden voor kabelmanagement.
De OLED-variant van de ultrawide Evnia komt ook met een USB-hub en een KVM-switch. De USB-hub laat je toe om eenvoudig wat accessoires aan te sluiten aan de achterzijde van de monitor, zodat je minder kabels moet moet voorzien naar je laptop of desktop. Vanuit de monitor gaat dan een enkele USB-kabel naar je desktop. Voor de laptop gebruikers met USB-C hebben we ook goed nieuws, want ook hier vind je achteraan een USB-C poort terug waar je eenvoudig je laptop aan kan aansluiten. Het signaal van je laptop wordt dan doorgestuurd naar de monitor, terwijl de laptop wordt opgeladen. Met de ingebouwde KVM-switch kan je eenvoudig wisselen tussen de verschillende poorten. Verder kan je ook twee individuele signalen te samen op het schermen tonen dankzij de PIP of PBP.
De monitor komt met een ingebouwde fan die nodig is om alle hitte te verwijderen uit het scherm. Wij hadden de ventilatoren op de default stand staan en naar de avond toe wanneer de geluiden in de omgeving wat stilvallen, is de fan wel merkbaar. Het maakt een zacht ratelend lawaai wat wel eens kan storen als je geen headphones draagt.
Conclusie
De Philips Evnia 34M2C8600 is zeker het bekijken waard wanneer je op zoek bent naar een nieuwe ultrawide met een OLED-paneel. Het kleurenpalet en HDR-content worden geweldig overgebracht op het scherm en het is moeilijk om hiervan af te stappen. Veel problemen hebben we niet ondervonden en de bijhorende features zijn een goeie start om de levensduur van het paneel te verlengen, maar een echt oordeel kunnen we na onze korte testperiode niet vellen. Dat de voeding is ingewerkt is een grote plus, maar spijtig genoeg kan je niet elke kabel wegwerken via de monitorstand.