6 echte biohacks om de launch van Cyberpunk 2077 te vieren
Eindelijk: na het nodige uitstel kunnen we vanaf vandaag officieel aan de slag met Cyberpunk 2077, de nieuwste game van CD Projekt RED waar al lang naar wordt uitgekeken. Op onze review is het wel nog eventjes wachten, want om een of andere reden kregen we pas erg laat een review copy toegestuurd, wat niet handig is voor een game met zo'n uitgebreide spelwereld waar je tientallen, misschien wel honderden uren in kan vertoeven.
In afwachting van onze review hebben we wel wat anders voor jullie, namelijk zes echte biohacks die vandaag de dag beschikbaar zijn en die ons een stapje dichter bij de wereld van Cyberpunk 2077 brengen, waarin technologie en biologie samengaan.
1. Bionische ledematen
Bionische ledematen zijn in Cyberpunk 2077 een vaste waarde. Kijk maar naar Johnny Silverhand (Keanu Reeves). Zijn linkerarm is bijna volledig vervangen door elektronica. Zo'n bionische ledematen bestaan nu ook al en zijn redelijk geavanceerd, zij het nog niet zo geavanceerd als in Cyberpunk 2077. Bovendien worden ze momenteel vooral om medische redenen gebruikt, bijvoorbeeld wanneer iemand zijn of haar arm heeft verloren. In Cyberpunk 2077 zijn dergelijke modificaties een modeverschijnsel dat bij het dagelijkse leven hoort en bedoeld is om nog béter te zijn dan een gewone arm. In veel gevallen worden het ook echte wapens om tegenstanders mee uit te schakelen.
Iemand kan vandaag de dag een prothese ter vervanging van zijn of haar verloren ledemaat aanvragen. De prothese probeert de organische lichaamsdelen zo goed mogelijk na te bootsen. De hersenen sturen signalen naar juiste zenuwen, waarna de prothese die signalen doorgestuurd krijgt en vertaalt in bewegingen. Ondertussen bestaan er ook al exemplaren met gevoelservaring. Het herstellen van motorische en sensorische functies is slechts het begin. Het is nu afwachten wat de toekomst brengt.
De prijs voor een bionische arm of been kan oplopen tot ongeveer 70.000 euro, maar er zijn ook goedkopere versies van minimum 6000 euro. Bovendien wordt het aanbod steeds goedkoper, onder meer door gebruik te maken van nieuwe materialen en dankzij commerciële samenwerkingen. Op die manier worden dergelijke protheses voor meer en meer mensen toegankelijk.
2. NFC/RFID chip
Deze biohack wordt nog geschuwd door velen, maar is stilaan toch aan een opmars bezig bij de jongere generaties. De Near Field Communication (NFC) en Radio Frequency Identification (RFID) chips worden tussen de duim en wijsvinger ingeplant met een dunne naald. Indien gewenst kunnen ze ook in de pols of nog ergens anders geplaatst worden. Ze vervangen voornamelijk sleutels en wachtwoorden. Dit is een van de functionelere biohacks op de markt. Het implantaat kan deuren ontgrendelen, auto's openen en starten, inloggen op apparaten en meer.
Deze chip vormt de basis voor veel dingen in de biohackwereld en een wereld als die van Cyberpunk 2077, waarin alles aan elkaar en aan jou verbonden lijkt te zijn. De chip zorgt er dan voor dat al die onderlinge interacties mogelijk zijn.
Voorts bestaat er ook al iets als de VivoKey, een verbeterde versie van de RFID en NFC chip. Deze versie kan zelf berekeningen maken en samenwerken met apps.
Er zijn verschillende soorten van deze chips op de markt waardoor de prijzen kunnen verschillen. De goedkopere exemplaren kosten rond de 50 euro, maar de prijs kan al snel oplopen tot 650 euro.
3. Biomagneten
Biomagneten zijn een van de bekendere biohacks in de wereld. Een kleine ronde of ovale magneet wordt onder de huid van de vinger of palm gestoken. De magneten worden aangetrokken door objecten in de omgeving waardoor de gebruiker op een andere manier leert voelen. Dat komt omdat de tastbare zenuwuiteinden gestimuleerd worden. Grotere magneten kunnen ook voorwerpen als bierdopjes, paperclips en naalden naar zich toetrekken, waardoor ze aan je vinger of palm "kleven".
De prijs voor een biomagneet kan variëren tussen de 100 en de 300 euro. Het hangt ervan af wanneer, waar en bij wie de magneten geplaatst worden.
4. North Sense
De North Sense van het bedrijf Cyborg Nest moet op de huid, het liefste op de borst voor het beste resultaat, vastgemaakt worden. Het apparaat geeft aan wanneer de persoon in kwestie naar het noorden draait door te trillen. Het doosje kan makkelijk vervangen worden door een app of kompas, maar het geeft je wel het gevoel dat je een cyborg bent.
Het is de bedoeling dat North Sense het brein leert om onbewust data te verwerken waardoor het aanvoelen van het noorden een zesde zintuig wordt.
Deze biohack kost rond de 350 euro.
5. Northstar V1
De Northstar V1 is een project van biotech bedrijf Grindhouse Wetware. Een schijf met LED-lampjes wordt onder de huid geplaatst en moet bioluminescentie (het uitstralen van licht door organismen) nabootsen. Kwallen hebben dit kenmerk bijvoorbeeld ook.
De Northstar heeft verder geen functies en is puur esthetisch. Er is wel sprake van een tweede versie die iets meer nut heeft. Deze is oplaadbaar, verbonden met Bluetooth en herkent bewegingen. Geen van beide snufjes zijn momenteel commercieel beschikbaar omdat ze nog in een testfase zitten.
6. Eyeborg
Filmmaker Rob Pence verloor als kind zijn oog door een ongeval met een shotgun en begon later met het Eyeborg Project, waarbij hij zijn eigen oogprothese uitrustte met een draadloze camera. Dankzij de aangepaste prothese kan hij échte POV (point of view) beelden in first-person perspectief vastleggen, terwijl andere filmmakers dit vaak slechts simuleren.
De beelden die Pence maakt, kunnen ook live naar een beeldscherm doorgestuurd worden. In de toekomst wordt het misschien wel mogelijk om die beelden ook naar de hersenen te sturen, zodat personen met een visuele beperking weer een beter zicht krijgen.
In Cyberpunk 2077 komen ook geavanceerde cyberoptics voor. Deze technologie is een volledige vervanging van het oog met dan nog extra voordelen zoals het zien van scherpere beelden, fellere kleuren en infrarood licht. Het hoofdpersonage V kan bijvoorbeeld ook zijn of haar omgeving scannen om zo meer informatie te vergaren.
Zou toch wel leuk zijn als die laatste blinde mensen in de toekomst kan helpen
Geplaatst op 2020-12-10 18:19:06
Nu maar hopen dat de graphics beter zijn dan de game en de bugs niet-bestaand zijn.
Geplaatst op 2020-12-10 18:51:50, bewerkt op 2020-12-10 18:52:11