HARDWARE REVIEW | AOC AG275QZ/EU & AG275QZN/EU
Op de Europese markt is fabrikant AOC geen onbekende op vlak van monitoren. Nu komt de fabrikant met twee nieuwe modellen op de markt, namelijk de AG275QZN/EU en de AG275QZ/EU. Veel verschil zit er niet in de benaming, maar op vlak van specificaties zijn er nog wel enkele opmerkelijke verschillen. Zo komt de AG275QZN met een VA-paneel en een refreshrate van 240 Hz, terwijl de AG275QZ een IPS-paneel bezit en een refreshrate heeft van 270 Hz.
Inhoud en technische informatie
Beiden monitoren komen met enkele accessoires. Zo krijg je bij beide monitoren zowel een DisplayPort als HDMI kabel. Met de USB-B kabel kan je randapparatuur via USB met de monitor aansluiten en vanaf de monitor kan je dan met 1 kabel vertrekken naar de pc wat voor wat minder kabels naar de pc zorgt. Beide schermen hebben 4 USB-poorten, maar ook twee HDMI- en DisplayPort poorten en 3,5mm audiojack. Op de voetsteun van beide monitoren vind je rubberen voetjes terug en dat is natuurlijk een mooie extra.
Inhoud - AG275QZ/AG275QZN
- Monitor
- Monitorvoet
- HDMI kabel
- DisplayPort kabel
- USB-B kabel
- Stroomkabel
- Handleiding
Technische informatie - AG275QZ
- Schermafmeting: 27”
- Schermcoating: Anti-reflectie (AG - Antiglare)
- Pixels per inch: 109
- Resolutie: 2560x1440 (QHD)
- Schermverhouding: 16:9
- Paneeltype: IPS
- Helderheid (nits): 400
- Backlight: WLED
- Dimzones: 16
- Refreshrate: 270 Hz
- Responstijd (GTG): 1 ms
- Responstijd (MPRT): 0,5 ms
- Contrastverhouding (statisch): 1000:1
- Contrastverhouding (dynamisch): 80M:1
- Kijkhoek (CR10): 178/178
- Kleurdiepte: 1,07 miljard
- Sync technologie (VRR): Adaptive Sync
- HDR: HDR 400
- VESA: 100x100
- DisplayPort: 1.4 (2x)
- HDMI: 2.0 (2x)
- USB HUB: USB 3.2 (gen 1)
- USB: 4x
Technische informatie - AG275QZN
- Schermafmeting: 27”
- Schermcoating: Anti-reflectie (AG - Antiglare)
- Pixels per inch: 109
- Resolutie: 2560x1440 (QHD)
- Schermverhouding: 16:9
- Paneeltype: VA
- Helderheid (nits): 400
- Backlight: WLED
- Dimzones: 16
- Refreshrate: 240 Hz
- Responstijd (GTG): 1 ms
- Responstijd (MPRT): 0,5 ms
- Contrastverhouding (statisch): 3000:1
- Contrastverhouding (dynamisch): 80M:1
- Kijkhoek (CR10): 178/178
- Kleurdiepte: 16,7 miljoen
- Sync technologie(VRR): Adaptive Sync
- HDR: HDR 400
- VESA: 100x100
- DisplayPort: 1.4 (2x)
- HDMI: 2.0 (2x)
- USB HUB: USB 3.2 (gen 1)
- USB: 4x
Van dichterbij bekeken
AG275QZ
AG275QZN
Software
Beide schermen komen natuurlijk met een ingebouwd settingsmenu waar je een aantal zaken kan aanpassen naar eigen smaak. De standaard zaken die je kan aanpassen komen uiteraard terug, waaronder game setting, image setup (HDR), extra (input, volume, … etc), luminance (brightness, contrast, … etc), color setup en als laatste OSD setup. Wij hebben veel waarden standaard gelaten buiten de luminance, waarbij we de eco-mode op Game hebben gezet, zodat we iets meer brightness hadden. Dat hebben we op beide monitoren gedaan. AOC beschikt ook over software die je toelaat alle settings van het scherm rechtstreeks op je pc aan te passen.
Ervaring
AG275QZ
Onze eerste indruk van de AG275QZ was zeker positief. De refreshrate van 270Hz voel je meteen, met een muiscursor die zich vlotter over het scherm verplaatst en ook snellere updates wanneer je de muis heel snel beweegt. Bij schermenn met een lagere refreshrate heb je dan al sneller het gevoel dat de muis zich in stukjes verplaatst. Wil je tijdens het gamen de volledige refreshrate benutten, dan zal je daar natuurlijk ook een flinke grafische kaart voor nodig hebben. Onze pc draait op een 2080 Ti en bij de nieuwste games Voor games is dit natuurlijk een lichtelijk ander verhaal, want je grafische kaart moet hier ook meekunnen en dit is niet eenvoudig met de nieuwste games of toch niet met onze grafische kaart - 2080 Ti. Wil je dus de volledige refreshrate willen benutten dan mag je ook in bezit zijn van een stevige grafische kaart om de nieuwste games op de hoogste settings te spelen. Bij titels als pakweg Counter-Strike is dat natuurlijk minder een probleem.
