World of Tanks - update 8.3
Chinese namaak in World of Tanks - Update 8.3
Begin januari voegde Wargaming.net met update 8.3 weer een nieuwe natie toe aan de 5 landen die al speelbaar zijn in World of Tanks, namelijk China. We hadden al de Chinese premium tanks Type 59 en Type 62, maar nu krijgt China dus een volwaardige tech tree met om te beginnen 17 tanks - momenteel alleen lights, mediums en heavies - die in de toekomst aangevuld zullen worden met meer tanks van verschillende klasses, zoals tank destroyers en self-propelled artillery.
Geschreven door Dr. Gordon
Wat onmiddellijk opvalt aan de nieuwe tanks is dat er veel tussen zitten die bekend in de oren zullen klinken voor de spelers van World of Tanks. China heeft namelijk een aantal ontwerpen van de Russen, Amerikanen, Britten, Japanners en ja, zelfs de Fransen gebruikt voor haar tanks. Tot tier 4 zit er geen enkele originele Chinese tank tussen, maar zijn het verkregen ontwerpen die ze lichtjes aangepast en verbeterd hebben. In de hogere tiers zitten wel originele Chinese ontwerpen, maar je kan duidelijk zien dat ze blijvend zijn beïnvloed door de Russen.
De tier 1 tank is een aangepaste Franse Renault NC-31. Hij is iets sneller en wendbaarder dan de originele versie, maar moet het doen met een iets langere aim time en minder accurate kanonnen. De volgende in rij is de Britse Vickers Mk. E die via Rusland naar China werd geëxporteerd en daar tot Vickers Mk. E Type B werd omgedoopt. De tank is minder wendbaar dan zijn tier 2 tegenhangers van andere naties en het kanon is redelijk inaccuraat op lange afstand, maar daar staat tegenover dat die dodelijk is van dichtbij en elke andere tier 2 zal doen zweten op korte afstand.
De tier 3 is een van oorsprong Japanse tank, de Type 2597 Chi-Ha light tank, en doet gemiddelde schade, maar heeft een uitstekende rate of fire en armour penetration, waarmee hij zelfs tier 5 tanks aankan. Minpunten zijn de slechte acceleratie en wendbaarheid waardoor hij als mogelijke verkenner niet echt uit de verf komt.
De tier 4 is de Amerikaanse M5A1 Stuart. Nadat de Amerikanen de M24 Chaffee begonnen te ontwikkelen werd deze tank overbodig en is hij geëxporteerd naar onder andere China. Het enige verschil met het origineel is dat hij in plaats van de trage 75mm Houwitser een snel vurend 47mm kanon krijgt. Deze tank is de eerste echte verkenner in de Chinese tech tree en hij heeft daardoor een redelijk hoge matchmaking (tier 4 tot tier 8).
Medium
Vanaf tier 5 zitten we bij de medium tanks die zich nog opsplitsen in heavies en lights (zie tech tree). De eerste medium is de Type T-34 en die naam klinkt waarschijnlijk bekend voor sommigen, want het is gewoon een aangepaste versie van de succesvolle Russische T-34. Ze werden gemoderniseerd door de Chinezen en ze kregen daarbij nieuwe motoren en een nieuwe ophanging. In het spel speelt de Type T-34 heel gelijkaardig als de gewone T-34. De snelheid en wendbaarheid zijn de grootste troeven van deze tank, naast het snel vurende en accurate kanon. Minpunt is dan weer het dunne pantser van 45mm dat voor de meeste tier 5 tanks geen probleem zal vormen.
Na de Type T-34 krijgen we de Type 58. Deze tier 6 medium is de Chinese versie van de T-34-85 en het enige noemenswaardige verschil met het origineel is dat hij een betere acceleratie heeft dankzij de betere motoren en een iets hogere vuursnelheid.
