Een geschiedenis: PlayStation Plus
Sony heeft altijd gezegd dat de PlayStation 3 een marathon zou lopen, geen spurt. In plaats van meteen als een raket van start te gaan waarbij de motor na verloop van tijd begint te sputteren opteerde men ervoor om gaandeweg op te bouwen, steeds sterker te worden en op kruissnelheid te komen, iets waar de PlayStation 3 tot op zekere hoogte in geslaagd is. Een marathon betekent natuurlijk ook vallen en opstaan en er zijn absoluut dieptepunten geweest voor Sony, maar tegenover die dieptepunten staan ook successen. PlayStation Plus bijvoorbeeld is inmiddels uitgegroeid tot een van de paradepaardjes voor PS3 en PS Vita en ook voor de PlayStation 4 zal de service een cruciale rol gaan spelen. Nu de volgende generatie voor de deur staat, maken we van de gelegenheid gebruik om eens terug te blikken op PlayStation Plus, terwijl we ook voorzichtig bekijken wat de toekomst zou kunnen brengen.
Het begin |
Online spelen was vanaf het begin gratis op de PlayStation 3, in tegenstelling tot de Xbox 360 waar je een Gold-abonnement moet hebben om van Xbox Live gebruik te kunnen maken. Dit, samen met een wat natuurlijke afkeer die er is voor abonnementsmodellen, zorgde voor wat ongerustheid toen in 2009 al geruchten opdoken over een soort premium service die Sony zou introduceren. Na de nodige geruchten deed Jack Tretton tijdens E3 2010 officieel PlayStation Plus uit de doeken. Deze aanvullende PSN-service, die bovenop de reeds bestaande en gratis service kwam, kon je aanschaffen voor hetzij drie maanden (€14,99) hetzij één jaar (€49,99). Initiële extra features die PlayStation Plus bracht waren geautomatiseerde updates en exclusieve content, veelal in de vorm van vroege demo's en extra downloadbare content.
Gaandeweg breidde Sony de PlayStation Plus-service verder uit. Er werden kortingen gegeven voor aankopen in de PlayStation Store en vaker en vaker werden bepaalde games, veelal PSOne Classics en PlayStation Minis, gratis beschikbaar gesteld. Ook Full Game Trials werden geïntroduceerd, waarbij PlayStation Plus-leden gratis één uur lang de volledige versie van een game integraal kunnen testen. In maart 2011 kregen PlayStation Plus-leden toegang tot opslagruimte voor save files in de cloud, waardoor ruimte op de harde schijf van de PS3 werd bespaard. Aanvankelijk werd 150 MB voorzien, maar inmiddels is de opslagruimte al verhoogd naar 1 GB. |
Welcome Back |
In de loop van april 2011 gaf het PlayStation Network plots een foutmelding. De volgende dag werd bevestigd dat het te maken had met een externe indringing en dat het netwerk dus gehackt was. Verschillende dagen vol verwarring en onzekerheid passeren, waarna Sony op 1 mei een persconferentie houdt, niet alleen om de situatie te schetsen, maar ook om zich te verontschuldigen. Uiteindelijk zal het PlayStation Network nog tot midden mei offline blijven. Dat het PSN-fiasco Sony heel wat (imago)schade heeft berokkend, is duidelijk, maar in de geschiedenis van PlayStation Plus is het geen onbelangrijk moment geweest. PlayStation Plus had dan wel zijn voordelen, die voordelen waren eigenlijk enkel een echte meerwaarde voor, zeg maar, de die-hard PS3-gamer die sowieso al wel eens iets kocht in de PlayStation Store of voor wie vroege demo's en bèta's de moeite waard zijn om voor te betalen. Het aanbod van PlayStation Plus mocht er dus wel zijn, maar een hoop PS3-gamers werd er alsnog niet echt toe aangetrokken en zette de stap naar een abonnement niet. Daar kwam met het Welcome Back-programma ter compensatie voor de PSN-hack verandering in.
