HARDWARE REVIEW | Philips Evnia 34M2C7600MV is een lust voor het oog
Fabrikant Philips is geen onbekende in de werel van de beeldschermen, maar met het Evnia-brand richt de fabrikant nu ook zijn pijlen op de gamingmarkt. Binnenkort komt de fabrikant met een OLED-variant op de ultrawide, maar voorlopig konden we aan de slag gaan met de miniled-versie 34M2C7600MV. Naast het miniledpaneel mag je je ook verwachten aan een refresh rate van 165Hz aan een adviesprijs van €1.499.
Inhoud en technische informatie
De monitor komt uiteraard met enkele accessoires, waaronder enkele kabels zijnde HDMI, DisplayPort, USB-B en USB-C. Qua ingangen krijg je 2x HDMI, 1x DisplayPort en 1x USB-C die je ook kan gebruiken als een stroomtoevoer voor een laptop. De afwerking van de stand is vrij uniek, met een kleurenpallet waar wij wel fan van zijn. De monitor zat ook zeer goed verpakt en alles zat mooi opgeborgen.
Inhoud
- 34M2C7600MV
- Monitor stand
- HDMI kabel
- DisplayPort kabel
- USB-C kabel
- USB-B kabel
- Handleiding
Technische informatie
- Type LCD-scherm: VA LCD
- Type achtergrondverlichting: Mini-LED met lokale dimfunctie, 1152 zones
- Schermgrootte: 86,36 cm (34")
- Displaycoating: Antireflectie, 3H, waas 25%
- Effectief weergavegebied: 797,22 (H) x 333,72 (V) - bij 1500R kromming*
- Beeldformaat: 21:9
- Maximale resolutie: 3440 x 1440 bij 165 Hz*
- Pixeldichtheid: 109,68 PPI
- Responstijd (normaal): 2,5 ms (grijs naar grijs)*
- Minimale vertraging: Ja
- Helderheid: HDR uit (normaal): 720 (midden) cd/m2; HDR aan (min.): 1400 (10% van scherm) cd/m2 / 900 (midden) cd/m²
- SmartContrast: Mega Infinity DCR
- Contrastverhouding (normaal): 3000:1
- Pixelpitch: 0,23715 x 0,23715 mm
- Kijkhoek: 178º (H)/178º (V)
- HDR: DisplayHDR 1400-gecertificeerd
- Kleurenbereik (min.): DCI-P3: 97%*
- Kleurenbereik (standaard): NTSC 119,7%, sRGB 140%, Adobe RGB 92,9%*
- Beeldverbetering: SmartImage-gamemodus
- Schermkleuren: 1,07 miljard (8-bits + FRC)
- Scanfrequentie: 30 - 250 kHz (H) / 48 - 165 Hz (V)
- LowBlue-modus: Ja
- EasyRead: Ja
- Adaptief synchroniseren: Ja
- Ambiglow: Vierzijdig
- Signaalinvoer: 2x HDMI 2.1, 1x DisplayPort 1.4, 1x USB-C (DisplayPort Alt-modus, video, gegevens en leveringsvermogen)
- HDCP: HDCP 1.4 (HDMI / DisplayPort / USB-C), HDCP 2.3 (HDMI / DisplayPort / USB-C)
- USB-hub: USB 3.2 Gen 1 / 5 Gbps, USB-B upstream x 1, USB-A downstream x 4 (met 2 B.C. 1.2 voor snel opladen)
- Audio (in/uit): Audio uit
- Gesynchroniseerde invoer: Aparte synchronisatie
- Max. stroomvoorziening: USB-C: tot 90 W (5 V/3 A, 7 V/3 A, 9 V/3 A, 10 V/3 A, 12 V/3 A, 15 V/3 A, 20 V/4,5 A)
- Ingebouwde luidsprekers: 5 W x 2, DTS-geluid
- MultiView
- PIP/PBP-modus
- 2 apparaten
- KVM: Ja
Van dichterbij bekeken
Software
De monitor komt uiteraard met een ODS waar je wel wat zaken kan aanpassen en personaliseren. Om te beginnen geeft de start je een mooi overzicht van de resolutie, refresh rate, smart image, adaptive sync en welke input wordt gebruikt. Met de smart image kan je kiezen uit een aantal vooraf gedefinieerde profielen voor de helderheid, contrast en meer. Je hebt de bekende, waaronder movie en gaming, maar uiteraard kan je ook kiezen voor een standaardprofiel of meer gepersonaliseerd. De lowblue-mode dient dan weer om je ogen wat meer rust te geven.
De game mode laat je dan weer toe om adaptive sync aan of uit te zetten samen met de mogelijkheid voor de low input lag en smart response features. Met de system settings kan je selecteren wat de refresh rate moet zijn voor elke input. Zo kan je voor de HDMI-ingangen kiezen tussen 120Hz of 165Hz. De PIP- of PBP-opties zijn hier ook terug te vinden en dit laat je toe om twee verschillende ingangen op het scherm te tonen. Je zou dus twee systemen kunnen aansluiten en de helft van het scherm gebruiken voor elk een ingang.
De ambiglow-feature is misschien ook nog een belangrijke functie, want hier kan je kiezen wat de LED's achteraan het scherm moeten doen. Je kan kiezen voor een statische kleur of een specifiek patroon, maar je kan er ook voor opteren om de LED's mee te laten gaan op het video- of audiosignaal. Je kan ook kiezen wat de sterkte van de LED's moet zijn. Verder heb je nog de gebruikelijke input-, audio- en setupsettings.