De twee volgende tanks zijn de tanks uit tier 7 en tier 8, namelijk de T-34-1 en de T-34-2. Die eerste is nog een directe afgeleide van de T-34-85 met dat verschil dat de bepantsering veel beter is. Voor de rest blijft het zoals alle andere mediums in de Chinese tech tree een wendbaar beestje dat uitermate geschikt is om te flanken en te brawlen met andere tier 7 mediums. De T34-2 is een ander paar mouwen. Die heeft eigenlijk niets meer te maken met de T-34-85, maar meer met de T-54 van de Russen. In het spel kan hij zich meten met de T-44 door de goede bepantsering, maar moet hij wel inboeten aan snelheid door de slechtere motoren. Waar de Amerikaanse Pershing vroeger heer en meester was bij het close-range brawlen, is de T-34-2 nu een waardige tegenstander door de gelijkaardige of zelfs betere kenmerken.
Vanaf de Type T-34 begint er een lijn light tanks tot tier 8, de 59-16, WZ-131 en WZ-132, die later overgaan in de top tier mediums. Deze 3 light tanks spelen allemaal heel gelijkaardig - je merkt het ook aan het uiterlijk van alle tanks vanaf nu. Ze hebben allen ondermaatse bepantsering, maar kunnen profiteren van een goede rate of fire en deftige schade en dit gecombineerd met wendbaarheid en snelheid. Het zijn geen pure verkenners, maar moeten meer uitgespeeld worden als snelle mediums die na het flanken van de tegenstander zich snel uit de voeten kunnen maken.
De tier 9 medium WZ-120 is bijna hetzelfde als zijn Russische tegenhanger, de T-54. Hij heeft goede wendbaarheid en is snel, waardoor hij goed kan flanken, maar ook kan verkennen als dat nodig is. De vuurkracht en bepantsering zijn gelijkaardig aan de Russische tank en dat pantser is bij beide redelijk schuin, zodat er regelmatig schoten op afketsen.
De laatste medium van de Chinezen is de 121. Deze heeft een serieus verschil met de WZ-120. Het beste kanon voor deze tank is een kopie van die van de tier 10 Russische heavy IS-4, waardoor hij voor een medium tank serieuze klappen kan uitdelen. Zijn vuurkracht is dan ook eerder op het niveau van een heavy. Een nadeel van dit kanon is dat de tank door het gewicht minder wendbaar en trager wordt. Voor de rest heeft ook deze tank een goede schuine bepantsering.
Heavies
De heavies starten vanaf tier 7 met de IS-2, de naam verraadt direct al veel want dit is een zoveelste geëxporteerde tank van de Russen in deze tech tree. De speelstijl is gelijkaardig aan die van de IS, de Russische tier 7 heavy. Het is een snelle heavy die veel schade kan toebrengen maar die minder bepantsering heeft dan andere heavies.
De volgende in de lijn is de tier 8 heavy 110, de verbeterde IS-2 eigenlijk. Deze tank beschikt over veel betere bepantsering, die ook schuiner geplaatst is en hij doet denken aan de puntige IS-3. Nadeel is dan weer het kanon dat beter bij een medium zou passen, waardoor hij een beetje kracht tekort komt voor zijn tier.
De tier 9 heavy is de WZ-111 model 1-4. Voor zijn tier is hij niet zo zwaar gepantserd als zijn tegenhangers van andere naties, maar de tank maakt dat goed door snel en wendbaar te zijn, zodat je snel kan terugtrekken in geval van overmacht. Hij lijkt erg op zijn Russische tegenhanger de IS-8. Ze hebben een gelijkaardige snelheid, pantser en schade, maar deze Chinese tank is wel heel wat lichter. Hij heeft ook een slechtere motor, maar is door het lagere gewicht toch even snel.
Tot slot komen we bij de Tier 10 heavy, de 110. Deze is 1 van de snelste tier 10 heavies in het spel met zijn 750pk motor, na de Franse AMX50B met 1200pk. Hij is wel even wendbaar, omdat hij 20 ton lichter is. Hij speelt dan ook meer als een medium, want door zijn snelheid en wendbaarheid kan je gemakkelijk flanken of ergens snel geraken waar bijvoorbeeld een Maus of E-100 er veel langer over zouden doen. De bepantsering aan de voorkant staat extreem schuin waardoor heel wat schoten afketsen. Het kanon tenslotte is gelijkaardig aan die van andere tier 10 heavies.