Dankzij het IPS-paneel van de monitor zien de kleuren er alvast heel goed uit. De verschillende kleurelementen komen goed tot hun recht en zeker in-game is het soms smullen van het kleurspektakel. Het scherm stond standaard wel een beetje donker naar onze smaak, maar met wat aanpassingen aan de brightness en het contrast hebben we dit snel kunnen verhelpen.
Het scherm komt ook met HDR400, maar na een eerste test besloten we die setting snel uit te schakelen. HDR400 is niet meteen de hoogste rating en dat merk je ook wanneer je het gebruikt in dagelijks werk. Sommige items waren overbelicht of niet scherp, waaronder tekst en dit werd enkel opgelost wanneer de focus erop kwam. Het scherm heeft een maximale helderheid van 400 nits en voor HDR mag dit toch wel een beetje meer zijn, net zoals het aantal dimzones, waarvan er 16 zijn. Ben je op zoek naar een goede HDR-monitor dan is dit niet de beste keuze.
Een ander voordeel van IPS is natuurlijk de kijkhoek en ook bij de AG275QZ is die goed. Er zit niet veel verlies op qua kleuren of scaling wanneer je uit verschillende hoeken kijkt. De monitor ondersteunt verder ook G-Sync voor mensen die in bezit zijn van een grafische kaart van NVIDIA. De gamers die in bezit zijn van een AMD-kaart kunnen beroep doen op FreeSync. Met de ingebouwde shadow control kan je weer wat spelen met de schaduwen in games, die je zo lichter of donkerder kan maken. De MBR-feature zorgt er dan weer voor dat je een beetje vaarwel kan zeggen tegen motion blur, aangezien je die hiermee kan verminderen. Wij hebben de functie zelf nooit echt nodig gehad.
De monitor beschikt over een monitorsteun waarmee je de monitor in hoogte kan verstellen en kan kantelen. De voet biedt alvast voldoende steun en zelf hadden we geen problemen met mogelijke evenwichtsproblemen. Indien gewenst kan je de monitor ook monteren op een VESA-mount.
Voldoende inputmogelijkheden is heel belangrijk voor een monitor en we zijn dan ook blij dat de monitor verschillende ingangen bevat, namelijk twee displayport en twee HDMI. Hiermee kan je eenvoudig meerdere toestellen aansluiten op het scherm. Zo kan je gemakkelijk je pc en één of twee consoles aansluiten. Onthou daarbij wel dat je via HDMI maximaal 144Hz kan doorsturen en je een pc dus het best aansluit via de displayport, om zo van alle sterktes van de monitor te genieten.
AG275QZN
De AG275QZN was de tweede monitor die we konden uittesten en op vlak van vorm en in- en uitgangen is die vrijwel identiek aan de AG275QZ. Het grootste verschil is dan ook het paneeltype en de refreshrate.
De refreshrate van dit model is 240 Hz. Iets lager dan zijn groter broer, maar nog steeds flink hoog. De muis gaat vloeiend over het scherm en ook de verschillende handelingen die je uitvoert gaan vlot over het beeld zonder enige haperingen. De enige keer dat we wat last hadden van haperingen was toen we op Twitter bezig waren. Bij het scrollen over de feed zagen we de tekst minder scherp worden en bij elke scroll gingen de tekst ook even weg, alsof er steeds even een frame ontbrak. Uiteraard hebben we dit ook bekeken bij de AG275QZ en hier zagen of ondervonden we dit probleem niet.
Het VA-paneel heeft natuurlijk niet dezelfde kijkhoek of hetzelfde kleurenpalet als een IPS-paneel. Vergelijk je de beide panelen, dan zie je een duidelijk verschil, maar voor een VA-paneel waren de kleuren nog best goed. De kleuren zijn wat minder fel, maar al bij al is de kwaliteit niet slecht. Hetzelfde gevoel hadden we bij de kijkhoek, waarbij we steevast verrast waren over de kwaliteit.
Ons oordeel omtrent de HDR400 is ook bij deze monitor hetzelfde. Het oogt niet mooi en je zal het snel afzetten, want het heeft een negatieve impact op de performance en kwaliteit. Als laatste ontbreekt bij dit model G-Sync, maar heb je wel FreeSync.
Conclusie
De twee monitoren hebben hun gelijkenissen, maar ook belangrijke verschillen en dat merk je ook in de prijs. Zo komt de AG275QZ met een adviesprijs van €769 en de AG275QZN met een prijs van €549. Voor de HDR-feature moet je beide monitoren niet aanschaffen, want die is ondermaats, maar wanneer je op zoek bent naar een snel IPS- of VA-scherm en je hebt een computer die deze refreshrates kan halen dan zijn de monitoren zeker het bekijken waard, want ze blinken wel uit in de andere features waarmee ze komen.
Dacht efkes dat deze artikel een glitch was
Geplaatst op 2023-01-13 17:44:32