REVIEW | Hearthstone - Showdown in the Badlands is een geslaagde uitbreiding
Het is alweer van augustus geleden dat we de Titanen konden verwelkomen in Hearthstone. Hoog tijd dus voor een nieuwe grote uitbreiding en die komt er in de vorm van Showdown in the Badlands. Deze set is volledig gericht op het Wilde Westen en brengt maar liefst twee nieuwe sleutelwoorden en 145 nieuwe kaarten naar iedereens favoriete kaartspel. Wij gingen alvast aan de slag en bespreken hier the good, the bad en the ugly elementen van Showdown in the Badlands.
Het eerste nieuwe sleutelwoord is Quickdraw. Een Quickdraw effect wordt geactiveerd wanneer je een kaart speelt in dezelfde beurt dat de kaart in je hand is beland. Dit is dus niet alleen van toepassing wanneer je een kaart trekt, maar ook wanneer de kaart via andere methodes in je hand terechtkomt. Dat levert al meteen een goede synergie op met ‘discovery’, ‘return to hand’ of ‘replace card’ mechanics. Het Quickdraw effect zorgt vaak voor een versterkte versie van de basisactie van de kaart in kwestie.
Denk maar aan de kaart Heat Wave, die standaard twee schade doet aan een vijandige minion en zijn naburige kaarten. Voer je de Quickdraw actie uit, dan doe je meteen schade aan elke vijand op het bord. Quickdraw heeft potentieel, maar voelt toch vooral als een zwakkere versie van de Outcast mechanic. Er zijn nu eenmaal niet zoveel opties om de kaarten van en naar je hand te manipuleren om Quickdraw ten volle te benutten.
Wie last heeft van goudkoorts en graag een gokje waagt, kan aan de slag met het andere nieuwe sleutelwoord Excavate. Een kaart waar deze term op staat vermeld, zal graven naar schatten zodra je deze speelt. Vervolgens krijg je een willekeurige opgegraven kaart in je hand. Hoe meer je aan het graven gaat, hoe zeldzamer en dus sterker de kaarten die je bovenhaalt. Vind je een legendarische kaart, dan gaat je volgende Excavate weer eerst een common kaart naar de oppervlakte brengen.
De kaarten die je vindt door te mijnen, zijn perfect in het thema verwoven. Wat dacht je van de kaart ‘Rock’ die je kunt gooien om drie schade aan te richten. Er is ook de kaart ‘Canary’, een kanarie met een mijnwerkerslamp die als Battlecry een kaart terug naar de hand van je tegenstander stuurt. Ten slotte kunnen Death Knights, Mages, Rogues, Warlocks en Warriors ook een legendarische minion van hun klasse opgraven. Dit kan het verloop van het spel in mum van tijd een andere richting sturen. Wat dacht je bijvoorbeeld van The Azerite Snake die meteen even tien Health van je tegenstander afpakt? Het Excavate thema is interessant en heeft een mooie risico-beloningsverhouding. Want om de beste kaarten op te graven, moet je toch al vier keer een Excavate kaart spelen.
Handig dus dat er kaarten zijn die voor extra aanmoediging zorgen om de Azerite mijn te verkennen. Verschillende kaarten werken in Synergie waardoor Excavate kaarten goedkoper zijn of twee keer uitgevoerd mogen worden. Er zijn ook voordelen in andere vormen. Pile of Bones is een goedkoper 2/1 kaart die terugkeert uit de dood telkens je een Excavate actie uitvoert. Of wat dacht je van Tram Conductor Gerry, een kaart die maar liefst zes 3/3 Tram Cars met rush op het bord plaatst als je twee keer een Excavate kaart hebt gespeeld. Dit alles zorgt voor erg leuke decks met vaak onvoorspelbare wendingen, door de willekeur van de gemijnde kaarten.
Tenslotte zijn er nog de outlaws. Dit zijn heldhaftige strijders die vooral aan zichzelf denken en niet graag in team werken. Dit uit zich doordat hun Battlecry enkel triggert wanneer je geen duplicaten in je deck hebt. Een sterke kaart die we vaak zagen opduiken is Elise, Badlands Savior. Deze 5/5 kaart kost maar liefst 8 mana, maar als je ze kunt afleggen, dan tovert ze 4/4 kopieën tevoorschijn van kaarten die in je deck zitten. Een ander mooi voorbeeld is Theldurin the Lost, die een beurt lang immuniteit krijgt en alle minions van je tegenstander gaat aanvallen. Ook deze outlaws zorgen voor unieke mogelijkheden om je deck rond te bouwen.
Tenslotte laat Showdown in the Badlands ons vooral ook erg vaak lachen met grappige artwork en concepten voor kaarten. Onze favoriet is zonder twijfel ‘Living Prairie’, een kaart die 3/3 koeien met Rush op het bord laat verschijnen door ze in het luchtruim te lanceren. De 3/3 kaart die verschijnt is ‘Startled Cow’ waarop we een koe in volle paniek als een soort Superman door de lucht zien vliegen. Daarnaast konden we ook verwijzingen herkennen naar films als Wild Wild West, The Good, The Bad and the Ugly en Stagecoach. Het artwork op vrijwel alle kaarten is knap uitgedacht.
Showdown in the Badlands is een geslaagde uitbreiding. Het is knap om te zien hoe Blizzard toch weer weet te overtuigen met nieuwe mechanics en interessante kaarten in een spel dat bijna tien jaar oud is. Toegegeven, niet alle nieuwe opties zijn even indrukwekkend. Quickdraw weet het beoogde doel niet te raken. Gelukkig weet Excavate de uitbreiding te redden samen met het ijzersterke thema, dat aanwezig is op elke kaart en in elk aspect van het spel. Helaas hebben we geen verwijzing gevonden naar onze nationale trots, Lucky Luke.