Review: Nintendo Labo
Onlangs werd Nintendo Labo officieel gelanceerd voor de Nintendo Switch en dat in twee verschillende bouwpakketten: het Robo Pakket en het Mix Pakket. 4Gamers liet er twee creatievelingen uitgebreid hun ding mee doen en nu is het tijd voor hun oordeel.
Mix Pakket
door Limskaya
Met Labo reikt Nintendo de hand naar een hele nieuwe wereld: die van maker-educatie. Daarin leren kinderen (en volwassenen) door zelf dingen te bouwen, te ontwerpen en te programmeren.
Met Nintendo Labo haal je niet enkel een game in huis, maar een pakket met bijna eindeloze mogelijkheden. Met de kartonnen onderdelen kan je zes verschillende constructies bouwen: een piano, een kleine robot, een interactief huisje, een vishengel, een stuur voor een moto en zelfs een mecha robot pak. Op de Switch console krijg je stap-voor-stap instructies om alles in elkaar te zetten. Het snelste bouwsel is de mini-robot. Die zet je in een tiental minuten in elkaar, waarna je hem kan versieren, besturen met de Switch en tussen zelfgebouwde obstakels laten navigeren. Met de piano ben je al snel 2 à 3 uur zoet met bouwen.
De constructies zitten heel ingenieus in elkaar en je zal regelmatig een “aha, zo werkt dat” moment ervaren. Ook de mogelijkheden van de toy cons zijn erg interessant: ze gebruiken de trilfunctie, de bewegings- en infraroodsensor om de minigames te bedienen.
Het bouwen is geweldig leuk om te doen en duidelijk uitgelegd. Op de Switch kan je interactieve video’s bekijken die heel gedetailleerd tonen wat je moet doen. Stap gemist? Dan draai je de instructies gewoon een beetje terug. Het karton is redelijk stevig en zal niet snel kapot gaan tijdens het bouwen of spelen. Natuurlijk moet je wel voorzichtig zijn tijdens het losmaken van de verschillende onderdelen.
Elke constructie komt ook met een eigen minigame: een racegame voor het stuur, een huisdierenspel voor het huisje en een visspel voor de vishengel. De minigames zijn leuk om de mogelijkheden van Labo te exploreren: je leert hoe je de bouwsels kan gebruiken om plezier te maken. Echter zit er weinig variatie in de games: eens je ze gespeeld hebt, heb je het wel gezien. In de toekomst zouden er wel meer kits en games uitkomen voor de sets, dus daar kijken we reikhalzend naar uit.
Waar de minigames tekort schieten, komt de Garage modus helemaal tot zijn recht. Hier kan je ontdekken hoe de toy cons werken en hoe je jouw constructies nog kan verbeteren. Tegelijk kan je hier ook je eigen games bedenken en programmeren. Aan de hand van ‘nodes’ vertel je aan de Nintendo Switch wat er moet gebeuren, bijvoorbeeld de toy con laten trillen als je op een knop duwt. De mogelijkheden om zelf games te gaan maken zijn eindeloos. Er zijn online zelfs al knappe koppen die hun eigen Labo muziekinstrumenten ontworpen hebben.
Nintendo Labo is perfect voor ouders en kinderen die samen aan de slag willen gaan. Samen bouwen en spelen is geweldig leuk; net als samen nieuwe spelmodi bedenken. Het is echter geen spel waarmee je de kinderen enkele uren stil in een hoek zet, ze gaan regelmatig om assistentie vragen bij het bouwen of het programmeren.
Positief
- Ingenieus, inventief systeem
- Samen bouwen en leren programmeren
- Super leuk!
Negatief
- Minigames zijn simpel en repetitief
Robot Pakket
door Vancha
Nintendo komt wel vaker met een testproject op de markt, maar als het van Labo afhangt, lijken ze toch te willen gaan voor iets dat een lange tijd mee moet gaan. Naast de Variety Kit waarin je al de mogelijkheden van Labo te zien krijgt en die we bespreken op de eerste pagina, heeft Nintendo ook een Robot Kit op de markt gebracht, die slecht één modelbouw kit bevat, maar waarvan de game toch een pak grootser is dan deze die je in de eerste bundel vindt.
Met Nintendo Labo Toy Con 02 - Robot Kit bouw je eigenlijk jouw eigen robot waarvan je daarna in het metaal (karton?) kruipt. Eenmaal gemaakt kom je in een Robot Mode terecht waarin je volledige destructie kan teweegbrengen in een stadje. Mensen die Nintendo al jaren volgen zullen merken dat de game wat vergelijkbaar is met “Project Robot” dat destijds nooit het levenslicht zag op de Wii. Dit keer komt er echter veel meer bij kijken dan enkel wat bewegen met controllers.
