Bayonetta en Bayonetta 2 voor Nintendo Switch
Tijdens de Game Awards kregen we van Nintendo te horen dat onze favoriete heks haar intrede op de Nintendo Switch in drievoud zal maken. Niet alleen kunnen we ons aan een exclusieve derde telg in de franchise verwachten, nu is het ook mogelijk om haar eerste en tweede avontuur op de Switch te ervaren. In dit artikel gaan we even voor jullie na welke aanpassingen er net doorgevoerd zijn.
Zij die nog geen kennis hebben gemaakt met de heks Bayonetta en wat graag meer over de game en inhoud willen weten, verwijzen we graag naar onze review van Bayonetta en Bayonetta 2. Deze bespreking en diens score is nog steeds volledig relevant en onveranderd naar onze menig.
Voor de Nintendo Switch hebben Platinum Games en Nintendo Bayonetta 1 en Bayonetta 2 zo getrouw mogelijk geport. Dit wil zeggen dat er geen remaster of remake met aangepaste grafische effecten of nieuwe textures plaatsgevonden heeft. De ervaring zoals je die kon waarnemen op Wii U, neem je nu waar op het kleine scherm van de Switch. In handheldmodus hebben we namelijk een licht verbeterde performance en iets hogere gemiddelde framerate dan op Wii U het geval is. De Wii U-versie van Bayonetta schommelde vaak tussen een 40 à 60 fps.
Wanneer we de Switch op tv aansluiten, hebben we nog steeds een resolutie van 720p zoals in de handheldmodus het geval is, maar ditmaal wel een zeer stevige boost in framerate waardoor beide games het merendeel van de tijd aan 60fps renderen of toch heel dicht bij de 60fps blijven zitten. Men heeft dus een resolutietoename naar 900p of 1080p niet doorgevoerd om zo de framerate zo vloeiend mogelijk te maken, wat in een game als deze een te begrijpen keuze is.
De Bayonetta-games bevatten heel wat unieke costuums, wapens en outfits. Deze zijn nog steeds allemaal te unlocken, al is er ditmaal ook de mogelijkheid om dit via (eender welke) Amiibo te doen. Door je Amiibo dus dagelijks in te scannen, kan je ook heel wat outfits vrijspelen en is het niet per se nodig om de zware uitdagingen te voltooien.
Het aanraakscherm van de Nintendo Switch is multi-touch, terwijl het scherm van de Wii U GamePad single-touch was. Vermits de games touch controls ondersteunden, heeft men wat aanpassingen doorgevoerd zodat we nu met behulp van multi-touch Bayonetta kunnen besturen. Het is een optie die zeker voor nieuwkomers of de allerjongsten onder ons tof is, maar de gemiddelde 4Gamer zal het toch bij de klassieke besturing houden en deze verandering allicht niet opmerken.
Wat wel zal opvallen, zijn de stevig verbeterde en zeer snelle laadtijden. Vaak scheelt het toch een 5 à 15 seconden ten opzichte van hetgeen we op de Wii U zagen. De meeste laadtijden zijn hierdoor slechts een 5 à 6 seconden lang, wat praktisch niet opvalt en hierdoor verloopt de actie tussen heel wat gebieden en levels een pak vlotter.
Tot slot is het nu ook mogelijk om de multiplayer modus lokaal met 2 spelers aan de hand van je joy-con controllers te spelen. Een paar joy-con controllers zal genoeg zijn om met zijn tweeën wat demonen en engelen een kopje kleiner te maken. Naast de lokale optie is het ook nog steeds mogelijk om deze modus online met een vriend te spelen.
Bayonetta 1 en Bayonetta 2 voor de Nintendo Switch is dus een uitstekende en definitieve ervaring. Wat kleine verbeteringen en vooral een sterk verbeterde framerate in docked modus maken de game tot een zeer grote aanrader, zeker als je de games nog nooit voordien hebt kunnen spelen. Als bonus kan je ze ook allebei in handheld modus in alle pracht en praal ervaren, wat toch nog steeds wel een beetje een magische en soms surrealistische gegeven blijft.