Welcome Back gaf getroffen gamers niet alleen twee gratis games voor zowel PS3 als PSP, iedereen kreeg ook één maand gratis PlayStation Plus, terwijl gamers die reeds PlayStation Plus-lid waren er ongeveer twee maanden gratis bij kregen. De excuses en de compensatie van Sony werden geapprecieerd en hoewel de vers in het geheugen zittende PSN-hack natuurlijk nog een wrange nasmaak had, kregen plots heel wat meer mensen te zien wat PlayStation Plus effectief te bieden had, waardoor de stap naar een definitief abonnement sneller gezet werd. |
Instant Game Collection |
Na het Welcome Back-programma begon PlayStation Plus meer en meer mensen aan te trekken en de voordelen begonnen voor velen de prijs meer en meer te rechtvaardigen. Demo's en bèta's waren de moeite, evenals sommige PSN-games, maar daarnaast werden ook wat grotere, zij het oudere titels, beschikbaar gesteld voor PlayStation Plus-leden. Tijdens E3 2012 kondigde Jack Tretton de Instant Game Collection aan voor PlayStation Plus, hetgeen bij wijze van spreken de kerst op de taart werd die velen over de streep zou trekken. De Instant Game Collection gaf PlayStation Plus-leden gratis een reeks van grote titels, dus geen kleinere PSN-games maar volwaardige retailgames. Deze kan je dan integraal spelen zolang je een PlayStation Plus-abonnement hebt en regelmatig worden bepaalde games uit rotatie gehaald (je kan ze wel nog spelen als je ze hebt gedownload) en vervangen door nieuwe. De games die PlayStation Plus-leden sindsdien voorgeschoteld kregen zijn niet min en dus is de Instant Game Collection voor velen een van de redenen bij uitstek om een PlayStation Plus-abonnement te nemen. Bovendien zorgt het initiatief ervoor dat nieuwe PS3-gamers snel en redelijk goedkoop meteen aan de slag kunnen met een mooie collectie games. In november 2012 kwam PlayStation Plus, inclusief Instant Game Collection, ook naar de PS Vita, wat het geheel nog aantrekkelijker maakte. Gratis PlayStation Plus-games (selectie)
|
PlayStation Plus en PlayStation 4 |
Sony heeft al meermaals aangegeven hoe belangrijk PlayStation Plus is en ook voor de PlayStation 4 zal de service een belangrijke rol spelen. De kans is groot dat Sony de features nog verder wil uitbreiden en in zekere zin ook differentiëren. Zo werden silver, gold en platinum services reeds vermeld als mogelijke opties, maar wat zou dit dan concreet kunnen inhouden? Sony zou de bestaande gratis basis die er nu is op zijn minst behouden, dus online multiplayer zou sowieso gratis blijven. Daarnaast zou de PlayStation Plus-service opgesplitst en tegelijk uitgebreid worden met verschillende abonnementen. Elk van deze abonnementen zou dan een eigen prijskaartje krijgen, met een abonnement dat bijvoorbeeld goedkoper is dan het huidige PlayStation Plus-abonnement en een abonnement dat duurder is. Uiteraard zal de duurste versie de meeste features met zich meebrengen. Wat die extra features dan precies zullen zijn valt natuurlijk nog af te wachten, maar vermoedelijk moeten we kijken in de richting van extra video content of streaming mogelijkheden via Gaikai. Het zal voor Sony hoe dan ook wel opletten geblazen zijn om alles overzichtelijk te houden, daar te veel verschillende soorten abonnementen mensen zouden kunnen afschrikken. Tegelijk echter is het natuurlijk positief dat Sony zou trachten om de PlayStation Plus-service nog meer op maat te maken van de PlayStation-gamers, die naar alle waarschijnlijkheid wel een abonnement zullen vinden dat hen aanstaat, zowel qua features als qua prijs.
PlayStation Plus heeft net als de PS3 een wat trage start gekend, maar is gaandeweg meer en meer op kruissnelheid gekomen en vandaag bewijst de service alleszins al dat het voor veel PlayStation-gamers de moeite waard is. Dat belooft voor de toekomst, maar het zal natuurlijk aan Sony zijn om de service effectief interessant te houden zodat het ook de komende generatie een meerwaarde kan zijn. Hoe zien jullie de toekomst van PlayStation Plus?
|