PlayStation VR: onze indruk
Virtual Reality moet de volgende stap zijn in gaming en dus zijn er een aantal partijen die er sterk op inzetten. Zo ook Sony, dat op de proppen komt met de eigen PlayStation VR headset. Wij hebben alvast het ding voor jullie getest, samen met een hele reeks games.
Eerst willen we het even hebben over het toestel zelf. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om de PS VR op voorhand even uit te testen en dus zijn er nog heel wat vragen. Die gaan we niet allemaal kunnen beantwoorden, maar we kunnen wel al een algemeen beeld geven van de bril. Waar iedere gamer zich in het begin mee zal moeten bezig houden, is de installatie. Die brengt heel wat extra kabels met zich mee, waardoor het een utopie is om het ding volledig onopvallend te plaatsen. Naast het feit dat je de bril moet verbinden aan je PS4, heb je immers ook nog de PS Camera die een plaatsje moet krijgen.
Na de installatie zal je al snel het ding op je hoofd willen plaatsen en we moeten zeggen dat het bij de PS VR bijzonder vlot gaat. Met een simpele druk op een knop schuif je het scherm naar achter, waarna je de headset als een soort pet moet opzetten. Daarna kan je het scherm terug tegen je gezicht schuiven en met een draaiknop achteraan kan je de PS VR nog wat vaster zetten. De eerste minuut moet je misschien wat schuiven om de perfecte positie te vinden, maar daarna zit het allemaal best comfortabel. Ook voor mensen die een bril dragen is de PS VR goed draagbaar, al kan je het scherm dan misschien iets minder goed tegen je neus duwen.
Nu we de praktische zaken achter de rug hebben, kunnen we het eindelijk hebben over de echte kern van de zaak: games. Wij kregen de mogelijkheid om een flink aantal games te testen en die gaan we hier even kort uit de doeken doen voor jullie.
Hustle Kings VR
Hustle Kings VR is een VR-heruitgave van het originele Hustle Kings. Je zal dus opnieuw heel wat wedstrijdjes pool kunnen spelen, maar nu in een VR-omgeving. Het is leuk dat je nu vrij je hoofd kan bewegen om rond de tafel te kijken, maar echt een grote toegevoegde waarde heeft VR voor deze game niet. Wil je mensen overtuigen om een VR-headset aan te schaffen, dan is Hustle Kings VR dus niet meteen de game die je moet bovenhalen.
Tumble VR
De puzzelgame Tumble VR is dan weer wel redelijk indrukwekkend. Oké, de game zit simpel in elkaar, maar het toont wel hoe virtual reality een eenvoudige game nog leuker kan maken. In Tumble moet je puzzels oplossen door blokken op elkaar te stapelen. Dat is sowieso wel al leuk, maar het wordt nog leuker in VR. Je kan immers met veel precisie de blokken neerzetten en je kan echt als het ware rond de toren kijken om te zien of alles wel mooi op zijn plaats staat. Het maakt het allemaal net dat tikkeltje spannender, omdat je meer het gevoel hebt dat je in je woonkamer een toren staat te bouwen.
Headmaster
Headmaster is een game die je volledig zonder een controller moet spelen. Het doel van het spel is simpel: kop op de ballen en scoor voldoende punten. Dat lijkt eenvoudig, maar is het niet, want je moet redelijk precies te werk gaan. Headmaster is het type game waar je harder in opgaat dan je verwacht. Je doet de hele tijd dezelfde beweging, maar omdat je redelijk precies moet werken, begin je al snel op jezelf te vloeken, wanneer je die bal weer verkeerd raakte. Ook de humoristische omkadering zorgt er voor dat je veel plezier zal beleven aan Headmaster.
Batman Arkham VR
Batman Arkham VR is één van die games waar veel mensen naar uitkijken. Wie wil nu niet in de huid van Batman kruipen? Het is ook één van de weinige games waar het gebruik van Move-controllers echt wel aan te raden is. Het is veel leuker om met de Move alles vast te grijpen, dan met een gewone controller simpelweg op een knop te drukken. Batman Arkham VR is een soort point-and-click adventure game waar je op onderzoek moet gaan nadat Robin en Nightwing in de problemen zijn gekomen. Al snel kom je in aanraking met wie anders dan de Joker. Qua verhaal is Batman Arkham VR niet spectaculair, maar het weet op bepaalde momenten wel goed gebruik te maken van de mogelijkheden van VR om je wat angst aan te jagen of om je echt Batman te laten voelen. Door het weinige bewegen is het bovendien ook vrij geschikt voor gamers die snel misselijk worden tijdens het spelen van VR-games.
