Getest: NES Classic Mini
De NES, of het Nintendo Entertainment System, was de eerste home console van Nintendo. Hij verscheen voor het eerst in 1986 in Europa (1983 in Japan), waardoor we bij ons van een 30ste verjaardag kunnen spreken. Met zijn 8-bit games is het vandaag de dag moeilijk te geloven, maar destijds was het een revolutionair systeem, door de introductie van de directional (D-)pad op de controllers. Na al die tijd komt Nintendo met een heruitvoering op de proppen, NES Classic Mini genaamd. Laat ons dit toestel eens nader bekijken.
NES versus NES Classic Mini
Eerst en vooral: wat zit er in de verpakking? Een USB-kabel (zonder AC adapter), een HDMI-kabel (om die pixels extra scherp te kunnen weergeven), de NES Classic Mini en een aangepaste NES controller. Hoezo aangepast? Wel, de bijgeleverde controller is natuurlijk gewoon de standaard controller, met D-pad en A-, B-, Start- en Select-knoppen, maar je zal hem niet voor de oude NES-toestellen kunnen gebruiken. De aansluiting is immers dezelfde als die van Wii-accessoires; derhalve zijn de controllerpoorten van de NES Classic Mini ook dezelfde als die van een Wii Remote. Concreet betekent dit dat je bij de aanschaf van een NES Classic Mini onmiddellijk in het bezit bent van een controller die je ook voor NES-games op Wii (U) kan gebruiken. Omgekeerd kan je ook de Wii Classic Controller (Pro) en SNES Controller gebruiken om op de NES Classic Mini te spelen. Tot twee controllers kunnen worden aangesloten voor maximaal dubbel speelplezier, zoals dat indertijd het geval was.
Wat ons enigszins dwars ligt is dat er, zoals duidelijk aangegeven op de doos van het systeem, geen AC adapter in de verpakking zit. Bij de nieuwere 3DS-systemen zit ook geen oplader in de verpakking en wellicht zal de afwezigheid van een AC adapter bij de NES Classic Mini een analoge reden kennen, namelijk om kosten te drukken. Het is wel jammer dat dit ontbreekt, maar geen ramp. De USB-kabel die in de verpakking zit, kan je immers aansluiten op de AC adapter van je smartphone, je computer en dergelijke om het toestel van stroom te voorzien.
NES Classic Mini versus New 3DS XL en New 3DS
Om nog even de hardware te bespreken: het toestel is écht wel mini. Gamers die een aanschaf plegen vanuit nostalgische overwegingen zullen een klein toestel zien nu ze groot zijn, terwijl het toestel groot was toen ze zelf klein waren. Een voordeel voor wie veel vrienden heeft met een Android-smartphone: als je het systeem ergens mee naartoe neemt, waar het zich wel toe leent gezien de grootte, hoef je in principe de kabels niet mee te nemen. De DC-ingang is immers dezelfde als die van de meeste huidige smartphones en een HDMI-kabel vind je tegenwoordig ook in de meeste game-huishoudens. Het nadeel is dat de bijgeleverde kabels (en de meeste smartphoneladers) nogal aan de korte kant zijn. Concreet wil dit zeggen dat je de NES Classic Mini vrij dicht bij het scherm moet houden. Dit zou niet echt een probleem vormen, ware het niet dat de kabels van de controllers ook slechts een zestigtal centimeter lang zijn. Het is iets om in het achterhoofd te houden, want mogelijks past dit niet voor ieders televisie-setup. Waar het dan wel weer perfect past, is aan een computermonitor met een HDMI-poort.
Zoals we het van de klassieke consoles gewend zijn, is het toestel voorzien van een Power- en Reset-knop. Druk je de Power-knop in, wordt het toestel opgestart of afgesloten. Bij het opstarten zien we een menu dat een leuke mix vormt tussen 8-bit en HD. Na het kiezen van een taal heb je meteen alle dertig titels voor-geïnstalleerd ter beschikking, alsook de toegang tot opties, handleidingen en dergelijke. Een breed assortiment aan klassiekers wordt voorgeschoteld, met voor ieder wat wils: RPG’s zoals Final Fantasy, platform games zoals Super Mario Bros. (alle drie overigens) en Mega Man 2, avontuurgames zoals The Legend of Zelda, arcade games zoals Donkey Kong, Pac-Man en Gradius en zelfs sportfans kunnen met z’n tweeën American football spelen in Tecmo Bowl.
De volledige lijst aan games vind je op de tweede pagina van dit artikel. Men heeft in deze lijst voor het grootste deel een juiste keuze aan titels gemaakt, maar we missen er toch een aantal. Nu ja, eigenlijk missen we er vooral twee: Teenage Mutant Ninja Turtles en Duck Tales. Een echt minpunt kunnen we het niet noemen, gezien wat er wél aanwezig is op het toestel, maar toch een klein beetje jammer. Tevens kan je het geheugen niet uitbreiden met SD-kaartjes (wat wel een leuke functionaliteit had kunnen zijn van het cartridge slot, dat er nu slechts uit esthetische overwegingen in verwerkt werd).
Opslaan is gelukkig iets vlotter en makkelijker geworden dan destijds: een druk op de Reset-knop brengt je terug naar het hoofdmenu. Hier heb je 4 save slots per game om je voortgang in op te slaan. Afhankelijk van hoe regelmatig je wil opslaan en van spel wisselen, zal je deze Reset-knop nu en dan toch moeten gaan induwen, waardoor het toestel zelf eigenlijk een integraal deel van je besturing wordt. We begrijpen dat er geen knop op de controllers werd voorzien, om het eerbetoon aan de controller van weleer niet te schaden, maar praktisch is toch iets anders. “Gelukkig” zijn de kabels van de controllers dan weer aan de korte kant, waardoor je in principe niet ver van het toestel zit. Een Wii Classic Controller (Pro) kan de oplossing bieden (hoewel de kabels daarvan ook aan de korte kant zijn), want de Home-knop brengt spelers ook gewoon terug naar het hoofdmenu.
Game lijst (deze games staan dus standaard voor-geïnstalleerd op het systeem):
- Super Mario Bros.
- Super Mario Bros. 2
- Super Mario Bros. 3
- The Legend of Zelda
- The Legend of Zelda II: The Adventure of Link
- Kirby’s Adventure
- Donkey Kong
- Pac-Man
- Metroid
- Mega Man 2
- Final Fantasy
- Castlevania
- Ninja Gaiden
- Punch-Out!!
- Galaga
- Balloon Fight
- Ghosts’n Goblins
- Ice Climber
- Excitebike
- Mario Bros.
- Kid Icarus
- Dr. Mario
- Donkey Kong Jr.
- Bubble Bobble
- Gradius
- Tecmo Bowl
- Super C
- Castlevania II: Simon’s Quest
- Startropics
- Double Dragon II: The Revenge
Positief:
+ 30 games
+ De klassiekers (her)beleven
+ Controller compatibiliteit
+ Erg klein en portable
Negatief:
- Geen AC adapter
- Vrij korte kabels
- Geen uitbreiding van assortiment mogelijk