De besturing van de OSD wordt gedaan met een knop aan de achterzijde. Dat hadden we toch graag iets anders gezien, want de knop zit best ver en het is niet bepaald eenvoudig om zo de settings te veranderen. Verder vonden we het ook niet eenvoudig om de OSD te activeren en werd het wat prutsen om uiteindelijk het menu op het scherm te krijgen.
Ervaring
De monitorstand is niet bepaald klein en zal dus wat plek innemen op je bureau, maar de monitor heeft dan ook geen last van de trillingen die het scherm kunnen impacteren. De stand is ook zeer stevig en heeft een unieke kleur, met een soort blauwe spikkels op een witte achtergrond. In het midden van de stand heb je een kleine spleet waar je enkele kabels kan doorsteken, maar het is wel spijtig dat de voedingskabel hier niet door past en dus steeds een kabel hebt die je niet mooi kan wegwerken.
Over wegwerken gesproken, de voeding waarmee de Philips Evnia 34M2C7600MV komt is niet bepaald klein. Hieronder vind je een foto terug met de afmetingen en zoals je wel kan afleiden, neemt het ding wel wat plaats in. De kabel die van deze voeding naar de monitor loopt, is qua lengte ook niet lang, dus even de voeding op de grond leggen zit er niet meteen in.
De monitor komt met een natuurlijke curve van 1500R en dit is even wennen, want ondergetekende heeft op dit moment geen curved monitors en diegene die hij ervoor had, had een curve van 1800R wat dus wel wat minder is. Het midden gaf ons dan ook in het begin even een visbokaalgevoel, maar gelukkig ging dit al snel weg en hadden we hierna geen problemen meer met de curve.
Aan de achterzijde vind je enkel LED's terug die je kan aansturen en met Ambiglow kan je zo iets meer sfeer creëren wanneer je content aan het vergaren bent. Zelf hebben wij gekozen om het videosignaal te volgen en vooral in-game is dit een toffe extra. Al moet je wel opletten, want het kan wel eens snel voor afleiding zorgen. Her en der is het nog niet helemaal perfect, want soms krijg je kleuren te zien die niet meteen op het scherm zichtbaar waren. Verder loopt de sync van de LED's een beetje achter op het videosignaal wat dus soms voor eerder voor de wat afleiding zorgt.
Tijdens enkele gamingsessies, met Atomic Heart, Returnal, Battlefield 2042 en meer, hebben we de monitor uitgetest en waren we zeer te vinden over de kwaliteit. Enerzijds heb je de extra ruimte die een ultrawide je aanbiedt en sommige games ogen hier echt goed op en zorgen voor iets meer immersie. Anderzijds heb je de miniled-technologie die zorgt voor een rijker kleurenpallet en dat is iets dat je ook meteen opvalt. De verschillende kleuren ogen een pak dieper en de monitor komt ook heel goed gekalibreerd toe. De monitor heeft een HDR-rating van 1400 en met meer dan 1000 dimming zones wordt het al wat interessanter om HDR content te verwerken. Wij blijven wel nog bij het oordeel dat er meer dimming zones nodig zijn om je een ultieme ervaring aan te bieden, maar het is alleszins een pak beter en aangenamer om te gebruiken dan bijvoorbeeld de HDR 400. De refresh rate van 165Hz is voor ons persoonlijk ook meer dan voldoende voor een scherm van dit formaat. De kijkhoek van 178 graden is goed en wij hadden niet meteen het gevoel dat het beeld wat vervormde als we meer naar de uiteindes keken.
De monitor hebben we gedurende enkele werksessies uitgeprobeerd en ook hier blinkt de ultrawide natuurlijk in uit, want de extra screen space is een zegen voor de productiviteit. De ingebouwde KVM doet goed zijn werk en met de USB-C kabel hadden we geen probleem om snel onze laptop aan te sluiten, terwijl deze voeding krijgt en alle connectiviteit wordt voorzien. Het kleurenpallet die de miniled je aanbiedt samen met de goeie kijkhoek maakt het een goede combinatie voor mensen die op zoek zijn naar een gaming monitor die ook perfect voor de kantooruren van toepassing is.
Conclusie
Wij zijn fan van de Philips Evnia 34M2C7600MV, met een zeer goede ervaring bij het gamen, maar ook wanneer je iets meer productief gericht werk wil verrichten, blinkt het scherm toch mooi uit. De miniled heeft zo zijn voordelen, want het biedt je een nog beter kleurenpallet aan, terwijl je blijft genieten van de goede kijkhoek en het ontbreken van burn-in wat bij een OLED sneller zou voorkomen.
Stevige review :o
Geplaatst op 2023-03-20 15:28:47
Je spreekt over een micro-LED monitor. Maar het is eigenlijk een mini-LED monitor. micro-LED monitors werken zonder backlight. En zullen een echte concurrent zijn voor OLED schermen. Maar voor de rest goede review. Ben wel benieuwd naar dit scherm, maar wel duur O_o
Geplaatst op 2023-03-21 09:04:03, bewerkt op 2023-03-21 13:19:17
Helemaal gelijk!
Geen idee hoe ik die twee door elkaar heb gehaald.
Fixed.
Geplaatst op 2023-03-21 11:28:02
Een heel goed en uitgebreid review.
Deze monitor zou wel mooi staan op mijn bureau, maar mijn portemonnee wil niet mee :-((
Geplaatst op 2023-03-22 19:38:06