Vooraleer je echt kan spelen weet je dat je een hele constructie moet ondergaan. Aangezien de Robot Kit veel groter is dan de kits uit de Variety doos mag je toch wel rekenen op een drie tot vier uur bouwen, zelfs voor diegenen die vlotjes door de handleiding geraken. De kit wordt ook gebouwd in verschillende fases, en speel je toevallig met je zoon of dochter is het misschien best dat je er een dag of twee à drie van maakt, wat de game zelf ook voorstelt. Gaandeweg de kit verder zien evolueren is echt indrukwekkend, net zoals hoe alles mooi en interactief uitgelegd wordt, soms zelfs op een grappige manier. Moesten we meubelstukken op deze manier kunnen in elkaar steken zou de wereld weer een stukje gelukkiger worden.
De hoofdzaak van de robot is een rugzak die je maakt met daarin katrollen die staan voor je armen en benen, met daarnaast ook een hoofdstuk die je vizier moet voorstellen. Nadat het allemaal af is moet je een rechter joy-con in de rugzak steken die dankzij de IR camera de katrollen volgt en de linker joy-con op je hoofdstuk die met motion technologie je hoofdbewegingen volgt.
Eenmaal in de game zijn de controls echt nog indrukwekkender. Slaan met de armen van je kit doet de robot op het scherm slaan. Stomp je met je voeten (waaraan de voeten van de robot hangen) beweeg je vooruit in de game en beweeg je je hoofd, dan zal de robot ook die richting uit draaien. Naast de basisbewegingen kan de robot ook vliegen, in een auto veranderen zoals een echte autobot of met een bepaalde pose zelfs een giant worden. Alles wordt via een third-person camera getoond. Doe je jouw hoofdvizier naar beneden voor je ogen dan zal ook de game first-person worden. Zeg maar om een VR gevoel te creëren, maar dan op TV.
Nadat je destructie hebt aangericht worden je punten omgezet in ervaringspunten en kun je stijgen in level. Dit lijkt momenteel nog vrij basic, maar als je in de Challenge Mode hopt kun je al je skills verder oefenen en volledig nieuwe unlocken zoals een speciaal beam cannon of een rocket punch waardoor je vuist naar tegenstanders vliegt. De Robot Mode en Challenge Mode zijn de modes waarin je vooral tijd zal doorbrengen, al geven de challenges wel meer uitdaging om bepaalde opdrachten te volbrengen. Je kan ook een VS Mode spelen tegen een andere speler, maar helaas moet je dan twee Robot Kits in huis hebben. Een online vecht optie missen we hier dan wel hard, aangezien we maar wat graag tegen anderen het willen opnemen en we nu niet direct veel vrienden hebben die ook de Robot Kit in huis hebben.
Naast deze spel modes heb je nog enkele dingen om de game te verlengen zoals een optie om de Switch in de backpack te steken en dan maakt de robot geluid als je beweegt en je kan ook schroeven maken zoals in de Variety Kit. Steek je ze in de robot kun je de kleuren van de robot dan aanpassen. Dit zijn leuke extra’s, maar ook maar iets dat je maar enkele keren zal proberen.
Net zoals in de Variety Kit heb je hier ook een Toy-Con Garage, waarmee je je eigen gadgets of spelletjes kan programmeren. Er zitten tokens en dergelijke in het pakket om alles zelf uit te vinden, maar dan moet je wel het programmeren van nodes meesteren (wat nu niet zo moeilijk is) of een handleiding online zoeken om iets nieuws uit te bouwen.
Als je Labo wil kopen moet je uiteindelijk dus kiezen tussen variteit of een groter project . Kies je voor de latere, moet je beseffen dat het echt van de grond af slechts één game is en dat je na een tijdje misschien minder zal spelen dan bij de Variety Kit. Daarnaast moeten we ook melden dat de rugzak toch wel een serieus stuk karton is en dus voor een ruime stockage zal vragen. Het uit elkaar halen is nu niet zo eenvoudig als het zou lijken, dus wees bereid om het ergens een degelijke plaats te geven zodat het karton niet beschadigd kan geraken over de komende maanden, want zonder de backpack is de game onmogelijk om te spelen.
De meeste ouders zullen wellicht de Variety kit verkiezen als ze Labo in huis halen, maar dat houdt niet weg dat we bij de Robot Kit zien wat de toekomst voor Labo nog kan bieden. Het spelen is opnieuw dankzij Nintendo veranderd en dit op alle manieren die je maar kan bedenken mogelijk. Of je de Variety of de Robot Kit verkiest, je zal met totaal nieuwe spelmanieren in contact komen en iets dat we tot vorig jaar nooit verwacht hadden van wat we met karton wel niet allemaal kunnen doen. Hou gewoon rekening met de nodige ruimte om alles veilig op te bergen.
Positief
- Zeer goede controls
- Interactieve en goede handleiding
- Programmeren zonder voorkennis
Negatief
- Stockage ruimte vereist
- Geen online multiplayer