Rez Infinite VR
Rez Infinite is verre van een nieuwe game, maar het is wel de perfecte game om over te brengen naar virtual reality. De gameplay is verschrikkelijk eenvoudig, aangezien je gewoon doelwitten moet aanduiden om ze te vernietigen. De kracht van Rez Infinite zit hem echter in de omkadering. De eenvoudige graphics in combinatie met de geweldige muziek zorgen er voor dat je helemaal wordt meegezogen in de game. Rez Infinite is dan ook meer een ervaring dan een echte game. Laat je echter niet verrassen: Rez Infinite speel je niet zomaar even uit. De opzet is dan wel eenvoudig, het spel beheersen zal een tijdje duren.
Super Stardust Ultra VR
Super Stardust Ultra VR is eigenlijk gewoon Super Stardust Ultra met een extra VR-mode. Die mode zet je in de cockpit van een soort mech en laat je verschillende waves aan vijanden vernietigen. Om eerlijk te zijn waren we niet echt onder de indruk van die mode. Gelukkig is Super Stardust Ultra op zichzelf al een hele goede game, die je zeker eens moet gespeeld hebben. Alle standaardmodi zijn ook speelbaar in virtual reality, wat je iets dichter bij de actie brengt, al blijft de gameplay volledig hetzelfde als in de originele versie.
VR Worlds
VR Worlds is een perfecte binnenkomer voor wie de PS VR eens een keertje wil testen. Het is immers een verzameling van een aantal kleine games, die perfect de mogelijkheden tonen. Zo kan je de oceaan verkennen, is er een futuristische versie van Pong aanwezig en kan je een afdaling nemen met een slee. VR Worlds is niet iets waar je uren en uren in zal steken, maar als je eens snel wil zien wat voor soort games wel kunnen werken met VR, dan is het de perfecte manier om die te ontdekken.
Driveclub VR
Driveclub VR is de VR-versie van Driveclub. Veel meer kunnen we daar niet over zeggen. Je kan de game dus volledig met de PS VR spelen, waarbij je meer het gevoel zal hebben dat je echt achter het stuur zit. Wij waren eerlijk gezegd niet echt onder de indruk van Driveclub VR. Ja, je zit iets meer in de actie, maar de game ziet er eigenlijk niet zo goed uit. Dat heeft natuurlijk te maken met de lage resolutie van de PS VR, maar om de één of andere reden stoorde ons dat minder bij andere games dan bij Driveclub. Misschien is dat omdat we weten hoe goed de game er kan uitzien. Het is bovendien een beetje jammer dat de uitbreiding niet gratis is. Enkel mensen met een Season Pass kunnen het kopen tegen de helft van de prijs, maar anders tel je gewoon 40 euro neer.
Until Dawn: Rush of Blood
Toen Until Dawn: Rush of Blood werd aangekondigd, hoopten veel gamers op een vervolg op de eerste Until Dawn, maar dat is duidelijk niet het geval. Until Dawn: Rush of Blood is een on-rails shooter die je in een pretpark zet, waar je vanuit een karretje met pistooltjes op doelwitten mag schieten. Al snel verandert het tripje echter in een nachtmerrie en word je aangevallen door een hoop clowns. Rush of Blood doet ook wat het belooft en dat is je bloed sneller laten stromen. De game bevat heel wat jump scares die je hartje harder zullen doen kloppen en je zal je tijdens het spelen nooit veilig voelen. Niet voor mensen met een zwak hart dus.
EVE: Valkyrie
In EVE: Valkyrie kruip je in de huid van een piloot in het universum van EVE en mag je met je ruimteschip heel wat andere ruimteschepen gaan afknallen. Dit was de game waar we het meeste angst hadden voor onze maag, omdat je toch heel wat rondjes zal draaien, maar uiteindelijk valt het allemaal goed mee. Het wordt pas lastig wanneer je echt constant snel blijft rond draaien, maar omdat je niet echt een boven- en een onderkant hebt in de ruimte, heb je minder snel problemen dan verwacht. Voor het overige is EVE: Valkyrie een leuke space shooter, die vooral online leuk om te spelen is.
Big Ben heeft voor de PS VR ook een aantal accessoires op de markt gebracht. Zo is er een starter pack, met onder andere een camerastandaard, een lenskap en een aantal producten om je lenzen proper te houden. De camerastandaard maakt het eenvoudig om je camera bovenop je tv te plaatsen en hem zo een mooi plaatsje te bezorgen.
Daarnaast is er ook een VR Opberghoes, waar je zowel de bril als alle kabels in kan opbergen. Wie een PS VR in huis heeft, die weet dat het ding heel wat kabels met zich meebrengt en een manier om alles netjes op te bergen wanneer je een tijdje niet meer speelt, is zeker meegenomen. Wij lieten daarbij de processor aan onze PS4 hangen, zodat we niet steeds alle kabels moesten aansluiten, maar de kabel die van de PS4 naar de PS VR gaat en de headset zelf, werden meestal mooi weggeborgen in deze hoes.
Laat je de PS VR liever mooi in het zicht staan, dan kan je ook de VR Standaard gebruiken. Die maakt het mogelijk om de bril mooi tentoon te stellen. Het ding bevat zelfs een aantal mooie lichtjes, om het nog opvallender te maken.